Войти
Закрыть

Вода — розчинник. Розчинні й нерозчинні речовини

5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий

 

§ 31. ВОДА - РОЗЧИННИК. РОЗЧИННІ Й НЕРОЗЧИННІ РЕЧОВИНИ

• Вода — розчинник

Продовжимо ознайомлення з водою і зупинимося на її властивості розчиняти в собі інші речовини. Для цього проведемо такі досліди.

Дослід 1. Розчинення кухонної солі у воді. Візьмемо одну столову ложку кухонної солі (близько 30 г), помістимо в посудину з прозорого скла й додамо до неї 100 мл води. Ретельно перемішаємо, доки вся сіль не розчиниться. Відтепер маємо розчин солі у воді.

Дослід 2. Розчинення цукру у воді. Послідовність виконання цього досліду та кількості речовин такі самі, як і в першому досліді. Весь цукор також розчиниться і навіть швидше, ніж сіль.

Виконуючи ці досліди, ми скористалися унікальною властивістю води - розчиняти в собі інші речовини. Вода здатна розчиняти і рідкі, і тверді, і газуваті речовини. В усіх випадках утворена суміш речовин набуває одного з водою агрегатного стану. Зверни увагу, сіль і цукор до розчинення у воді були твердими, а утворені розчини - рідини. У таких сумішах розчинена речовина не відстоюється, її частинок побачити не можна. Про такі суміші говорять, що вони однорідні.

• Із чого складається розчин

В описаних дослідах вода є розчинником, сіль і цукор - розчиненою речовиною. У першому досліді утворився розчин кухонної солі у воді. У другому - розчин цукру у воді. У цих розчинах вода - розчинник (мал. 110).

Мал. 110. Схема виготовлення розчину

• Розчинні й нерозчинні речовини

За розчинністю у воді речовини поділяють на розчинні, малорозчинні та нерозчинні.

Дослідимо розчинність глини, олії, лимонної кислоти. Як і в попередніх дослідах, виготовимо суміші цих речовин з водою. Побачимо, що тільки лимонна кислота утворила з водою однорідну суміш, тобто розчин. Отже, серед досліджених речовин лимонна кислота розчинна у воді, а глина й олія не розчинні.

Варто зазначити, що зовсім нерозчинних речовин не існує. Розчинення відбудеться швидше, якщо речовини подрібнити. Однакову кількість кухонної солі екстра й кам’яної помістимо у 2 посудини з водою однакового об’єму. Подрібнена сіль екстра розчиниться швидше. Газуваті речовини краще розчиняються у холодній, ніж у теплій чи гарячій воді.

Розчинність твердих речовин залежить від температури води. У більшості з них вона зростає з підвищенням температури. Переконайся в цьому, виконавши завдання сторінки природодослідника.

Підсумки

• Розчини - це однорідні суміші двох і більше речовин.

• Вода розчиняє в собі багато речовин різного агрегатного стану. Її називають розчинником, а інші речовини - розчиненими речовинами.

• Серед речовин є розчинні й нерозчинні у воді.

Сторінка природодослідника

Практичні заняття. Дослідження впливу температури на розчинення цукру й кухонної солі у воді.

Тобі знадобляться 4 прозорі посудини, кухонна сіль, цукор, ложки, щоб відміряти речовини й перемішувати їх з водою, холодна і гаряча вода. Якщо є терези, то скористайся ними для більшої точності експерименту.

Дія 1. Налий у 2 прозорі посудини однакову кількість холодної води й почни проводити розчинення речовин - кухонної солі й цукру. Спостерігай, як відбувається розчинення, щоразу додаючи в кожну посудину порції розчиненої речовини однакової маси. Щойно одна з речовин перестане повністю розчинятися, припини додавати її нові порції. Іншу речовину продовжуй додавати доти, доки й вона не перестане розчинятися. Запам’ятай і запиши в зошиті, скільки розчиненої речовини ти додав у кожну посудину.

Зроби висновок, яка речовина - кухонна сіль чи цукор - за кімнатної температури має більшу розчинність.

Дія 2. Повтори експеримент, але вже з гарячою водою і помісти в посудини відразу стільки розчинених речовин, скільки їх всього розчинилось у холодній воді. Продовжуй, як і в попередньому досліді, додавати нові порції солі й цукру, доки речовини перестануть розчинятися.

Зроби висновок про те, як нагрівання розчинника вплинуло на розчинність солі й цукру. Сформулюй практичну пораду, як слід змінити температуру розчинника, щоб збільшити або зменшити розчинність речовин у воді.

Дослідження розчинності речовин (цукру, солі, лимонної кислоти, олії). Тобі знадобляться глина, олія, лимонна кислота, вода, три прозорі посудини.

Дія 1. У три прозорі посудини помісти по одній із зазначених речовин. Намагайся, щоб їхні порції були однакові. Наприклад, половина кавової ложечки.

Дія 2. У кожну посудину обережно долий по 50 мл води. Ретельно перемішай скляною паличкою вміст кожної посудини. Спостерігай за змінами.

Чи всі речовини розчинилися? До розчинних чи нерозчинних речовин належать вони?

Запитання і завдання

1. Які суміші називають розчинами?

2. З яких компонентів складається розчин?

3. Порівняй розчинність у воді кухонної солі, цукру, олії та глини.

4. Наведи приклади розчинних і нерозчинних у воді речовин.

Допоможуть дорослі

Поцікався, де саме та з якою метою твої рідні використовують таку властивість води, як здатність розчиняти речовини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація