Войти
Закрыть

Обробіток ґрунту

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 51. Обробіток ґрунту

Ґрунт має велике значення для життя людини. Вирощуючи на полях сільськогосподарські культури, людина виготовляє з них продукти харчування. Щоб виростити високий урожай, треба навчитися правильно і своєчасно обробляти ґрунт.

Починають обробіток ґрунту восени, коли врожай уже зібрано. На полях ґрунт зорюють тракторним плугом, а на невеликих ділянках перекопують лопатою. Нижній шар ґрунту опиняється угорі разом із корінням бур’янів і личинками шкідливих комах, які гинуть узимку. Під час осіннього перекопування ґрунту грудок не розбивають — між ними краще затримується сніг, його не зносить вітром. Коли навесні сніг тане, вода легко просочує ґрунт.

Протягом зими ґрунт ущільнюється. Навесні сонце і вітер підсушують його, на поверхні утворюється кірка. Тому ранньої весни ґрунт боронують або розпушують граблями на глибину 10-13 сантиметрів. Під час розпушування поверхню ґрунту вирівнюють. Одночасно знищують шкідливі рослини — бур’яни.

На переораному полі ґрунт пухкий, м’який і вологий. На такому ґрунті насіння швидко сходить, паростки легко пробиваються назовні, а коріння вільно розгалужується. Граки, шпаки, ворони та інші птахи знищують на полі яйця і личинки шкідливих комах.

Улітку ґрунт також обробляють: виполюють бур’яни за допомогою сап та розпушують його граблями.

Щоб отримати високі врожаї, ґрунт підживлюють різноманітними органічними і мінеральними добривами. Найкращим органічним добривом є гній, тому що він містить усі необхідні для рослин поживні речовини. Гній вносять у ґрунт восени, за зиму він перегниває, і утворюється перегній. Хорошими органічними добривами є також торф і пташиний послід. Дуже широко застосовують мінеральні добрива — попіл і мінеральні солі.

Нерідко бувають ґрунти з надлишком води. У таких умовах культурні рослини не можуть дати високого врожаю. Тому надто заводнені ґрунти необхідно осушувати. Щоб забезпечити відтік води з ґрунту в річки, озера, моря, копають рівчаки. Прокладання ровів і зведення різних споруд для зменшення вологості ґрунтів називається осушенням.

Посушливі ґрунти, навпаки, зрошують, встановлюючи на полях поливальне обладнання, прокладаючи канали.

Таким чином, правильний обробіток, своєчасне внесення добрив, осушення або зрошування поліпшують родючість ґрунту і підвищують урожайність сільськогосподарських культур.

Запитання

  • 1. Яке значення має обробіток ґрунту?
  • 2. Як обробляють ґрунт в різні пори року?
  • 3. Для чого удобрюють ґрунт? Які бувають добрива?
  • 4. Як осушують надмірно вологі ґрунти і зволожують посушливі ґрунти?
  • 5. Як ви обробляєте ґрунт на шкільній ділянці?

Завдання

  • 1. Поясніть прикмету: «Зима без снігу — літо без хліба».
  • 2. Пригадайте, які знаряддя використовують для обробітку ґрунту.

Цікаво знати...

Використання торф’яних добрив значно підвищує врожайність: коренеплодів — на 90%, бобів — на 70%, капусти — на 60 %, картоплі — на 50 %, зернових — на 30 %.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду