Войти
Закрыть

Організм і його властивості. Клітинна будова організмів

5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий

 

§ 33. ОРГАНІЗМ І ЙОГО ВЛАСТИВОСТІ. КЛІТИННА БУДОВА ОРГАНІЗМІВ

Ти вже знаєш, наскільки різноманітні тіла живої природи - організми. Вони мають різні розміри, будову, забарвлення, спосіб живлення, середовище життя. Водночас організмам притаманні спільні властивості, що відрізняють їх від тіл неживої природи (мал. 114).

Мал. 114. Деякі властивості організмів, за якими вони відрізняються від тіл неживої природи

• У чому полягає відмінність організмів від тіл неживої природи

До складу тіл живої природи обов’язково входять органічні речовини.

Живі організми ростуть і розвиваються. З паростка виростає могутнє дерево, з кошеняти - кіт, з дитини - доросла людина. Напевно, ти теж помічаєш, що ростеш. Як бачимо, ріст і розвиток супроводжується збільшенням розмірів і маси тіла, зміною його форми.

Ріст організмів відбувається завдяки поживним речовинам (білкам, жирам, вуглеводам). До організму тварин і людини вони надходять з їжею. Процес поглинання і засвоєння організмом речовин їжі називається живленням.

Усім організмам для життєдіяльності потрібна енергія. Її вони отримують у процесі дихання, яке відбувається за участю кисню. Він потрібен для розщеплення органічних сполук у клітинах. При цьому утворюються вуглекислий газ і вода й вивільняється життєво необхідна енергія.

Непотрібні організму речовини (наприклад, вуглекислий газ, що утворюється під час дихання) виводяться з нього назовні.

Ще однією властивістю організмів є подразливість. Це здатність живих істот реагувати на впливи зовнішнього середовища. Наприклад, маки, кульбаба та багато інших квітів розкриваються вдень, коли температура повітря підвищується, і закриваються під вечір, коли стає прохолодніше.

Нескладно з’ясувати, як акваріумні рибки реагують на різні впливи навколишнього середовища. Якщо легенько постукати олівцем по стінці акваріума, рибки тікають у різні боки. На появу корму рибки реагують інакше - швидко підпливають до нього.

Хоч скільки б існував організм, із часом він гине. Утім завдяки розмноженню з’являються нові організми. Розмноження - здатність організмів відтворювати собі подібних. З яєць лелеки з’являються лелечата, з ікринок окуня - окунці. Потомство повторює будову, поведінку, спосіб життя батьків. Завдяки розмноженню життя на нашій планеті продовжується з покоління в покоління.

• Клітинна будова організмів

З вивченого про будову речовин ти знаєш, що їхнім своєрідним будівельним матеріалом є атоми. Найменшими частинками, з яких побудовані організми, є клітини. Тож кажуть, що всі організми мають клітинну будову. За цією ознакою організми відрізняються від тіл неживої природи. З клітин побудовані тіла і великих за розмірами організмів (наприклад, слон, дуб), і маленьких, як-от бджола і ряска.

Якщо ти уважно подивишся на м’якоть кавуна чи лимона, то побачиш, що вона має численні комірочки. Це і є клітини.

Та зазвичай клітини мають маленькі розміри, тож роздивитися їх можна лише за допомогою збільшувального приладу мікроскопа (мал. 115, 116).

Мал. 115. Світловий мікроскоп

Мал. 116. Клітини під мікроскопом

Клітини рослин, тварин і грибів вирізняються багатоманітними формами і розмірами, проте кожна з них має подібну будову. Основними частинами клітини є оболонка (клітинна мембрана), цитоплазма і ядро (мал. 117). Докладніше про будову клітин ти дізнаєшся на уроках біології.

Мал. 117. Основні частини клітини

• Скільки клітин у складі організму

Існують організми, які складаються лише з однієї клітини, наприклад мешканці прісних водойм хламідомонада й амеба (мал. 118). Їх так і називають - одноклітинні. Незважаючи на крихітні розміри, єдина клітина тіла цих представників живої природи виявляє всі властивості організмів і здатна до самостійного існування.

Мал. 118. Одноклітинні організми: водорість хламідомонада (1) і тварина амеба (2)

Тіло більшості живих організмів нашої планети складається з величезної кількості клітин. Це багатоклітинні організми (мал. 119). Загалом кількість клітин у багатоклітинному організмі може сягати кількох мільярдів.

Мал. 119. Багатоклітинні організми

Підсумки

• Основними властивостями організмів є ріст, розвиток, живлення, дихання, подразливість, розмноження. За цими властивостями організми відрізняються від тіл неживої природи.

• Усі організми складаються з клітин.

Сторінка ерудита

Серед сучасних тварин найбільшою є синій кит, довжина тіла якого близько 33 м, а маса понад 150 т. Новонароджене маля кита має довжину понад 8 м і важить 2-3 т. Найменший птах на Землі - це колібрі, що живе в Південній Америці. Ця пташка важить близько 2 г. Яйце її масою 0,2 г менше за горошину.

Як бачиш, відмінності в розмірі та масі кита й колібрі вражаючі. Однак обом істотам притаманні всі властивості організмів.

У природі є організми, які не мають клітинної будови. Це віруси. Вони можуть існувати тільки всередині клітин інших організмів, а за їхніми межами гинуть. Тому вчені виділяють віруси в окрему групу тіл природи. Віруси дуже небезпечні насамперед тому, що спричинюють багато хвороб рослин, тварин і людини.

Сторінка природодослідника

Виконай завдання. Проведи спостереження за основними властивостями організмів.

Дія 1. Визнач представника живої природи, за яким будеш спостерігати. Це може бути пташка, яку ти підгодовуєш, домашня тварина або кімнатна рослина.

Дія 2. Спостерігай за поведінкою обраного представника живої природи. Які властивості організму тобі вдалося виявити?

Дія 3. Результати спостережень запиши в зошиті.

Запитання і завдання

1. Перелічи ознаки, за якими організми відрізняються від тіл неживої природи.

2. Яке значення для організмів має живлення?

3. Про які властивості організмів ідеться в таких реченнях: а) З маленького жолудя виріс могутній дуб; б) Вовк полює на зайця; в) У ставку пливе карась?

4. Поясни вислів: «Організми мають клітинну будову».

5*. Які речовини необхідні тигру для отримання енергії? Звідки він їх отримує?

Попрацюйте в групах

Доведіть, що рослини і тварини - живі організми.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація