Войти
Закрыть

Нафта

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 35. Нафта

Нафта — густа масляниста рідина чорного, темно-коричневого чи зеленувато-бурого кольору. Буває також майже білою та прозорою. Нафта — це суміш різних рідких речовин. Вона містить розчинений газ. Від інших рідин нафту можна відрізнити за особливим запахом (вона пахне гасом).

Нафта легша за воду. Вона не розчиняється у воді й плаває на її поверхні.

Нафта легко займається і горить жовтувато-тьмяним кіптявим полум’ям. Під час горіння нафти виділяється в півтора раза більше тепла, ніж під час горіння найкращого кам’яного вугілля. У природі нафта залягає переважно глибоко в землі (мал. 10). Інколи вона просочується на поверхню землі, утворюючи нафтові калюжі.

Мал. 10

В Україні про нафту знають з давніх часів. Нафтовий промисел у Прикарпатті є одним з найстаріших у Європі. Нафту видобували тоді досить простим способом: копали колодязі й з них відрами вичерпували нафту.

Ручне збирання нафти

Сучасні нафтові вишки

Зараз у місцях, де знаходять нафту, ставлять нафтові вишки. За допомогою спеціальних машин у землі бурять глибокі отвори — свердловини. Як тільки свердловина досягає нафтоносного шару, нафта сама піднімається на поверхню землі. Іноді зі свердловин вириваються нафтові фонтани. Якщо нафта не піднімається, її викачують помпами. Нафту широкими трубами транспортують у сховища, а з них — на нафтопереробні заводи. Частину нафти перекачують у залізничні цистерни, танкери. Таким способом її доставляють у міста, до яких не прокладено нафтопроводи.

Нафта — цінна корисна копалина. Її називають «чорним золотом». З неї виробляють бензин, гас, дизельне пальне та інше паливо. Нафту застосовують для виготовлення й інших корисних продуктів: вазеліну, мазуту, парафіну, мастил. На хімічних заводах із нафтопродуктів виготовляють штучний каучук, фотоплівку, пластмаси, гуму, ліки та багато іншого (мал. 11).

Мал. 11

Цікаво знати...

Про нафту в Україні відомо ще з тринадцятого століття. Почали видобувати її ще 300 років тому на Прикарпатті. Спочатку нафту діставали з глибини 4-6 метрів. Корисну копалину використовували для освітлення приміщень, а також як мастило. Через це, можливо, називали її «маззю».

Запитання

  • 1. Де в природі є родовища нафти?
  • 2. Як видобувають нафту?
  • 3. Що виготовляють з нафти?

Завдання

  • 1. Відгадайте загадку:

Масляниста рідина,

З різким запахом вона,

Темно-бурий колір має,

Під землею залягає.

  • 2. Нафта вилилася з бака і загорілась. Її почали гасити водою, але нафта продовжувала горіти. Поміркуйте і скажіть, чому нафту, яка горить, не можна загасити водою.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду