Войти
Закрыть

Мідна та алюмінієва руди

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 42. Мідна та алюмінієва руди

У природі є кілька видів руди, які містять мідь та алюміній. Найбільший відсоток міді — у мідному колчедані (мал. 13). Він має красивий золотисто-жовтий колір і сильний металевий блиск. На порцеляновій пластині ця руда залишає чорний слід із зеленуватим відтінком.

Про те, що у ній є мідь, свідчать яскраво-зелені й сині нальоти. У природі трапляються мідні самородки масою у кілька сотень кілограмів.

Алюмінієва руда — це боксити (мал. 14). За зовнішнім виглядом боксити схожі на глину. Вони можуть бути червоного, рожевого і навіть білого кольорів. На відміну від глини, вони не стають в’язкими, якщо їх змішати з водою. Чистий боксит білого кольору залишає білий слід на порцеляновій пластині, має тьмяний блиск. Зазвичай боксит забарвлений домішками заліза в яскраво-червоний, темно-буро-червоний або рожевий колір.

Мал. 13

Мал. 14

Запитання

  • 1. З яких руд виплавляють мідь і алюміній?
  • 2. За якими ознаками можна розпізнати мідний колчедан серед інших руд?
  • 3. Як за зовнішнім виглядом боксити відрізняються від мідного колчедану?

Завдання

  • 1. Розгляньте шматки мідного колчедану та бокситу. Якого вони кольору?

Цікаво знати...

Усі руди пахнуть.

Одні — сильніше, інші — настільки слабко, що людина не відчуває їхнього запаху. І тільки тварини, особливо собаки, здатні його розпізнавати. Фахівці давно звернули увагу на те, що руди самородного миш’яку мають сильний часниковий запах.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду