Войти
Закрыть

Зовнішні процеси Землі: органічне вивітрювання і діяльність людини

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 25. Зовнішні процеси Землі: органічне вивітрювання і діяльність людини

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Наскільки живі організми видозмінюють земну поверхню.
  • Чи можна діяльність людини порівняти з могутньою природною силою.

• Наскільки живі організми видозмінюють земну поверхню. Живі організми, особливо мікроорганізми, відіграють важливу роль у процесах вивітрювання гірських порід, взаємодіючи з ними й спричиняючи органічне вивітрювання - руйнування, розчинення й перетворення мінералів і гірських порід. Різноманітні живі організми, як-от лишайники або дерева, виділяють кислоти, які здатні впливати на гірські породи.

Крім того, рослини також сприяють фізичному вивітрюванню, оскільки їхні коріння та насіння проникають у тріщини і, проростаючи, поглиблюють їх. Рослинність, що накопичується, сприяє заростанню озер, заповнюючи їх органічною масою. Унаслідок цього на місці озерних улоговин виникають вирівняні грудкуваті поверхні. На болотах завдяки рослинам часто виникають купини і торф'яні горби, а на річках - маленькі штучні споруди: греблі і хатинки бобрів (мал. 64).

У земній поверхні тварини утворюють численні порожнини - нори й горбики заввишки подекуди до 4-5 м при діаметрі 15-20 м. На узбережжях теплих морів із черепашок тварин із часом формуються черепашкові пляжі, а в самих водах тропічних морів унаслідок накопичення відмерлих вапнякових коралів утворюються коралові рифи (мал. 65).

Рослини і тварини суттєво впливають на різні природні процеси. Так, знищення рослин на стрімких схилах, витоптування рослин тваринами, розпушування ґрунтів тваринами, що риють, - усе це посилює руйнування поверхні схилів та їхню видозміну.

• Чи можна діяльність людини порівняти з могутньою природною силою. Так, можна, адже людина давно вже бере участь у зовнішніх процесах. Подібно до сонця і вітру, не менше, ніж вода, рослини або тварини, людина здатна істотно перетворити земну поверхню.

Мал. 64. Боброва гребля на річці

Мал. 65. Кораловий риф

Мал. 66. Терикони (1), кар’єри (2), канали (3), тунелі (4) - рукотворні форми рельєфу

Свідчень цього чимало. Наче величезні горби зросли після видобутку корисних копалин насипи відходів гірських порід - терикони, а також кургани - штучні куполоподібні горби у місцях давніх поховань. Подібно до природних проваль розкидані шахти і кар’єри. Природні водні потоки з’єднують штучні канали, а посеред природних озер створено численні водосховища. Поряд з печерами на Землі співіснують прориті в скелях рукотворні тунелі та міські підземні переходи (мал. 66). На жаль, часто ця діяльність буває такою негативною, що на місці квітучих земель залишаються непридатні для використання ділянки земної поверхні.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Людина здатна змінити обриси материків. Принаймні обриси Антарктиди змінюються буквально на очах. Цей континент облямований з усіх боків так званими шельфовими льодовиками, що утворилися на мілководді навколо Антарктиди й існують упродовж багатьох тисяч років. Проте нині частина з них руйнується і величезні льодяні уламки починають віддалятися від материка, змінюючи звичні обриси «Льодяної Королеви», як образно називають Антарктиду. Причиною такого явища є глобальне потепління, що, на думку багатьох дослідників, зумовлено діяльністю льодини, яка супроводжується викидами в атмосферу великої кількості газів і, як наслідок, зростанням температури повітря на Землі.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Знайдіть у навколишній місцевості рукотворні форми рельєфу і поясніть, з якою метою вони створені.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Які зовнішні процеси формують рельєф?
  • 2. Які живі організми найінтенсивніше впливають на рельєф?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. У чому полягає сутність органічного вивітрювання?
  • 4. Чим відрізняються різні форми вивітрювання?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Як впливають на формування рельєфу тварини?
  • 6. Яким чином змінюють рельєф рослини?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Обґрунтуйте неминучість впливу діяльності людини на земну поверхню.
  • 8. Складіть перелік форм рельєфу в рідному краї, що утворилися під впливом переважно: а) внутрішніх процесів; 6) зовнішніх процесів.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду