Войти
Закрыть

Градусна сітка на глобусі та географічній карті

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 16. Градусна сітка на глобусі та географічній карті

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • За допомогою яких ліній на карті визначають напрямки північ - південь і схід - захід.
  • Що таке градусна сітка.

• За допомогою яких ліній на карті визначають напрямки північ - південь і схід - захід. Ще в давнину місце перетину лінії руху Сонця по небосхилу з лінією горизонту називали точкою півдня, а протилежну їй - точкою півночі. Лінія між цими точками дістала назву меридіан, що в перекладі з латинської мови означає «полуденний». Отже, меридіанами на глобусі й карті називають лінії, які точно проходять з півночі на південь або полуденні лінії. Усі меридіани сходяться у двох точках - Північному і Південному полюсах Землі (мал. 45). Меридіанів можна провести безліч. Проте на глобусах і картах показують зазвичай тільки ті меридіани, які відповідають цілому числу градусів.

Меридіани відраховують від початкового (нульового) меридіана, який проходить через Гринвіцьку обсерваторію, що поблизу Лондона. Минуло близько 120 років від дня встановлення нульового меридіана - початку відліку довготи і часу на нашій планеті. Нульовий меридіан і меридіан 180° разом узяті ділять земну кулю на дві півкулі - Східну і Західну.

Мал. 45. Меридіани

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Який меридіан є початковим? У різні часи початковий меридіан проводили через острів Родос, через Канарські острови та через Паризьку обсерваторію. Єдиний початковий меридіан через Гринвіцьку обсерваторію затверджено 1883 року на конференції Європейської комісії з вимірів. Цей вибір не був випадковим. До того часу вже кілька десятиліть морські судна багатьох країн світу орієнтувалися за меридіаном саме цієї обсерваторії. Пізніше, у 1884 році, у Вашингтоні на спеціальній міжнародній конференції за нульовий пункт відліку географічної довготи був прийнятий Гринвіцькій меридіан.

Крім меридіанів, для визначення положення будь-якої точки на земній поверхні використовують паралелі. Це лінії, проведені на глобусі та карті паралельно до екватора (мал. 46). Екватор з латинської мови перекладається як «той, що зрівнює». Ця назва невипадкова, бо екватор — це лінія рівнодення. Він ділить земну кулю на дві півкулі - Північну і Південну. Оскільки Земля дещо витягнута на екваторі й сплющена біля полюсів, саме коло екватора є найдовшою паралеллю (велике коло Землі), усі інші паралелі коротші за екватор.

Мал. 46. Паралелі

• Що таке градусна сітка. Меридіани і паралелі наносять на всі глобуси і географічні карти. Перетинаючись, вони утворюють градусну сітку, яка допомагає знайти будь-яку точку на поверхні земної кулі. Градусна сітка поділяє карту чи глобус на окремі геометричні фігури, подібно до кварталів великого міста (мал. 47).

Мал. 47. Градусна сітка на глобусі й карті

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Знайдіть на глобусі та карті півкуль екватор і початковий меридіан. З’ясуйте, через скільки градусів проведено меридіани і паралелі. Визначте, між якими паралелями і меридіанами і в яких півкулях розташована територія України.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Як називають полуденні лінії на карті?
  • 2. Яка лінія на карті є лінією рівнодення?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Для чого необхідні початковий меридіан та екватор на карті?
  • 4. Чим відрізняються між собою паралелі й меридіани на карті та глобусі?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Чому меридіани і паралелі на глобусі і карті проводять через однакову кількість градусів?
  • 6. З якою метою на карті показують градусну сітку?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Визначте, між якими меридіанами і паралелями розміщена столиця України м. Київ.
  • 8. Визначте, на якому меридіані розташований ваш населений пункт. Яка відстань у градусах від нього до початкового меридіана?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду