Войти
Закрыть

Погода, її елементи, мінливість

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 39. Погода, її елементи, мінливість

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Що таке погода.
  • Чому погода мінлива та примхлива.
  • Скільки існує різних погод.

• Що таке погода. Слухаючи постійно прогноз погоди, ми вже звикли до таких метеорологічних термінів, як: хмарно, дощові опади, відлига, гроза, снігопади. Де б людина не працювала, що б не робила, вона так чи інакше «спілкується» з погодою. Навіть настрій людини та її самопочуття залежать від погоди.

Що ж таке погода? Погода - це стан тропосфери в даній місцевості у певний час. Найголовнішою особливістю погоди є її мінливість. Погода змінюється постійно, щодня і щогодини. Навіть коли здається, що погода врешті-решт установилася, вона все одно продовжує змінюватися непомітно для нас. Може, й ви колись спостерігали, особливо навесні, як дощ раптово змінювався сніговієм, а потім зникали хмари і на небі яскраво світило сонце.

Основними елементами погоди є температура повітря, атмосферний тиск, вітер, вологість, хмари і хмарність, опади, туман, гроза тощо. За їхніми показаннями складається характеристика погоди, її «портрет».

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Використавши дані власних спостережень за погодою та ті, що є в інших джерелах інформації про погоду (радіо, телебачення, газети, Інтернет), складіть характеристику погоди у вашому населеному пункті за останню добу.

• Чому погода мінлива та примхлива. Погоду змінюють Сонце і рух повітря. Насамперед - це зміна кута падіння сонячних променів протягом доби, місяця, року, що впливає на температурні умови кожної території. Значну роль у формуванні погоди відіграє також неоднорідність рельєфу та переміщення повітря.

Розрізняють періодичні й неперіодичні зміни погоди. Періодичні зміни погоди пов’язані з рухом Землі навколо своєї осі та навколо Сонця, вони спричинюють зміни в природі (мал. 111). Це, зокрема, добові та сезонні зміни температури і вологості повітря, напрямку вітру. Неперіодичні зміни погоди зумовлені переміщенням великих мас повітря.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Де постійна, а де мінлива погода на Землі. Погода будь-якого місця формується на основі складної взаємодії між місцевими географічними умовами і масами повітря, що надійшли з іншого району. У поясах постійного високого атмосферного тиску на погоду більше впливають місцеві чинники, а в поясах низького тиску провідну роль відіграє стороннє повітря. Саме зазначені причини сприяли формуванню переважно одноманітної погоди в полярних (мал. 112) і тропічних широтах і дуже мінливої погоди впродовж року в помірних широтах, а протягом доби - в екваторіальних широтах.

Мал. 111. Періодичні зміни погоди, які пов’язані з рухом Землі навколо Сонця, зумовлюють сезонні зміни в природі

• Скільки існує різних погод. Погоду розрізняють переважно за температурними умовами та характером переміщення повітряних мас.

За температурними умовами погоду поділяють на три типи: безморозна, з переходом температури через 0 °С і морозна. Безморозна погода переважає протягом року здебільшого в екваторіальних і тропічних широтах. Погода з переходом через 0 °С характерна для перехідних сезонів - весни й осені і буває, наприклад, у помірних широтах. Морозну погоду спостерігають у помірних і полярних широтах. Так, у центральних районах Антарктиди середня добова температура навіть улітку не піднімається вище -30 °С, а взимку вона часто нижча від -70 °С (мал. 112). Морозна погода буває і на території України, але переважно взимку, і належить до слабо і помірно морозних, тобто порівняно м'яка, з нестійкими морозами і частими відлигами.

Мал. 112. Одноманітна морозна погода в Антарктиді сформувала тут відносно одноманітний краєвид

Мал. 113. Злива з грозою

За характером переміщення повітря і процесів, що при цьому відбуваються в атмосфері, погоду поділяють на ясну, або малохмарну, хмарну з проясненнями та короткочасними зливами, хмарну дощову та сльотаву.

Ясна, або малохмарна, погода взимку вирізняється дуже низькою температурою, відсутністю будь-яких опадів і вітру. Влітку така погода характеризується сухістю і теплом. Температура повітря при цьому дуже висока, і тому таку погоду ми називаємо жаркою.

Хмарна з проясненнями та короткочасними зливами погода буває навесні й початку літа. Унаслідок швидкого надходження холодного повітря на вже прогріту земну поверхню швидко утворюються потужні купчасто-дощові хмари з грозами (мал. 113), зливовими опадами. Після таких опадів, зазвичай, настає прояснення і похолодання.

Хмарна дощова погода часто супроводжується мрякою. Така погода характерна для зимового періоду.

Сльотава погода буває, зокрема, на території України будь-якої пори року. Основні її ознаки - сильні пориви вітру, інтенсивні опади, а взимку - хуртовини (мал. 114).

Мал. 114. Хуртовина - ознака сльотавої погоди

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що таке погода?
  • 2. Яка погода переважає у вашій місцевості в різні пори року?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Чому бувають періодичні і неперіодичні зміни погоди?
  • 4. Чому при ясній малохмарній погоді взимку і влітку різна температура повітря?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Чому безморозні типи погоди переважають у низьких широтах, а морозні - у високих?
  • 6. Як погода впливає на людину?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Проаналізуйте разом із членами своєї родини за різними джерелами дані про погоду в кількох населених пунктах України протягом тижня і зробіть висновок про причини мінливості погодних умов.
  • 8. Підберіть прислів’я та приказки про мінливість погоди.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду