Войти
Закрыть

Атмосферні опади

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 36. Атмосферні опади

• Які опади випадають у вашій місцевості у різні пори року?

Атмосферні опади — це вода в рідкому (дощ) або твердому (сніг і град) стані, що випадає з хмар або виділяється з повітря на земну поверхню (роса, іній, паморозь) (мал. 149).

Мал. 149. Види атмосферних опадів

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ ОПАДИ З ХМАР. Хмарна погода буває досить часто, але не завжди при цьому випадають опади. Що ж потрібно для їх утворення? Якщо хмара складається з дуже дрібних краплинок води або кристаликів льоду (менш як 0,05 мм), то опадів не буде. Поки вони малі й легкі, то їх утримують високо над землею висхідні потоки повітря. За певних умов краплинки стикаються і зливаються в більші. Хмари темніють, стають синьо-чорними . Великі краплі (0,1-7 мм) уже не можуть утримуватись у повітрі й випадають у вигляді дощу (мал. 150). Дощ може супроводжуватися грозою.

Мал. 150. Утворення опадів

Залежно від вологості повітря, хмарності, швидкості вітру опади бувають затяжні (рівномірні і тривалі), зливові (сильні і короткочасні), мрячні (дуже дрібні, як манна крупа).

Сніг утворюється у хмарах за температур, нижчих від 0°С. Він складається з дрібнесеньких кристаликів-голочок, що з’єднуються в сніжинки . Сніг випадає у помірних широтах узимку, а в полярних — цілий рік, утворюючи на земній поверхні сніговий покрив. Його товща в помірних широтах становить 30-50 см, а в горах — кілька метрів. Сніг ніби ковдрою покриває поля, оберігаючи озимі сільськогосподарські культури від вимерзання. Він містить великий запас води, яка навесні живить річки, насичує вологою ґрунти і поповнює підземні води.

Град утворюється тоді, коли тепле повітря дуже швидко піднімається вгору. Воно підхоплює дощові хмари і несе їх на висоту, де температура повітря сягає -10 °С. Тоді краплини замерзають і перетворюються на льодяні кульки — градини. Вони бувають завбільшки від 1 мм до курячого яйця. Падаючи з великою швидкістю, градини не встигають розтанути, незважаючи на високу температуру біля земної поверхні. Град завдає чималих збитків: знищує посіви і плоди, ламає гілки дерев, пошкоджує дахи будинків, іноді гинуть тварини.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільшою у світі була градина вагою 7 кг, що випала в Китаї (1981 р.), а в Україні — 500 г (1960 р.). Градина вагою 3 кг в Індії вбила слона (1961 р.).

Оголошення війни... граду

Люди борються з градом. У градових хмарах за допомогою спеціальних ракет, літаків або пострілів із зенітки розпилюють хімічні речовини. Від їх дії з потужної хмари, з якої ось-ось мав випасти град, починає крапати дощ або сипатися дрібна льодяна крупа.

Мал. 151. Градини

ЯК ВИНИКАЮТЬ ОПАДИ З ПОВІТРЯ. Опади можуть випадати й не з хмар, а просто з повітря. Таке відбувається на охолодженій поверхні землі внаслідок стикання її з повітрям, що насичене вологою.

Роса — краплі води, якими іноді вкриваються земля і рослини. Вона утворюється після заходу сонця, коли земна поверхня й повітря над нею швидко охолоджуються. Холодне повітря вже не може вміщувати стільки водяної пари, скільки утримувало вдень за вищої температури. Її надлишок конденсується в крапельки роси.

Мал. 152. Роса

У холодну пору року (за температур, нижчих від 0 °С) замість роси утворюється тонкий шар кристаликів льоду — іній. Його можна бачити восени або ранньої весни. Паморозь пухкими кристалами криги наростає на гілках дерев та інших предметах.

Мал. 153. Іній

Мал. 154. Паморозь

ЯК ВИМІРЯТИ КІЛЬКІСТЬ ОПАДІВ. На метеостанціях кількість опадів вимірюють за допомогою опадоміра. Опадомір — це посудина, куди збирають опади (як рідкі, так і тверді). За поділками на стінках посудини визначають висоту шару опадів (у мм). Наприклад, один невеликий дощ дає шар води завтовшки 1-2 мм, а сильна злива — понад 40 мм.

Мал. 155. Опадомір

Якщо випадає сніг, то опадомір вносять до теплого приміщення. Коли сніг розтане, вимірюють висоту шару води. Отже, опадоміром визначають товщину шару води, який виник би на земній поверхні, якби вода нікуди не стікала, не просочувалася в землю і не випаровувалася. Метеорологи також вимірюють висоту снігового покриву. Такі заміри роблять снігомірною рейкою, поділеною на сантиметри.

Мал. 156. Снігомірна рейка

Місячна кількість опадів дорівнює їх сумі за всі дні місяця. Сума опадів за всі місяці становить річну кількість опадів. Наприклад, середня річна кількість опадів у Києві — 600 мм.

Чи буває сухий дощ?

Цікаво, що на Землі є місця, де під дощем можна лишитися сухим. Таке іноді трапляється в пустелях, де повітря надзвичайно сухе і має низьку вологість. Краплі дощу, який буває вкрай рідко, поки летять до землі, перетворюються на пару. При цьому видно хмари, з яких іде дощ, але краплі до поверхні землі не долітають.

ЯК РОЗПОДІЛЯЮТЬСЯ ОПАДИ НА ЗЕМНІЙ КУЛІ. Атмосферні опади на планеті розподіляються нерівномірно. Це залежить від географічного положення місцевості та переважаючих вітрів (мал. 157).

Мал. 157. Розподіл атмосферних опадів на Землі

Найбільше опадів випадає в екваторіальних (понад 2000 мм на рік) і помірних (понад 800 мм на рік) широтах. Мало опадів (200 мм на рік) — у тропічних і полярних широтах. Проте такий розподіл порушується характером земної поверхні: над океанами опади бувають частіше, ніж над суходолом.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Рекордно велика річна кількість опадів на Землі випала у містечку Черрапунджі біля підніжжя Гімалаїв — 23 000 мм. А найбільш дощовим місцем на планеті вважають Гавайські острови, де 335 днів на рік буває з дощем, який приносить 12 000 мм води. Рекордно посушливими місцями, де опадів не буває роками, є пустелі в Південній Америці та Африці — 1-5 мм на рік.

У горах значно більше дощів і снігу «приймають» ті схили, що повернуті до пануючих вітрів. Так, в Україні навітряні схили Карпат отримують 1500 мм на рік, а протилежні — вдвічі менше.

Річний розподіл опадів відображають на діаграмах. Діаграма наочно показує не тільки кількість опадів, а й їх розподіл протягом року (мал. 158).

Мал. 158. Діаграми кількості опадів для населених пунктів, розташованих на різних широтах

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

• Атмосферні опади — це вода в рідкому або твердому стані, що випадає із хмар або виділяється з повітря на земну поверхню.

• Кількість опадів вимірюють за допомогою опадоміра та снігомірної рейки.

• Атмосферні опади розподіляються на Землі нерівномірно: їх кількість залежить від географічного положення місцевості, переважаючих вітрів та інших чинників.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. У вигляді яких опадів випадає з хмар на земну поверхню вода у рідкому і твердому стані?
  • 2. Як утворюється град? Якої шкоди він може завдати?
  • 3. Як утворюються роса та іній?
  • 4. За допомогою яких приладів вимірюють кількість атмосферних опадів?
  • 5. Розгляньте діаграми на мал. 158. У якому населеному пункті випадає найбільша річна кількість опадів? У яких широтах це місто розташоване? У які місяці протягом року випадає найбільше опадів у Києві?
  • 6*. Поміркуйте, чому головними «постачальниками» опадів називають океани, а головним «рушієм» цього процесу — Сонце.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 6 (Закінчення. Поч. див. с. 125, 137.)

Тема: Складання діаграм хмарності та опадів, їх аналіз.

6. Використовуючи календар погоди, складіть кругову діаграму хмарності (за місяць). Покажіть на ній число днів ясних, із суцільною та мінливою хмарністю.

7. Які дні переважали протягом місяця?

8. За даними таблиці побудуйте діаграму річної кількості опадів (дані для м. Києва). Про що можна дізнатися з цієї діаграми?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду