Войти
Закрыть

Гори

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 26. Гори

• Пригадайте, як на карті зображують гори.

• Чи доводилося вам бувати в горах? Які ваші враження?

РЕЛЬЄФ ГІР. Гори здіймаються на значну висоту над прилеглою поверхнею, іноді до кількох кілометрів. Кожна гора має підошву, схили і вершину. Схили можуть бути крутими або пологими. Вершини — найвищі частини гір — бувають різними: округлими, загостреними, плоскими.

Мал. 103. Поділ гір

Поодинокі гори в природі трапляються рідко. Зазвичай вони утворюють «гірську країну», яка охоплює велику площу і простягається на сотні й тисячі кілометрів. У ній розрізняють гірські хребти — лінійно видовжені ланцюги гір. Ніби гігантські кам'яні хвилі, вони можуть пролягати паралельно або в різних напрямках (мал. 105). Найвища частина хребта називається гребенем. Хребти розділені поздовжніми зниженнями — гірськими долинами. Зручне для переходу зниження в горах називається перевалом (мал. 104).

Мал. 104. Рельєф гір

Мал. 105. Гірські хребти

Гори різняться за утворенням, будовою, висотою (мал. 103).

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найдовші гори світу — Анди. Вони простягнися на 9000 км через увесь материк Південна Америка.

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ ГОРИ. Які титанічні сили спроможні здійняти земну кору вгору на тисячі метрів, утворюючи гори? На це здатні внутрішні сили Землі. За утворенням розрізняють тектонічні і вулканічні гори.

Тектонічні гори утворюються внаслідок горизонтальних і вертикальних рухів літосферних плит, на межі їх зіткнення. Так утворилася більшість гір — Альпи, Карпати, Кордильєри, Анди, Гімалаї та ін. (мал. 106).

ПОДОРОЖ У СЛОВО

Назва Гімалаї у перекладі з мови санскрит означає оселя снігів.

Мал. 106. Гімалаї виникли внаслідок зближення двох літосферних плит

Вулканічні гори — результат виверження вулканів. Розтікаючись, лава формує підняття у вигляді куполів або конусів (мал. 107). Вулканічне походження мають поодинокі гори, наприклад Кіліманджаро в Африці, або хребти, наприклад Вулканічний хребет в Українських Карпатах.

Будова гір буває різною. Складчасті гори — це товщі гірських порід, що під дією внутрішніх сил вигнулися в гігантські складки. Ви вже знаєте, що так зминаються краї літосферних плит у наслідок їх зіткнення. Яскравим прикладом такого утворення є гори Гімалаї (мал. 106). У результаті рухів земної кори можуть вигинатися складками і ділянки морського дна з нагромадженнями осадових порід. Складчастими є Кримські гори, Карпати, Альпи, Анди.

Складчасто-брилові гори виникли на ділянках земної кори, на яких у далекому минулому вже здіймалися складчасті гори. Давні гори з часом зруйнувалися і поступово перетворилися на горбисту рівнину. Земна кора там утратила пластичність і набула стійкості. І коли знову відбувалися горотворні процеси, товщі порід розкололися на брили. Так утворилися Уральські гори. З часом, коли гори остаточно втрачають вигляд складок земної кори, вони перетворюються на брилові.

Залягання порід у різних за будовою горах

СКІЛЬКИ РОКІВ ГОРАМ. За віком гори бувають молоді і старі. Молоді гори за геологічними мірками утворилися недавно — протягом останніх 50 млн років. Молодими є складчасті гори. Вони, як правило, високі й мають круті схили (Гімалаї, Альпи). Гори України — Українські Карпати і Кримські, хоч і середні за висотою, належать до молодих.

Вік старих гір може перевищувати 300-400 млн років. Вони невисокі, мають пологіші схили (Уральські гори).

Мал. 107. Вулканічна гора Фудзіяма — символ Японії

Фудзі. Японська гравюра Худ. К. Хокусай (1834 р.)

ВИСОТА ГІР. За висотою над рівнем моря розрізняють гори низькі, середньовисокі й високі (мал. 108). Низькі гори мають порівняно невелику абсолютну висоту — до 1000 м. Їх вершини округлі або плоскі, а схили пологі. Такими є більшість вершин Кримських гір.

Мал. 108. Різновисокі гори

Середньовисокі гори сягають висот від 1000 до 2000 м. Наприклад, Карпати. Високі гори здіймаються більш як на 2000 м. Вони мають гострі вершини (їх називають піки), укриті снігом і льодом, круті скелясті схили. Висота найвищих вершин становить більш як 8000 м. Таких на нашій планеті — 14 і всі вони — у горах Азії. Найвищими горами Землі є Гімалаї. У них зосереджені 12 «восьмитисячників», серед яких — і найвища вершина світу Джомолунгма (Еверест) — 8850 м (додаток 1, с. 251).

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найвищі гори суходолу — Гімалаї. Найвища вершина — Джомолунгма (Еверест) — 8850 м.

На фізичній карті гори зображують коричневим кольором різних відтінків — від світло-коричневого до темно-коричневого залежно від висоти (мал. 109).

Мал. 109. Зображення гір на карті

ЗМІНИ ГІР. Здається, ніби гори непорушні, але це не так. Відразу після утворення вони починають руйнуватися внаслідок вивітрювання, дії води, вітру, льодовиків. І це відбувається неперервно. Льодовики і гірські річки змінюють схили, розсікають хребти, прорізують глибокі ущелини. Вони переносять уламки порід до підніжжя гір і далі — на сусідні рівнини. Минають роки. Гори знижуються, згладжуються їх гостроверхі вершини. Могутні колись хребти дедалі більше нагадують горби. Згодом на їх місці утворюються великі рівнини. Помітити за короткий час, як піднімаються і руйнуються гори, неможливо. Ці процеси тривають мільйони років.

Мал. 110. Джомолунгма — найвища вершина світу

У результаті руйнування в горах нагромаджується велика кількість уламків гірських порід (брили, щебінь, пісок). Вони можуть призвести до таких грізних явищ, як каменепади, обвали, селі. Селі — грязьокам’яні потоки, що раптово виникають у горах після сильних дощів або танення снігу.

Хто знищує гори

Завдання зовнішніх сил — повне знищення гір. Знести усі ці зубчасті гребені, гострі вершини, круті скелі, стерти з поверхні, вирівняти їх дощенту — ось до чого прагнуть ці сили. І поки над рівниною здіймається хоч один пагорб, стирчить бодай один камінь, вони не заспокояться, не припинять своєї роботи... І рано чи пізно, залежно від висоти гір і твердості порід, руйнівники досягнуть свого. Тоді красиві гори щезнуть із Землі.

В. Обручев, геолог

Люди також змінюють гори, хоча вони порівняно з рівнинами менш придатні для життя і господарської діяльності. У горах видобувають корисні копалини, прокладають тунелі й шляхи. Якщо люди вирубують ліс, то на оголені схили більше впливають руйнівні зовнішні сили.

Куди зникають гори

На Уралі була гора Магнітна, де залягали поклади залізної руди. Протягом десятиліть цю руду постачали металургійним заводам. Тепер цієї гори немає. Її з рудою вивезли І переробили на метал.

Гори вражають своєю величністю. Їх недосяжні вершини, що виблискують у променях сонця, викликають у людей трепетне захоплення і замилування. Таємниці гір ваблять не тільки вчених, а й поетів, художників, альпіністів.

Мал. 111. Гори вражають своєю величністю і красою

Емблема українських альпіністських експедицій

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Гори — високо підняті над рівнинами дуже розчленовані ділянки земної поверхні.

• За утворенням розрізняють тектонічні і вулканічні гори, за будовою — складчасті, складчасто-брилові і брилові, за віком — молоді й старі.

• За висотою гори поділяють на низькі (до 1000 м), середньовисокі (1000-2000 м), високі (понад 2000 м).

ЗАПИТАННЯ і ЗАВДАННЯ

  • 1. Які форми рельєфу називають горами? Які особливості рельєфу гір?
  • 2. Порівняйте будову складчастих і складчасто-брилових гір. У чому полягає відмінність між ними?
  • 3. Охарактеризуйте гори за віком.
  • 4. Як гори різняться за висотою? Наведіть приклади різних за висотою гір.
  • 5. Як можуть змінюватися гори?
  • 6*. Підняття Карпат відбувається зі швидкістю 1-2 см на рік. Як зміниться висота гір за 50 років?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 3 (Продовження. Поч. див. с. 85, 102.)

Тема: Позначення на контурній карті гір.

5. На контурній карті позначте гори лінією коричневого кольору, що показувала б напрямок їх простягання, та підпишіть їх назви — Карпати, Кримські, Альпи, Кавказ, Уральські, Гімалаї (г. Джомолунгма), Кордильєри, Анди.

6. Користуючись шкалою висот на фізичній карті півкуль чи світу, визначте абсолютну висоту Альп, Уральських гір, Анд.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду