Войти
Закрыть

Охорона ґрунту

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 52. Охорона ґрунту

Ґрунт, як і вода та повітря, має велике значення для життя на Землі. Без ґрунту не можуть існувати ні рослини, ні тварини, ні люди. Ґрунт — джерело багатьох природних скарбів, основний засіб сільськогосподарського виробництва.

Найбільш ефективним способом боротьби з руйнуванням ґрунту є накопичення вологи, штучне заводнення посушливих районів. Для накопичення вологи в ґрунті застосовують штучне снігозатримання. На полях встановлюють щити, біля яких утворюються намети. Сніг згрібають у великі кучугури.

Не можна знищувати ліси й оголювати землю на великих площах. Як захист від вітру в посушливих районах необхідно насаджувати полезахисні лісові смуги. Такі смуги ще й затримують вологу і збагачують нею повітря. Завдяки цьому урожаї зростатимуть. Що швидше на посівних площах з’явиться рослинний покрив, то менше шкоди завдасть ґрунтам руйнівний вплив вітру.

Ґрунти на крутих берегах, схилах пагорбів і гір найбільше руйнує вода. Якщо на схилах гір вирубують ліси, під час злив вода тече нестримними потоками. Вони зносять усе, що трапляється на шляху: не лише зруйнований через вирубування лісу дерновий покрив ґрунту, а й величезні кам’яні брили. У результаті на схилах виникають зсуви, грязьові потоки. Вони руйнують ґрунтові дороги, перегороджують течії гірських річок, зносять будинки. Ось чому охорона гірських лісів від вирубування є одночасно й охороною гірських ґрунтів від руйнування.

Під час оранки впоперек поля винос цінних речовин з ґрунту під час злив зменшується у 2-3 рази. Для боротьби з утворенням ярів на схилах саджають дерева, кущі, трави. Вони своїм корінням утримують ґрунт, і розширення ярів припиняється.

Часто ґрунт руйнується не сам по собі, а внаслідок недостатніх знань і вмінь землеробів. Ось чому важливо не використовувати родючі орні ґрунти під забудову, не допускати заростання посівних площ кущами, лісами, тобто не перетворювати їх знову на цілинні землі.

Найстрашніші вороги ґрунту — отрутохімікати. Вони знищують не тільки шкідників полів і городів, а й усіх мешканців ґрунту. Поміркуйте, до чого це може призвести.

Родючі ґрунти — це багатство кожної країни. Люди повинні зберегти їх для своїх нащадків. Тому в Україні прийнято Закон про охорону ґрунтів.

Запитання

  • 1. Яке значення має ґрунт у житті людей?
  • 2. Як захистити ґрунт від руйнування вітром?
  • 3. Як захистити ґрунт від водного руйнування?

Що ми дізналися про ґрунт

  • 1. Ґрунт — це верхній пухкий шар землі, придатний для життя рослин і дрібних тварин. Особливість ґрунту — його родючість, тобто здатність забезпечувати рослини речовинами, необхідними для їх росту й розвитку.
  • 2. До складу ґрунту входять перегній, пісок, глина, мінеральні солі, каміння. Між грудочками ґрунту є повітря і вода.
  • 3. Органічна частина ґрунту — це перегній, який під дією тепла, води, повітря і бактерій дуже повільно утворюється з опалого листя, перегнилих решток відмерлих рослин і тварин. Перегній має темне забарвлення. Що більше перегною, то темніший ґрунт. Саме від кількості перегною залежить родючість ґрунтів.
  • 4. Пісок, глина, мінеральні солі, вода, повітря — це неорганічна частина ґрунту. Рослини корінням всмоктують із ґрунту воду з розчиненими в ній мінеральними солями.

  • 5. Товщина ґрунту в різних місцях неоднакова. Наприклад, у долинах річок шар ґрунту товстіший, ніж на схилах гір. Це пояснюється тим, що під час повені вода заливає низький берег. Коли вона спадає, то на місці розливу осідає перегній (згнилі рештки рослин і тварин). На таких місцях росте густа й соковита трава, яку косять і сушать. Узимку сіном годують свійських тварин — корів, коней, овець, кіз.
  • 6. Ґрунт — середовище існування для багатьох живих організмів. З нього вони добувають усі речовини, необхідні для життя. Особливо багато в ґрунті бактерій. У ньому також живуть мікроскопічні гриби, водорості, тварини (мурашки, кроти, дощові черв’яки, личинки комах).
  • 7. Ґрунт — це безцінне природне багатство. Він дає людині продукти, сировину для промисловості, ліс для будівництва.
  • 8. Ґрунти зазнають руйнування водою чи вітром, неправильним обробітком, надмірним внесенням добрив і отрутохімікатів. Правильний і постійний обробіток ґрунтів зберігає і підвищує їх родючість.

Запитання і завдання для повторення

6. Чим ґрунт відрізняється від гірської породи?

7. З чого утворився ґрунт? Який має склад?

8. З чого утворюється перегній?

9. Навіщо обробляють ґрунт?

10. Навіщо і чим удобрюють ґрунт?

11. Що роблять для накопичення і збереження вологи в ґрунті?

12. Поясніть українські прислів’я.

Доглядай землю плідну, як матір рідну.

До землі з ласкою — будеш із паскою.

Земля — тарілка, що покладеш, те й візьмеш.

Дай полю гною — дасть хліба вволю.

Поле працю любить.

Практична робота на навчально-дослідній ділянці

Завдання 1.

Підготуйте навесні ґрунт шкільної ділянки до сівби чи садіння рослин. Для цього:

  • а) візьміть лопати, граблі, шпагат і кілки;
  • б) позначте ділянку для обробітку;
  • в) перекопайте землю лопатами і розпушіть граблями;
  • г) поділіть підготовлену ділянку на частини і зробіть грядки;
  • д) посійте насіння овочевих і декоративних рослин.

Завдання 2.

Навесні у шкільному саду обкопайте землю навколо дерев і кущів.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду