Войти
Закрыть

Кам’яна сіль

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 27. Кам’яна сіль

Кам’яна (кухонна) сіль — це гірська тверда порода, яка залягає брилами або суцільною масою. У чистому вигляді — це біла кристалічна речовина з гострим солоним смаком. Кам’яна сіль завжди має у своєму складі різні домішки, які надають їй інколи сіруватого або жовтуватого відтінку. Вона легко розчиняється у воді.

Багаті родовища кам’яної солі Україна має на Донбасі (міста Артемівськ, Слов’янськ), у Закарпатті (м. Солотвин). Видобувають кам’яну сіль у шахтах.

Якщо хтось із вас куштував несолону їжу, то, напевно, легко погодиться з такими словами:

Без солі страва несмачна,

немов трава, на смак вона.

За сіль колись і золотом платили,

за сіллю пішки в Крим ходили.

Кам’яну сіль використовують не тільки для приготування їжі, а й у тваринництві. Коровам, козам, вівцям дають лизати шматки солі для поліпшення травлення.

Кам’яна сіль має цінні лікувальні властивості. У м. Солотвин, де видобувають сіль, розташовані лікувальні заклади. Там лікують хворих на бронхіальну астму. Люди дихають повітрям з високим вмістом солі — і хвороба відступає.

Запитання

  • 1. Що таке кам’яна сіль?
  • 2. Які властивості кам’яної солі?
  • 3. Для чого використовують кам’яну сіль?
  • 4. Де в Україні є родовища кам’яної солі?

Цікаво знати...

Якщо глянути на поверхню озера Туз у Туреччині, можна... осліпнути. Особливо наприкінці літа, коли вся поверхня озера вкривається суцільною корою білосніжної солі завтовшки до двох метрів. Вода в озері удесятеро солоніша від океанічної.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду