Войти
Закрыть

Клімат, основні кліматичні показники. Карта кліматичних поясів

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 41. Клімат, основні кліматичні показники. Карта кліматичних поясів

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Що таке клімат і від чого він залежить.
  • Скільки різних типів клімату існує на Землі.

• Що таке клімат і від чого він залежить. Погода може різко змінюватися впродовж навіть кількох годин. Клімат також змінюється, але дуже повільно - протягом десятків і сотень років. Він відображає переважання певних погодних умов протягом тривалого відтинку часу. Отже, клімат - це багаторічний режим погоди. Як і погода, клімат залежить від сонця, постійного переміщення повітря, властивостей земної поверхні і людини. Головним чинником формування клімату будь-якої території е сонячна енергія. Там, де кут падіння сонячних променів великий протягом року, клімат теплий, а там, де цей кут незначний або Сонце зовсім не з’являється з-за горизонту, клімат холодний.

Іншим важливим чинником клімату є рух повітря (мал. 119). Переміщення великих мас повітря перерозподіляє тепло і холод на земній кулі між широтами та визначає характер і час випадання опадів у певній місцевості.

Надзвичайно важливим чинником формування клімату є сама земна поверхня - суходіл чи вода, сухий ґрунт чи вологий, ліс чи рілля, поверхня піщана чи вкрита снігом. Усі вони по-різному поглинають сонячні промені та віддають тепло, по-різному нагріваються і випаровують, тому неоднаково впливають на нагрівання і переміщення приземних шарів повітря, утворення хмар та опадів.

Неабияке значення для формування клімату має і географічне положення території у внутрішніх частинах материка чи біля узбережжя. Від цього клімат буде сухішим чи вологішим, з більшою чи меншою річною амплітудою коливання температури повітря. Важливим для формування клімату є також те, як розташована територія відносно високих гірських хребтів та яка її абсолютна висота. Від висоти над рівнем моря залежить те, як зміняться атмосферний тиск, температура повітря і кількість опадів. Ці зміни значно ускладнюються особливостями рельєфу: стрімкістю схилів, чергуванням гірських хребтів і улоговин тощо.

Впливають на клімат і теплі та холодні океанічні течії. Так, теплі течії переносять з більш низьких широт до високих велику кількість тепла, а холодні, навпаки, з високих широт до низьких - холод. Течії істотно впливають на клімат саме прибережних територій.

Мал. 119. Постійні напрямки переміщення повітря на земній кулі

В останні десятиріччя відчутно впливає на клімат людина. Перетворюючи поверхню Землі на великих площах, людина змінює температуру, вологість повітря, напрямок його руху і, зрештою, змінює клімат.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Вплив клімату на природу і діяльність людини. Клімат значно впливає на розвиток багатьох процесів на Землі. Саме клімат визначає повноводність річок, особливості ґрунту, поширення рослинності й тваринного світу. Він значно впливає також на життя і господарську діяльність людини. Адже без знання кліматичних умов, наприклад, неможливо вирощувати сільськогосподарські культури, зрошувати посушливі землі і осушувати перезволожені ділянки, запобігати природним стихіям - посухам, суховіям, заморозкам, повеням.

• Скільки різних типів клімату існує на Землі. На земній кулі існує багато типів клімату, які відрізняються умовами формування та показниками. Тип клімату - це сукупність кліматичних показників для певної території. Показниками клімату є середня річна температура повітря, річна амплітуда коливання температури, кількість і час випадання опадів, панівні вітри.

Мал. 120. Кліматичні пояси Землі

Клімат змінюється як з широтою, так і з висотою в горах. На малюнку 120 показано, як змінюється клімат з широтою, утворюючи так звані кліматичні пояси. Виділяють 13 кліматичних поясів, які майже симетрично змінюються щодо екватора. Проте основними кліматичними поясами є лише сім: екваторіальний, два тропічні, два помірні, два полярні (арктичний і антарктичний). А ще шість з них - це перехідні пояси, які утворюються внаслідок переміщення повітряних мас за сезонами (до їхньої назви додають префікс «суб»). Це субполярні (субарктичний і субантарктичний), субтропічні та субекваторіальні кліматичні пояси - по одному в кожній півкулі. За назвою основних і перехідних кліматичних поясів називають і типи клімату Землі.

На малюнках 121-124, так званих кліматодіаграмах, зображено зміни показників основних типів клімату Землі.

Мал. 121. Кліматодіаграма полярного типу клімату

Мал. 122. Кліматодіаграма помірного типу клімату

Мал. 123. Кліматодіаграма екваторіального типу клімату

Мал. 124. Кліматодіаграма тропічного типу клімату

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За кліматодіаграмами (мал. 121-124) визначте особливості річного розподілу температури повітря та опадів для різних типів клімату. За графіком обчисліть річну амплітуду коливання температури, а за стовпчиковою діаграмою - річну кількість опадів. У які місяці року опадів випадає найбільше і найменше?

Полярні кліматичні пояси вирізняються суворими кліматичними умовами. Тут тривала і люта зима в умовах полярної ночі та дуже коротке і прохолодне літо.

Помірні пояси своєю назвою ніби вказують на помірність тут кліматичних умов. Але це не зовсім так. Для них характерні значні сезонні зміни температури та опадів. У районах, розташованих поблизу морських узбереж, клімат буде помірний морський, а у віддалених від моря чи океану - помірний континентальний.

У тропічних поясах панує тропічне повітря. Над материками воно сухе і гаряче, тому температура повітря впродовж року дуже висока. Кількість сонячних, безхмарних днів тут понад 200, тому опадів надзвичайно мало. До того ж вони не регулярні за сезонами і навіть з року в рік. Над океанами тропічний клімат також вирізняється високою температурою. Проте опадів випадає багато і розподіляються вони протягом року більш рівномірно.

В екваторіальному поясі сформувався один тип клімату - екваторіальний. Цей клімат вирізняється високими додатними температурами повітря протягом усього року, незначними коливаннями температури, рясними опадами, які розподіляються рівномірно упродовж року.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що таке клімат і скільки на Землі основних типів клімату?
  • 2. Які чинники впливають на формування клімату?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Чим відрізняється клімат від погоди?
  • 4. Чому в Києві клімат помірний континентальний, а в Парижі - помірний морський?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Як впливають на клімат властивості земної поверхні?
  • 6. Поясніть суттєві відмінності між основними типами клімату Землі.

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Опишіть клімат вашого населеного пункту, скориставшись картою кліматичних поясів (мал. 120) та картами розподілу річної температури (мал. 92) і опадів (мал. 110). Зробіть висновок про тип клімату.
  • 8. Позначте на контурній карті червоним кольором основні кліматичні пояси, а синім - перехідні.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду