Войти
Закрыть

Річки

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 47. Річки

• Пригадайте, які річки є у вашій місцевості.

ЩО ТАКЕ РІЧКА. Звісно, річку — малу чи велику — бачив кожен. Невеликі водні потоки називаються струмками. Кожна річка, кожний струмок мають витік — місце, звідки вони починаються. Витоком може бути джерело, болото, озеро або льодовик високо в горах, край якого розтає. Наприклад: річка Дніпро бере початок із болота на Валдайській височині в Росії (мал. 211); найбільша річка Північної Америки Міссісіпі витікає з озера; Інд зародилася у льодовиках Тибету.

Мал. 211. Дніпро: а — у межах м. Києва, б — витік у Росії

Місце, де річка закінчується, тобто впадає в іншу річку, озеро, море або океан, називається гирлом. Найбільші річки світу впадають в океан або море. Так, Амазонка впадає в Атлантичний океан, Ніл — у Середземне море. Відстань між витоком і гирлом становить довжину річки (додаток 3, с. 252).

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найдовші річки світу — Амазонка (6992 км) та Ніл (6352 км), Європи — Волга (3530 км), України — Дніпро (2201 км).

Кожна річка тече у зниженні, яке простягається від її витоку до гирла, — це річкова долина. Заглиблення в річковій долині, яким постійно тече вода, називається руслом (річищем) (мал. 212). Вирівняна ділянка річкової долини, що прилягає з обох боків до русла і щороку затоплюється річковими водами під час повені, називається заплавою.

Мал. 212. Елементи річки та річкової долини

Річка має правий і лівий береги. Їх визначають за напрямком течії: якщо уявно стати обличчям у напрямку її руху, то праворуч буде правий берег. Як правило, вода в руслі тече постійно. Та бувають і такі річки, що тимчасово пересихають.

Мал. 213. Волга (Європа)

Отже, річка — це природний водний потік, який тече у виробленому ним самим заглибленні — руслі. На карті річки показують від витоку до гирла.

Мал. 214. Ніл (Африка)

РІЧКОВА СИСТЕМА І РІЧКОВИЙ БАСЕЙН. Кожна річка має притоки — річки, які впадають у неї. І хоч би де починалася річка, завдяки притокам вона стає ширшою і повноводнішою. Так, права притока Дніпра — Прип’ять — майже подвоює об’єм води в ньому. Притоки зазвичай коротші за головну річку. Головна річка з усіма притоками утворює річкову систему (мал. 215).

Мал. 215. Річкова система

Дощові, талі й підземні води з величезної території стікають у струмки та невеликі річки. А ті несуть свої води до головної річки. Місцевість, з якої вся вода стікає до річки, називається річковим басейном (мал. 216). Басейн головної річки охоплює басейни всіх її приток, тобто площу суходолу, зайняту річковою системою. Межа, що розділяє сусідні річкові басейни, називається вододілом. У горах вододіл проходить по гребенях хребтів, на рівнинах — по найвищих їх ділянках. По один бік вододілу вода стікає в одну річку, по інший — в іншу.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільший річковий басейн у світі має Амазонка. Його площа майже така, як у материка Австралія — 7 млн км2.

Мал. 216. Річковий басейн

ЧИМ ЖИВЛЯТЬСЯ РІЧКИ. Річки живляться дощовими, талими сніговими і льодовиковими та підземними водами. Від джерела живлення залежать об’єм води і зміни її рівня в річці.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найповноводніша річка на Землі — Амазонка. Щосекунди вона виносить в Атлантичний океан 120 000 м3води. Така кількість води вмістилася б у 1500 залізничних цистернах.

Мал. 217. Амазонка (Південна Америка)

Переважно дощовими водами живляться річки, що течуть у районах із жарким і вологим кліматом. Таке живлення мають найповноводніші річки земної кулі — Амазонка і Конго. Рівень води в них протягом року майже не змінюється, оскільки цілий рік у їх басейнах випадають рясні дощі.

Талими сніговими і льодовиковими водами живляться річки, які починаються високо в горах, де вершини покриті льодовиками. Найвищий рівень води в цих річках буває влітку, коли тануть сніг і крига. Таке живлення має Амудар’я.

Більшість річок мають змішане живлення: і дощовими, і талими сніговими, і підземними водами. Це річки помірних широт. Узимку, коли вони замерзають, єдиним джерелом живлення є підземні води, що надходять до їх русла. Навесні вони поповнюються талими сніговими водами, а влітку — дощовими й підземними. Отже, живлення річок залежить від клімату територій, якими вони течуть.

ЩО ТАКЕ ВОДНИЙ РЕЖИМ. Рівень води в річках протягом року змінюється. В Україні, наприклад, він підвищується навесні, коли до річок стікають талі снігові води. Тоді вода переповнює русло і заливає заплаву — ділянку дна річкової долини. Це весняна повінь. Улітку, коли відбувається сильне випаровування, рівень води спадає. Настає межень — найнижчий рівень води в річці. Восени випаровування зменшується, але завдяки дощам вода в річці прибуває, тож її рівень підвищується. Узимку дощів майже немає, і річки живляться лише підземними водами. Тому, як і влітку, рівень води знижується, і знову настає період межені.

У цей час відбувається льодостав — річки замерзають. У будь-яку пору року сильні дощі можуть спричинити паводок — раптове підняття рівня води. Такі регулярні зміни рівня води протягом року називають водним режимом річки.

Мал. 218. Паводок

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Річка — це природний водний потік, який починається з витоку, тече у виробленому ним самим заглибленні (руслі) й закінчується гирлом.

• Річкову систему утворюють головна річка та її притоки.

• Річковий басейн — територія, з якої річка разом із притоками збирає воду.

• Живлять річки дощові, талі снігові й льодовикові та підземні води.

• Водний режим річки — це регулярні зміни рівня води в ній протягом року.

• Повінь — щорічне збільшення рівня води в річці в одну й ту саму пору року, коли річка затоплює заплаву.

• Межень — найнижчий рівень води в річці.

• Паводок — не регулярне, а раптове підняття рівня води в річці внаслідок сильних дощів або швидкого танення снігу.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Що називають річкою? Що таке витік і гирло річки?
  • 2. Що таке річкова система?
  • 3. Що називають річковим басейном і вододілом?
  • 4. Як змінюється рівень води в річці помірних широт протягом року?
  • 5. За фізичною картою півкуль (див. форзац) визначте, яка річка — Дніпро, Волга чи Конго — має більший басейн.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду