Войти
Закрыть

Служба погоди, практичне значення прогнозів погоди

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 40. Служба погоди, практичне значення прогнозів погоди

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Про службу погоди.
  • Як передбачити погоду за місцевими ознаками.
  • Для чого потрібні прогнози погоди.

• Про службу погоди. На Землі здійснюють систематичні спостереження за погодою з метою її прогнозування та передбачення несприятливих атмосферних явищ. У стародавньому світі люди мало знали про особливості формування погоди. Свої спостереження вони передавали у вигляді прикмет, прислів’їв тощо. Наукові дослідження нижніх шарів атмосфери розпочалися тільки наприкінці XIX ст. і здійснювалися за допомогою повітряних зміїв. Пізніше був винайдений аеростат (мал. 115), кулі-зонди та радіозонди. Це дає змогу визначити силу і напрямок вітру. Радіозонд фіксує елементи погоди та передає сигнали на наземні метеорологічні станції за допомогою супутників.

Мал. 115. Аеростат

Мал. 116. Київська метеорологічна станція

Нині інформацію про погоду збирають наземні метеорологічні станції (мал. 116), а також радіолокатори і космічні літальні апарати - супутники. У кожній країні діє мережа станцій, які мають однотипне обладнання, працюють за єдиною програмою і в узгоджені строки. Мережі спостережень окремих країн є складовими глобальної (планетарної) системи Всесвітньої служби погоди (ВСП). Світовими центрами спостереження за погодою є Москва, Вашингтон, Мельбурн. Прогнози погоди для території нашої країни забезпечує Державна гідрометеорологічна служба України.

Спостереження за погодою ведуться постійно, але вся інформація збирається кожні три години: в 0 годин, о 3-й, 6-й, 9-й, 12-й, 15-й, 18-й та 21-й годині. Опади, хмари і хмарність, напрямок і силу вітру, грози та інші атмосферні явища позначають у щоденниках погоди загальноприйнятими умовними знаками.

Прогнози погоди складають на незначний строк - від 1 до 4 днів, середній - 4-10 днів та на великий період часу - місяць, сезон. На жаль, довгострокові прогнози погоди часто неточні, тому вчені шукають нові методи таких прогнозів.

На підставі проведених спостережень та аналізу зібраної інформації складають карти погоди, які називають синоптичними (мал. 117). Синоптичні карти - це географічні карти, на яких умовними позначеннями і цифрами нанесено основні відомості про погоду, отримані в ході спостережень. Такі карти дають наочне уявлення про погоду в даний момент.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За малюнком 117 з'ясуйте, які елементи погоди показані на карті. Якими умовними знаками позначають погодні умови?

• Як передбачити погоду за місцевими ознаками. Про погоду, що нас очікує, можна дізнатися, спостерігаючи за Місяцем, зорями, сходом і заходом Сонця, хмарами. Так, ознаками ясної, сухої погоди є безхмарне небо впродовж усього дня, роса вранці, чистий захід Сонця та ін. Ознаками ж нестійкої погоди є червоний захід Сонця, нерівний вітер протягом дня, наявність хмар різного забарвлення.

Мал. 117. Синоптична карта

Рослини і тварин часто називають «живими барометрами». Наприклад, кульбаба та фіалка заздалегідь відчувають наближення дощу і закривають свої квітки. Клен, злакові рослини «плачуть» перед опадами. Що більші мурашники спорудили восени лісові мурахи, тим суворішою буде зима (мал. 118). Якщо птахи мостять гнізда на сонячному боці, літо буде холодним.

• Для чого потрібні прогнози погоди. Довгострокові прогнози є спеціалізованими, оскільки їх складають з урахуванням специфіки ведення відповідного господарства: авіації, автомобільного, морського транспорту, сільського господарства. Короткострокові прогнози - це прогнози загального користування. Їх складають переважно для населення. Останнім часом складають так звані біометеорологічні прогнози, щоб вчасно попереджати населення про несприятливий вплив атмосферних процесів на самопочуття.

Мал. 118. Великі мурашники - передвісники лютої зими

Знаючи довгостроковий прогноз погоди, людина може на короткий час свідомо змінювати її. Особливо це потрібно тоді, коли погодні умови ускладнюють життєдіяльність людей. Так, за допомогою технічних засобів можна розсіяти тумани і хмари, розбити градову хмару, послабити несприятливу дію урагану, пилової бурі, знизити чи підвищити температуру тощо. Завдяки додатковому нагріванню повітря або за допомогою сухого льоду можна звільнити аеропорти від туману. А ввівши в хмару кристали вуглекислоти чи йодистого срібла можна розсіяти переохолоджені хмари і запобігти небезпечному для господарства граду.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що таке Всесвітня служба погоди?
  • 2. Як називається географічна карта, на якій позначено елементи попади?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Як саме змінюються методи спостереження за погодою?
  • 4. Чому короткочасні прогнози погоди є більш точними, ніж довгострокові?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Поясніть значення прогнозів погоди.
  • 6. Поясніть, як можна керувати погодою.

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Складіть короткочасний прогноз погоди для свого населеного пункту, спостерігаючи за Сонцем, Місяцем, хмарами.
  • 8. Визначте основні тенденції зміни погоди в Україні взимку, користуючись повідомленнями про погоду з різних джерел інформації (радіо, телебачення, Інтернет).
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду