Кам’яна сіль
- 27-01-2022, 16:13
- 641
6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)
§ 27. Кам’яна сіль
Кам’яна (кухонна) сіль — це гірська тверда порода, яка залягає брилами або суцільною масою. У чистому вигляді — це біла кристалічна речовина з гострим солоним смаком. Кам’яна сіль завжди має у своєму складі різні домішки, які надають їй інколи сіруватого або жовтуватого відтінку. Вона легко розчиняється у воді.
Багаті родовища кам’яної солі Україна має на Донбасі (міста Артемівськ, Слов’янськ), у Закарпатті (м. Солотвин). Видобувають кам’яну сіль у шахтах.
Якщо хтось із вас куштував несолону їжу, то, напевно, легко погодиться з такими словами:
Без солі страва несмачна,
немов трава, на смак вона.
За сіль колись і золотом платили,
за сіллю пішки в Крим ходили.
Кам’яну сіль використовують не тільки для приготування їжі, а й у тваринництві. Коровам, козам, вівцям дають лизати шматки солі для поліпшення травлення.
Кам’яна сіль має цінні лікувальні властивості. У м. Солотвин, де видобувають сіль, розташовані лікувальні заклади. Там лікують хворих на бронхіальну астму. Люди дихають повітрям з високим вмістом солі — і хвороба відступає.
Запитання
- 1. Що таке кам’яна сіль?
- 2. Які властивості кам’яної солі?
- 3. Для чого використовують кам’яну сіль?
- 4. Де в Україні є родовища кам’яної солі?
Цікаво знати...
Якщо глянути на поверхню озера Туз у Туреччині, можна... осліпнути. Особливо наприкінці літа, коли вся поверхня озера вкривається суцільною корою білосніжної солі завтовшки до двох метрів. Вода в озері удесятеро солоніша від океанічної.
Коментарі (0)