Войти
Закрыть

Пісок і глина

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 31. Пісок і глина

Ви, мабуть, часто натрапляєте на пісок і глину? У природі вони існують як на поверхні землі, так і в її глибинах. Пісок складається з окремих дрібних піщинок. Вони мають різне забарвлення. Одні піщинки майже прозорі, інші — червонуваті, сірі.

Пісок — сипкий. Під дією вітру в пустелі він рухається з місця на місце.

Якщо з вологого піску зліпити яку-небудь фігурку, то вона підсохне і розсиплеться.

У природі зустрічається пісок, який майже повністю складається з напівпрозорих піщинок. Такий пісок називають кварцовим.

Цікаво знати...

Ми звикли, що пісок — жовтий чи білий, та він буває дуже різним: чорним, зеленуватим, навіть червоним!

Червоний пляж Кайхалулу на Гавайських островах

Сухий пісок має просто рудий відтінок. Саме в поєднанні з океанськими хвилями пісок набуває насиченого червоного кольору. Особливо красива ця бухта на світанку. Ранкові сонячні промені перетворюють її на казкове місце.

Глина складається з дуже дрібних частинок. Вони бувають жовтого, сірого, коричневого та білого кольорів. Тому в природі можна знайти відповідно жовту, сіру, коричневу та білу глину.

Найчастіше трапляється світло-коричнева глина. Вона має особливий запах, за яким її легко впізнати.

Суха глина — дуже тверда, як камінь. У воді вона не розчиняється, а вбирає в себе воду, набрякає і стає водонепроникною. Тому на глинистих доріжках після дощу довго стоять калюжі. Сира глина липка. Після дощу глинистою дорогою важко йти: глина налипає на взуття. Із сирої глини можна зліпити будь-яку фігурку, яка потім затвердне.

Проведіть дослід

Пісок та глина

Закріпіть на двох штативах однакові лійки і поставте під ними склянки. У кожну лійку покладіть невеликі шматочки вати. В одну з них насипте до половини піску, а в другу — стільки ж потовченої на порошок сухої глини. Налийте в обидві лійки по самі вінця води. Спостерігайте, що відбувається з нею. Вода швидко проходить крізь пісок і майже не затримується в ньому. Крізь глину вода проходить дуже повільно. Частинки глини затримують багато води. У цьому легко переконатися: у склянці під лійкою з глиною води набагато менше, ніж у склянці під лійкою з піском. Тепер вам зрозуміло, чому на глинистих доріжках після дощу довго стоять калюжі.

Пісок і глина — корисні копалини. Пісок використовують у будівництві для виготовлення будівельного розчину. До білого кварцового піску додають різні речовини, а потім виготовляють скло та різноманітні скляні вироби. На цегляних заводах із суміші глини та піску вироблять цеглу. Щоб вона була міцнішою, її обпалюють у печах.

Найкращі сорти білої глини використовують для виготовлення тарілок, чашок, чайників, різноманітних фігурок. Жовта глина придатна для глечиків, горщиків для квітів та ін. Щоб такий посуд не пропускав воду, його ще покривають особливою сумішшю речовин та обпалюють. А ще сиру глину використовують у своїй роботі скульптори.

В Україні, зокрема на Донбасі, є багато родовищ глини.

Запитання

  • 1. З чого складається пісок та глина?
  • 2. Чому після дощу на піщаному ґрунті калюжі зникають швидко, а на глинистих доріжках залишаються надовго?
  • 3. Що роблять із глини й піску?

Завдання

  • 1. Дізнайтесь, де у вашій місцевості є глина. Наберіть глини, розмочіть її та зліпіть будь-яку фігурку. Висушіть.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду