Питна вода
- 27-01-2022, 16:01
- 355
6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)
§ 10. Питна вода
Воду, яку ми п’ємо щодня, називають питною. Спробуймо встановити її властивості.
Налийте в чисту порцелянову чашечку трохи водопровідної води. Випаруйте її над полум’ям спиртівки. Подивіться, чи залишився наліт із солей. Чи багато солей у водопровідній або колодязній воді у порівнянні з мінеральною водою?
Зверніть увагу: питна вода — безбарвна, прозора. У ній розчинені різні мінеральні солі, але їх набагато менше, ніж у мінеральній воді.
У сільській місцевості, як правило, використовують підземну воду: копають колодязі чи роблять свердловини, з яких викачують воду по трубах ручним або електричним помпами. Вода з різних джерел відрізняється за кількістю солей та їх складом. Тому вона різна на смак. Вода з колодязя та вода зі свердловин прозора. Вона фільтрується, проходячи крізь шари піску.
Для пиття і приготування їжі люди використовують прісну воду річок, озер. Але ця вода не завжди чиста. Її забруднюють люди і тварини. Струмені дощової і талої води приносять у річки, озера багато мулу, сміття. Тому перш ніж потрапити у водопровідні труби, вода проходить крізь решітки, які затримують сміття.
Потім воду відстоюють у великих басейнах: саме тут мул осідає на дно. Після цього воду очищають потужними фільтрами. Водопровідні фільтри — це система великих підземних басейнів, на дні яких насипано шар піску. Очищену воду перекачують помпами у водонапірну башту. Звідси вода тече трубами до наших помешкань і до всіх інших споруд.
Висновок
Воду, що використовується для пиття та приготування їжі, називають питною. Вона безбарвна, прозора, без запаху. У природі питною вважають воду з колодязя чи свердловини.
Запитання
- 1. Що таке питна вода?
- 2. Назвіть джерела питної води.
- 3. Як можна захистити від забруднення воду в колодязі?
- 4. Як очищають воду для водопроводу?
Цікаво знати...
Існує досить простий спосіб визначити, чи немає в питній воді шкідливих для організму речовин. У чисту банку з прозорого скла місткістю 0,5 л наливають призначену для пиття воду (більше половини банки). Потім розчиняють у ній чайну ложку цукру, закривають і залишають у теплому місці на 48 годин.
Коли цей час мине, дивляться на розчин: якщо вода стала каламутною (або з’явилося щось схоже на пластівці), вона для вживання непридатна. Вода, яка не містить забруднювальних речовин, через 48 годин буде абсолютно чистою.
Коментарі (0)