Войти
Закрыть

Залізні руди

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 41. Залізні руди

Проведіть досліди

Залізні руди

Розгляньте шматочки залізних руд із колекції. Якого вони кольору? Піднесіть по черзі шматочки різних руд до компаса і подивіться, як буде реагувати стрілка.

Піднесіть спочатку до одного, а потім до інших шматочків залізних руд невеликий залізний цвях або дрібний сталевий предмет. Яка руда буде притягувати до себе ці предмети?

Залізні руди — це камені, з яких виплавляють залізо. Вони залягають і глибоко в землі, і біля її поверхні. У деяких місцях із залізної руди утворюються цілі гори. Такі руди трапляються у вигляді магнітного, червоного та бурого залізняку (мал. 12).

Мал. 12

Залізні руди важко розрізнити за кольором. Усі вони часто бувають чорними. Але якщо провести шматочком руди риску на порцеляновій пластині, то можна помітити, що магнітний залізняк залишає чорну риску, червоний залізняк — темно-червону, а бурий залізняк — буру або жовту.

Магнітний залізняк — найбагатша на залізо руда. У кожних 100 кг руди міститься до 72 кг заліза. Магнітний залізняк має особливу властивість. Він притягує до себе та утримує дрібні шматочки заліза і сталі. У місцях, де залягає ця корисна копалина, стрілка компаса повертається не на північ, а в бік залягання руди.

Червоний та бурий залізняки на напрям стрілки компаса не впливають. Вони містять менше заліза, ніж магнітний залізняк.

Залізну руду видобувають у відкритих кар’єрах або спеціальних шахтах — рудниках. Після обробки (подрібнення, сортування, збагачення) руду відправляють на заводи. Її використовують для виплавки чавуну і сталі.

Найбільше місце видобування залізної руди в Україні — Криворізький залізорудний басейн.

Запитання

  • 1. Які залізні руди знаходять у природі?
  • 2. У якій залізній руді міститься найбільше заліза?
  • 3. Як за допомогою компаса розпізнати шматок магнітного залізняку?
  • 4. Як видобувають залізну руду?

Завдання

  • 1. Знайдіть на карті корисних копалин України місця видобування залізних руд.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду