Войти
Закрыть

Атмосферний тиск

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 33. Атмосферний тиск

• Пригадайте з курсу природознавства, чому відбуваються висхідний і низхідний рухи повітря.

ЧОМУ ВИНИКАЄ АТМОСФЕРНИЙ ТИСК. Повітря невидиме й легке. Проте воно, як і будь-яка речовина, має масу та вагу. Тому повітря тисне на земну поверхню і на всі тіла, що на ній розташовані. Цей тиск визначається вагою стовпа повітря заввишки з усю атмосферу — від земної поверхні до самої її верхньої межі. Встановлено, що такий стовп повітря тисне на кожний 1 см2 поверхні з силою 1 кг 33 г (відповідно на 1 м2 — понад 10 т!) (мал. 136). Отже, атмосферний тиск — це сила, з якою повітря тисне на одиницю площі земної поверхні, на всі розташовані на ній об'єкти і тіла.

Мал. 136. Тиск стовпа повітря

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Над рівнем моря 1 мповітря (за температури +4 °С) важить 1 кг 300 г, на висоті 12 км — тільки 310 г, а на висоті 40 км — лише 4 г.

Поверхня тіла людини становить у середньому 1,5 м2. Відповідно повітря тиснутиме на неї вагою 15 т. Такий тиск здатний розчавити все живе. Чому ж ми його не відчуваємо? Це тому, що всередині людського організму також є тиск — внутрішній, і він дорівнює атмосферному. Якщо ця рівновага порушується, людина почувається зле.

ЯК ВИМІРЮЮТЬ АТМОСФЕРНИЙ ТИСК. Атмосферний тиск вимірюють спеціальним приладом — барометром.

На метеостанціях користуються ртутним барометром. Основна його частина — скляна трубка завдовжки 1 м, запаяна з одного кінця. У неї налита ртуть — важкий рідкий метал. Відкритим кінцем трубка занурена в широку чашу, також заповнену ртуттю. Під час перевертання ртуть із трубки виливається тільки до певного рівня. Чому ж вона не виливається повністю? Тому що повітря чинить тиск на ртуть у чаші й не випускає її з трубки. Якщо атмосферний тиск зменшується, то ртуть у трубці опускається, і навпаки. За висотою стовпчика ртуті в трубці, на яку нанесено шкалу, визначають величину атмосферного тиску в міліметрах.

Ртутний барометр

На паралелі 45° на рівні моря за температури повітря +4 °С під тиском повітря ртуть піднімається в трубці на висоту 760 мм. Такий тиск повітря вважають нормальним атмосферним тиском. Якщо стовпчик ртуті в трубці вищий за 760 мм, то тиск підвищений, нижчий — знижений. Отже, тиск стовпа повітря всієї атмосфери урівноважується вагою стовпчика ртуті заввишки 760 мм.

У походах та експедиціях користуються зручнішим приладом — барометром-анероїдом. У ньому немає ртуті. Головною його частиною є металева пружна коробка, з якої викачане повітря. Це робить її дуже чутливою до змін тиску зовні. У разі підвищення тиску вона стискується, у разі зниження — розширюється. Ці коливання через особливий механізм передаються стрілці, яка вказує на шкалі величину атмосферного тиску в міліметрах ртутного стовпчика (скорочено — мм рт. ст.).

ПОДОРОЖ У СЛОВО

Анероїд у перекладі з грецької означає безрідинний.

Барометр-анероїд

ЯК ТИСК ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВИСОТИ МІСЦЕВОСТІ. Атмосферний тиск залежить від висоти місцевості над рівнем моря. Що вище від рівня моря, то тиск повітря менший. Він знижується, бо з підняттям зменшується висота стовпа повітря, що тисне на земну поверхню. Крім того, з висотою тиск падає ще й тому, що зменшується щільність самого повітря. На висоті 5 км атмосферний тиск знижується удвічі порівняно з нормальним тиском на рівні моря. У нижніх шарах тропосфери з підняттям на кожні 100 м тиск зменшується приблизно на 10 мм рт. ст. У верхніх шарах тропосфери це відбувається значно повільніше (мал. 137).

Мал. 137. Зміна атмосферного тиску з висотою

Отже, для кожної місцевості характерний свій нормальний тиск: на рівні моря — 760 мм рт. ст., у горах залежно від висоти — нижчий. Наприклад, для Києва, що лежить на висоті 140-200 м над рівнем моря, нормальним є середній тиск 746 мм рт. ст.

Як атмосферний тиск впливає на людину

Із підняттям угору вже на висоті 3000 м людина починав почуватися зле. З'являються ознаки так званої гірської хвороби: слабкість, задишка, запаморочення, нудота. Вище 4000 м може піти кров з носа, тому що розриваються кровоносні судини. Іноді людина непритомніє. Відбувається це тому, що з висотою повітря стає розрідженим, у ньому зменшується кількість кисню, тиск падає. До таких умов організм людини не пристосований. Тому в літаках кабіни і салони закриті щільно, герметично. У них штучно підтримується такий самий тиск повітря, як і біля поверхні Землі.

Знаючи, як змінюється тиск, можна обчислити і абсолютну, і відносну висоту місця. Існує і особливий барометр — висотомір, у якому поряд зі шкалою атмосферного тиску є і шкала висот.

Висотомір

ЗАЛЕЖНІСТЬ ТИСКУ ВІД ТЕМПЕРАТУРИ ПОВІТРЯ. Атмосферний тиск залежить і від температури повітря. Під час нагрівання об'єм повітря збільшується, воно стає менш щільним і легшим. Тому знижується і атмосферний тиск. Унаслідок охолодження повітря відбуваються зворотні явища. Отже, зі зміною температури повітря неперервно змінюється і тиск (мал. 138).

Мал. 138. Залежність тиску від температури повітря

Протягом доби він двічі підвищується (вранці та ввечері) і двічі знижується (після полудня і після півночі). Узимку, коли повітря холодне і важке, тиск вищий, ніж улітку, коли воно тепліше і легше.

За зміною тиску можна передбачити зміни погоди. Зниження тиску вказує на опади, підвищення — на суху погоду.

Зміна атмосферного тиску впливає і на самопочуття людей.

ЯК РОЗПОДІЛЯЄТЬСЯ АТМОСФЕРНИЙ ТИСК НА ЗЕМЛІ. Атмосферний тиск, як і температура повітря, розподіляється на Землі смугами: розрізняють пояси низького і високого тиску. Їх утворення пов'язане з нагріванням і переміщенням повітря.

Над екватором повітря добре прогрівається. Від цього воно розширюється, стає менш щільним, а тому легшим. Легше повітря піднімається вгору — відбувається висхідний рух повітря. Тому там біля поверхні Землі протягом року встановлюється пояс низького тиску. Над полюсами, де протягом року температури низькі, повітря охолоджується, стає щільнішим і важчим. Тому воно опускається — відбувається низхідний рух повітря — і підвищується тиск. Унаслідок цього біля полюсів утворилися пояси високого тиску. Повітря, що піднялося над екватором, розтікається до полюсів. Але, не доходячи до них, на висоті воно охолоджується, стає важчим і опускається на паралелях 30-35° в обох півкулях. Там утворюються пояси високого тиску. У помірних широтах, на паралелях 60-70° обох півкуль виникають пояси низького тиску (мал. 139).

Мал. 139. Пояси атмосферного тиску

Отже, атмосферний тиск залежить від розподілу тепла і температур повітря на Землі, коли висхідні й низхідні рухи повітря зумовлені нерівномірним нагріванням земної поверхні.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

• Атмосферний тиск — це сила, з якою повітря тисне на одиницю площі земної поверхні, на всі розташовані на ній об'єкти і тіла.

• Нормальним вважають атмосферний тиск 760 мм рт. ст.

• Із підняттям на кожні 100 м атмосферний тиск знижується на 10 мм рт. ст.

• На Землі закономірно чергуються сім поясів атмосферного тиску: низького — на екваторі, два високого — поблизу тропіків, два низького — у помірних широтах, два високого — у полярних широтах обох півкуль.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чому атмосферний тиск знижується з висотою?
  • 2. Якими приладами вимірюють атмосферний тиск?
  • 3. Чому змінюється тиск протягом доби (року) в одному й тому самому місці? Як впливає на це зміна температури повітря?
  • 4. Як розподіляється атмосферний тиск на Землі?
  • 5. Визначте приблизну відносну висоту гори, якщо біля її підошви барометр показує 720 мм рт. ст., а на вершині — 520 мм рт. ст.
  • 6*. Пригадайте, яке абсолютна висота вашої місцевості. Обчисліть, який атмосферний тиск можна вважати нормальним для вашого краю.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 5 (Продовження. Поч. див. с. 122.)

Тема: Розв’язування задач на зміну атмосферного тиску з висотою.

3. Атмосферний тиск біля земної поверхні становить 730 мм рт. ст. Визначте, яким він буде з підняттям у гори на висоту 2000 м.

4. «Артеківці» вирішили піднятися на гору Аюдаг. Визначте приблизну відносну висоту цієї гори, якщо біля її підошви барометр показує 740 мм рт. ст., а на вершині — 683 мм рт. ст.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду