Войти
Закрыть

Основні форми рельєфу суходолу Землі: рівнини

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 27. Основні форми рельєфу суходолу Землі: рівнини

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Як утворюються рівнини.
  • Чому рівнини розташовані на різній висоті.

Рельєф — це сукупність форм земної поверхні, утворених під дією внутрішніх і зовнішніх процесів. Ці форми дуже різноманітні за будовою і зовнішнім виглядом. До найбільших форм земної поверхні належать материки та океанічні западини. Їх ще називають планетарними формами рельєфу. На кожному материку розрізняють рівнини і гори - основні форми земної поверхні (мал. 71). Формування рельєфу тісно пов’язане з будовою земної кори.

Мал. 71. Основні форми рельєфу земної поверхні

• Як утворюються рівнини. Рівнини — це відносно рівні поверхні, що складаються переважно з осадових порід, зокрема глини, піску, гравію, які часто залягають майже горизонтально і мають значну потужність (до кількох тисяч метрів).

Багато сучасних рівнин земної кулі колись були морським дном, на якому накопичувалися шар за шаром пісок, глина, вапняковий мул тощо. Із часом земна кора піднялася, море відступило, а його дно стало суходолом. Так з’явилася, зокрема, велетенська Західносибірська рівнина. Утворюються рівнини і внаслідок руйнування гір, як-от на території Африки. Деякі з рівнин утворюються завдяки тривалій роботі текучих вод. Вони розмивають гірські породи, переносять їх, відкладають, створюючи величезні рівнинні простори. Такими є Індо-Гангська та Месопотамська низовини в Азії, Амазонська низовина в Південній Америці. В Україні значною мірою річковими наносами Дніпра утворені Придніпровська та Поліська низовини.

• Чому рівнини розташовані на різній висоті. За висотою рівнини поділяють на низовини (від 0 до 200 м над рівнем моря), височини (від 200 до 500 м над рівнем моря) і плоскогір’я (500-700 м над рівнем моря) (мал. 71).

Висота рівнин залежить від того, на якій ділянці земної кори вони розташовані. Загалом рівнини утворюються на відносно стійких і рівних ділянках земної кори. Проте будова таких ділянок ніби двоповерхова. Перший поверх твердий, утворений переважно магматичними породами. Другий поверх пухкий, складається з осадових порід, що ніби чохлом вкривають магматичні породи зверху. В окремих місцях міцні породи виходять з-під осадових пухких порід на поверхню в долинах річок чи на схилах ярів. У межах України це явище можна спостерігати, наприклад, у долинах річок Рось (мал. 72), Тетерів, Південний Буг та ін.

У місцях виходу міцних порід найчастіше розміщені височини і плоскогір’я, а там, де осадові породи, - низовини. Найбільша на Землі низовина - Амазонська (понад 5 млн км2), що в басейні річки Амазонка (мал. 73). Великі низовини в Україні - це Придніпровська, Поліська, Причорноморська. Серед піднесених рівнин розрізняють плато і кряжі. Плато - підвищені рівнини, відокремлені крутими уступами від навколишніх низовин. Прикладом можуть бути Великі рівнини у Північній Америці. Кряжі - це видовжені залишки зруйнованих височин або давніх гірських хребтів, як-от Донецький кряж.

Мал. 72. Виходи твердих порід на поверхню в долині річки Рось

Будь-які рівнини незалежно від походження потрапляють під вплив сонця, води та вітру, які також активно долучаються до формування рельєфу. Вони сприяють утворенню порівняно невеликих за розмірами форм рельєфу - ярів, балок, річкових долин, печер, горбів і пасом різної форми. Тому зовнішні процеси інколи порівнюють з роботою скульпторів, що ніби вирізьблюють дрібні деталі великих рівнинних «споруд».

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За фізичною картою півкуль, використовуючи шкалу висот, визначте, які з рівнин є переважно височинними, а які - низовинними.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 3 (ПРОДОВЖЕННЯ)

Позначення на контурній карті рівнин: Східноєвропейська, Західносибірська, Амазонська; плоскогір’їв: Середньосибірське, Бразильське.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Видатні рівнини. До таких з повним правом можна віднести передусім Амазонську низовину, що в Південній Америці (мап. 73). Площа низовини понад 5 млн км2, що становить приблизно половину території Європи. На її безмежних просторах абсолютна висота навіть біля підніжжя Анд не перевищує 150 м.

Вирізняється своїми розмірами і Середньосибірське плоскогір'я заввишки в середньому 500-700 м, що в Східному Сибіру (Росія). Площа цього плоскогір’я значно перевищує територію таких держав, як, наприклад, Індія або Аргентина і становить близько 3,5 млн км2.

Великі рівнини, що в Північній Америці, цілком заслужили свою назву. Адже вони видовжені з північного заходу на південний схід на 3600 км. Їхня поверхня зростає до Кордильєрів від 450 м до 1800 м. Деякі різновисотні ділянки рівнин відокремилися уступами, що загалом утворили величезне передгірське плато.

Мал. 73. Амазонська низовина

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що називають рівнинами?
  • 2. Як рівнини поділяються за висотою?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Яким чином утворюються рівнини?
  • 4. Чому рівнини є різними за висотою?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Яка роль відносно стійких і рівних ділянок земної кори в утворенні рівнин?
  • 6. Яким є зв’язок між поширенням магматичних та осадових порід і рівнинами різної висоти?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Визначте на географічній карті України рівнини різної висоти.
  • 8. За додатковими джерелами з’ясуйте походження рівнин рідного краю.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду