Войти
Закрыть

Рухи води в океані

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 46. Рухи води в океані

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Як вітер змушує рухатися воду у Світовому океані.
  • Про рухи води, спричинені рухами земної кори.
  • Сонце і Місяць - рушійні сили води в океані.

• Як вітер змушує рухатися воду у Світовому океані. Океан ніколи не буває спокійним, адже вода в ньому безперервно рухається. Цьому є кілька причин.

Вітер спричиняє коливання води, які називаються вітрові хвилі (мал. 135). Вітрові хвилі зазвичай не перевищують 4 м, рідше вони сягають 8-10 м, і, як виняток, бувають хвилі заввишки 20 метрів і більше. Що довший шлях вітру над водною поверхнею, то сильніше він дме і відповідно вищою стає хвиля. Тому найвищі хвилі в областях панування західного перенесення, особливо в помірних широтах Південної півкулі («ревучі сорокові», «несамовиті п’ятдесяті»), де господарює океанічна поверхня. Висота хвиль залежить ще й від глибини океану. Великі глибини і безмежні водні простори сприяють зростанню хвиль. Не випадково дуже високі хвилі трапляються передусім у Тихому океані.

Передусім саме вітер народжує й морські течії - безперервний рух морських вод з одного місця в інше. Упродовж багатьох сотень років водні маси рухаються тими самими маршрутами під дією вітру. Ось чому напрямок найбільших морських течій майже збігається з головними повітряними потоками планети.

Морські течії є теплі й холодні, що показано на картах відповідно червоним і синім кольорами (мал. 136). Наскільки холодними є холодні течії і що таке теплі течії? Якщо течії переміщуються з екваторіального (тропічного) поясу до високих широт, вони теплі, бо їхня температура вища за температуру навколишніх вод. І навпаки, течії, що прямують з високих широт у напрямку до екватора, холодні, адже їхня температура нижча за температуру навколишніх водних мас. Поступово температура потоків змінюється під впливом навколишніх вод. Тому різниця між теплими і холодними течіями іноді становить лише кілька градусів (див. додаток).

• Про рухи води, спричинені рухами земної кори. Хвилі можуть бути зумовлені й землетрусами і виверженнями вулканів. Такі хвилі називаються цунамі. Цунамі значно відрізняється від вітрової хвилі.

Мал. 135. Вітрові хвилі в океані

Мал. 136. Течії Світового океану

Народжене рухами земної кори, цунамі охоплює всю водну товщу від дна до поверхні. Поширюється воно не лише в одному певному напрямку, а й у різні боки від місця виникнення. Побачити і відчути цунамі у відкритому океані важко, адже там їхня висота рідко перевищує 60-90 см (мал. 137). З наближенням до узбережжя цунамі, що поширюється зі швидкістю від 50 до 1000 км/год, стрімко й різко зростає до 50 м і більше. Ось тут і проявляється його колосальна енергія (мал. 138).

Цунамі здебільшого зароджуються в Тихому океані. В Атлантиці та в Індійському океанах за останнє тисячоліття вони спостерігалися лише декілька разів.

Мал. 137. Виверження вулкана в океані (1) і схема утворення цунамі (2)

Мал. 138. Цунамі та його руйнівні наслідки

Ні запобігти, ні уникнути, ні знешкодити цунамі неможливо. Можна лише вчасно попередити населення про наближення цієї небезпечної хвилі. Після катастрофічного цунамі (заввишки понад 18 м), що сталося 1 квітня 1946 року на Гаванських островах, у басейні Тихого океану створено глобальну систему попередження. Її мета - термінове попередження мешканців узбережжя Тихого океану про наближення цунамі.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Цунамі Великого чилійського землетрусу. Найсильніший землетрус за всю історію спостереження відбувся 22 травня 1960 року в Чилі. Внаслідок цього землетрусу виникли цунамі, що досягали висоти 25 м. Їх руйнівна дія не обмежилася територією Чилі, де були численні людські жертви. Країни і острови, розташовані в тисячах кілометрів від Південної Америки, відчули натиск стихії, що розбушувалася. Так, на о. Пасхи, що за 2000 км від епіцентру землетрусу, хвиля ніби жартома розкидала багатотонні кам’яні блоки. Потім цунамі досягло Гаванських островів, де жертвами цунамі стали 60 осіб і були змиті або зруйновані численні житлові будинки. Прокотившись через весь Тихий океан, гігантські хвилі обрушилися на Японію. Писані будинків були змиті морем, затонули або були розбиті сотні суден, 120 осіб стали жертвами розгулу стихії. Загальна кількість жертв склала близько 6 тис. осіб.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За допомогою карти океанів атласу визначте найбільші величини припливів у різних частинах Світового океану.

Мал. 139. Приплив (а) і відплив (б)

• Сонце і Місяць - рушійні сили води в океані. Йдеться про припливи і відпливи — періодичні коливання води, зумовлені силами тяжіння Місця і Сонця. Рівень поверхні океанів і морів раз у раз, зазвичай двічі на добу, змінюється - поступово підвищується, а потім знижується. Під час припливу вода тече до берегів, під час відпливу - від берегів. Ці рухи води добре знають мешканці узбереж (мал. 139).

Припливи - дуже складне явище, час настання якого і висота не скрізь однакові. Адже на висоту припливів, окрім взаємного розташування Землі, Місяця і Сонця, впливають також глибина моря, обриси берегів тощо. Якщо у відкритому океані висота припливів дорівнює 0,5 м, то в мілководних морях вона іноді сягає 6 м, а в гирлах річок - 12-15 м. Найвищий приплив на земній кулі спостерігають біля східних берегів Північної Америки в затоці Фанді - до 18 м. Це приблизно висота шестиповерхового будинку.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Які є основні види руху води в океані?
  • 2. Чим цунамі відрізняються від вітрових хвиль?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Якими є наслідки рухів води в Світовому океані?
  • 4. Які течії визнаються холодними, а які - теплими?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Чому вода у Світовому океані завжди рухається?
  • 6. Якою є роль вітру в утворенні морських течій?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Визначте за картою холодні і теплі морські течії.
  • 8. Визначте за картою подібні колообіги морських течій у різних океанах.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду