Войти
Закрыть

Три стани води. Кругообіг води в природі

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 11. Три стани води. Кругообіг води в природі

Ви уже знаєте, що вода — це рідке тіло. Як і всі рідини, вона не має своєї форми, а набирає форми тієї посудини, у яку її наливають. У природі вода заповнює западини земної поверхні, утворює джерела, струмки, річки.

На морозі вода перетворюється на тверде тіло — лід. Лід має сталу форму. Тонкий шар льоду прозорий, він крихкий.

У теплому приміщенні лід тане й перетворюється на воду. Перехід води з твердого стану в рідкий можна спостерігати і в природі навесні. А коли влітку сильно пригріває сонце, вода починає випаровуватись і перетворюється на пару. Водяна пара — газоподібне тіло. Вона, як і вода, не має своєї форми. Запам’ятайте: вода у стані невидимої пари завжди є в повітрі.

У природі постійно відбувається перехід води з одного стану в інший. Улітку, коли після спекотного дня настає прохолодний вечір, у низовинах — над луками, болотами, річками — з’являється туман.

Що ж таке туман? Як він утворюється? Туман — це дрібні краплини води, які утворюються під час охолодження водяної пари й висять у повітрі.

У літні ночі з дрібних крапель води, що є в повітрі, на охолоджених листках рослин, дахах будинків, на ґрунті утворюються великі краплини — роса.

Іноді взимку гілки дерев і кущів вкриваються інеєм. Вода, випаровуючись, замерзає й осідає на деревах, кущах, траві, дротах у вигляді пухнастого снігу — інею. Отже, іній, як і туман, утворюється з пари, що є в повітрі.

Туман

Роса

Іній

Як ви зрозуміли, вода постійно випаровується з поверхні морів та суходолу й піднімається в повітря у вигляді пари. Високо над землею пара охолоджується й перетворюється на краплини води, які випадають з хмар у вигляді дощу чи снігу. Дощова вода знову проникає в ґрунт, стікає в річки, а звідти — у моря. Так відбувається безперервно. Цей процес називається кругообіг води в природі.

Кругообіг води можна спостерігати і в побуті. Якщо склянку з окропом накрити холодним блюдцем, то пара стане охолоджуватися, і ви побачите на дні блюдця краплі води. Вони будуть падати в склянку і знову випаровуватися (мал. 4).

Мал. 4

Висновок

Вода в природі перебуває в трьох станах: рідкому, твердому та газоподібному. Перехід води з одного стану в інший відбувається постійно. Це явище називають кругообігом води в природі.

Запитання

  • 1. У яких трьох станах перебуває вода в природі?
  • 2. Звідки з’являється вода в повітрі?
  • 3. Куди зникає вода після дощу чи танення снігу?
  • 4. Як утворюються дощ, сніг, туман?
  • 5. За допомогою якого досліду можна довести, що в природі відбувається кругообіг води?

Запишіть у словничок

Вода перебуває у трьох станах: твердому, рідкому, газоподібному.

Кругообіг води в природі — рух води внаслідок перетворення її з одного стану в інший.

Поміркуйте

  • 1. Вода зі струмків тече в річки, а річки несуть її в моря. Чому моря не переповнюються водою?
  • 2. Що сталося б на Землі, якби вода перестала випаровуватись?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація