Войти
Закрыть

План, його основні ознаки

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 12. План, його основні ознаки

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Про особливості зображення земної поверхні на плані.
  • Яким чином показують на плані різні об’єкти.
  • Як створюють план місцевості.

• Про особливості зображення земної поверхні на плані. План - це зменшене зображення невеликої території, виконане за допомогою умовних знаків у великому масштабі. На планах у зменшеному вигляді наносять обриси всіх об’єктів зображеної території. Наскільки зменшено зображення на плані, залежить від обраного масштабу. До того ж на плані масштаб однаковий в усіх його частинах, тому місцевість зображують без спотворень. Це й зрозуміло, бо тільки невеликі ділянки земної поверхні можна нанести на площину без урахування її кулястості.

Мал. 33. План місцевості

Мал. 34. Умовні знаки плану місцевості

Плани завжди орієнтовані за сторонами горизонту. Основні напрямки північ - південь позначають стрілкою (мал. 33). Спрямована вгору стрілка показує на північ, униз - на південь. Відповідно, схід буде праворуч, захід - ліворуч.

• Яким чином показують на плані різні об’єкти. Як без знання букв не можна прочитати книжку, так без знання умовних знаків не можна зрозуміти, що зображено на плані (мал. 34). Колись умовні знаки на планах малювали, тепер використовують графічні знаки. Головні їхні особливості - простота в зображенні, несхожість один на одного, завдяки чому їх не можна сплутати.

Для більш точного орієнтування на планах застосовують ще й головні точки (наприклад, криниця, дерево, млин, башта). Окремі об’єкти на плані виділяють кольором. Це надає плану наочності, збагачує його зміст. Так, зеленим кольором позначають рослинність; блакитним - річки, озера; коричневим - форми земної поверхні: яри, улоговини, горби; чорним - дороги.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Розгляньте умовні знаки в географічному атласі та оберіть ті з них, які ви використовуватимете найчастіше для зображення на плані об’єктів вашої місцевості.

• Як створюють план місцевості. Плани місцевості можна скласти за допомогою зйомки місцевості. Її ще називають топографічною (від грец. topos - місцевість і grapho - пишу). Наземну зйомку місцевості можна здійснювати за допомогою різноманітних приладів, як-от мензула чи теодоліт (мал. 35, 36), з подальшим нанесенням топографічних умовних знаків і за допомогою аерофотозйомки з подальшим розшифруванням контурів знятої місцевості і місцевих предметів.

Наземна зйомка місцевості буває полярною і маршрутною. Полярну зйомку зазвичай застосовують тоді, коли потрібно зняти невеличку ділянку місцевості з однієї точки - так званого полюса зйомки. Його обирають в середині ділянки так, щоб з неї бачити всі об'єкти території, що знімається. Потім за допомогою компаса і лінійки визначають азимути на різні об'єкти (точки) території і проводять на планшеті відповідні промені (лінії напрямку), що відходять від полюса зйомки. Вимірюють відстані до цих точок і, обчисливши їх у масштабі, наносять їхні крайні точки на план. Після цього за допомогою умовних знаків на план наносять об'єкти визначених точок.

Мал. 35. Мензула

Мал. 36. Електронний теодоліт

Маршрутна зйомка - це зйомка за заданим маршрутом або за ходом руху вздовж витягнутих довгих ділянок місцевості або об'єктів, наприклад річки. Маршрутна зйомка, на відміну від полярної, виконується з кількох точок, що розташовуються в межах взаємної видимості. Роботу на кожній точці здійснюють, як під час полярної зйомки. Згодом вибирають місце для наступної точки зйомки, визначають відстань до неї та азимут. При цьому планшет орієнтують на кожній точці зйомки.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Прилади для зйомки місцевості. Це - мензула й теодоліт. Мензула являє собою польовий креслярський столик (мал. 35). Цей прилад складається з планшета і штатива. На поверхню столика прикріплюють аркуш паперу, розрівнюють його за допомогою змоченої у воді гумки. Після висихання паперу прилад готовий для топографічної зйомки. Мензула дає змогу отримувати проекції ліній місцевості на планшет.

Теодоліт також надзвичайно цінний і потрібний для топографічної зйомки прилад, за допомогою якого вимірюють на місцевості кути, зокрема азимути. Нині дедалі більше користуються електронними теодолітами (мал. 36).

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що таке план і за допомогою чого на ньому зображують різні об’єкти?
  • 2. Які існують способи зйомки місцевості?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Чому плани створюють у великому масштабі?
  • 4. Чим відрізняється полярна зйомка місцевості від маршрутної?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Чому місцевість на плані зображають без спотворень?
  • 6. Яке значення має план місцевості?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Складіть розповідь про свою прогулянку із членами родини, замінивши окремі слова в ній на умовні знаки.
  • 8. Опишіть місцевість, яку зображено на малюнку 33, користуючись умовними знаками з атласу.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду