Войти
Закрыть

Питна вода

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 10. Питна вода

Воду, яку ми п’ємо щодня, називають питною. Спробуймо встановити її властивості.

Налийте в чисту порцелянову чашечку трохи водопровідної води. Випаруйте її над полум’ям спиртівки. Подивіться, чи залишився наліт із солей. Чи багато солей у водопровідній або колодязній воді у порівнянні з мінеральною водою?

Зверніть увагу: питна вода — безбарвна, прозора. У ній розчинені різні мінеральні солі, але їх набагато менше, ніж у мінеральній воді.

У сільській місцевості, як правило, використовують підземну воду: копають колодязі чи роблять свердловини, з яких викачують воду по трубах ручним або електричним помпами. Вода з різних джерел відрізняється за кількістю солей та їх складом. Тому вона різна на смак. Вода з колодязя та вода зі свердловин прозора. Вона фільтрується, проходячи крізь шари піску.

Для пиття і приготування їжі люди використовують прісну воду річок, озер. Але ця вода не завжди чиста. Її забруднюють люди і тварини. Струмені дощової і талої води приносять у річки, озера багато мулу, сміття. Тому перш ніж потрапити у водопровідні труби, вода проходить крізь решітки, які затримують сміття.

Потім воду відстоюють у великих басейнах: саме тут мул осідає на дно. Після цього воду очищають потужними фільтрами. Водопровідні фільтри — це система великих підземних басейнів, на дні яких насипано шар піску. Очищену воду перекачують помпами у водонапірну башту. Звідси вода тече трубами до наших помешкань і до всіх інших споруд.

Висновок

Воду, що використовується для пиття та приготування їжі, називають питною. Вона безбарвна, прозора, без запаху. У природі питною вважають воду з колодязя чи свердловини.

Запитання

  • 1. Що таке питна вода?
  • 2. Назвіть джерела питної води.
  • 3. Як можна захистити від забруднення воду в колодязі?
  • 4. Як очищають воду для водопроводу?

Цікаво знати...

Існує досить простий спосіб визначити, чи немає в питній воді шкідливих для організму речовин. У чисту банку з прозорого скла місткістю 0,5 л наливають призначену для пиття воду (більше половини банки). Потім розчиняють у ній чайну ложку цукру, закривають і залишають у теплому місці на 48 годин.

Коли цей час мине, дивляться на розчин: якщо вода стала каламутною (або з’явилося щось схоже на пластівці), вона для вживання непридатна. Вода, яка не містить забруднювальних речовин, через 48 годин буде абсолютно чистою.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду