Войти
Закрыть

Випаровування води з ґрунту

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 49. Випаровування води з ґрунту

Проведіть досліди

Щільність ґрунту

Налийте в скляну банку трохи води, занурте в неї один кінець трубки, зробленої з газетного паперу. Подивіться, чи намокла частина трубки, занурена у воду.

Візьміть скляну трубку. Зав’яжіть нижній кінець марлею. Насипте у трубку трохи сухого ґрунту. Ущільніть ґрунт паличкою і поставте трубку в склянку з невеликою кількістю води. З’ясуйте, чи намокне у трубці весь ґрунт.

Візьміть дві однакові широкі скляні трубки і обв’яжіть нижні кінці марлею. Наповніть їх до половини ґрунтом. В одній трубці ґрунт ущільніть паличкою, в іншій — залиште пухким. Поставте обидві трубки у склянки з однаковою кількістю води. Спостерігайте, у якій трубці вода буде проникати в ґрунт швидше.

Таке ж явище можна спостерігати і в природі. Вода з нижніх шарів ґрунту піднімається у верхні. Вона піднімається найменшими проміжками між грудочками ґрунту. Якби вода не піднімалася з нижніх шарів ґрунту, у яких вона є завжди, у верхні, то в посушливу погоду рослини загинули б.

Ґрунти бувають щільні й пухкі. Як ви вважаєте, чи однаково в них піднімається вода? Під час досліду ви побачили, що вода в щільний ґрунт проникає добре, а в пухкий — погано.

Верхні шари ґрунту добре нагріваються сонячними променями, і вода з них випаровується. Зі щільного ґрунту випаровується більше води, а з пухкого — менше. Ґрунт безперервно ущільнюється. Тому, щоб менше випаровувалося води, його розпушують.

Як дізнатися, багато чи мало води в ґрунті? Якщо ви стиснете в руці грудочку ґрунту і з неї потече вода, то в ґрунті її забагато. Якщо вода не потече і грудочка не розсиплеться, то води в ґрунті достатньо. Якщо ж грудочка суха, розсипається, то води в такому ґрунті мало.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду