Войти
Закрыть

Багатства Світового океану. Океан і людина

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 47. Багатства Світового океану. Океан і людина

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Які живі організми мешкають в океанах і морях.
  • Які корисні копалини приховує океан і наскільки значна його енергія.
  • Проблеми Світового океану - це проблеми людства.

Головними багатствами Світового океану є різноманітні природні ресурси - природні об’єкти і явища, придатні для людини. Серед таких розрізняють біологічні, мінеральні та енергетичні ресурси.

• Які живі організми мешкають в океанах і морях. Світовий океан іноді вважають своєрідною коморою біологічних ресурсів. Так називають усі живі організми океану, які може використати людина.

Тут живе понад 160 тис. видів тварин і близько 10 тис. видів водоростей. Це і мешканці морського дна, як-от: морські черви, поліпи, молюски, рачки, краби, донні риби, а також різноманітні водорості, бактерії. Це і дрібні організми, які населяють товщу води. Вони немов зависли у воді і пасивно переміщуються течією. Сукупність таких організмів називають планктоном. Океан є також домівкою багатьох тварин, здатних активно плавати у воді на значні відстані незалежно від напрямку течії. Це кити, дельфіни, морські змії, водяні черепахи, більшість риб (мал. 140).

Попри величезну кількість і різноманіття морських мешканців, 60 % площі Світового океану нагадують пустелі материків. Адже організми, потребуючи сонячного світла та кисню, оселяються переважно у прибережних та поверхневих водах.

Мал. 140. Мешканці океану: 1 - краб; 2 - коралові поліпи; 3 - морська зірка на водорості ламінарії; 4 - планктонні організми; 5 - медуза; 6 - риби

Мал. 141. Світовий океан - комора біологічних ресурсів: 1 - промисел риби; 2 - вилов креветок

Саме тут здебільшого ведуть промисел риби - цінного продукту харчування людини. Крім того, ловлять кальмарів, креветок, крабів, мідій, видобувають їстівні та лікувальні водорості, полюють на морських звірів (китів, моржів, тюленів), які є для промисловості джерелом сировини, зокрема жиру, шкіри, хутра (мал. 141). Найбільше біологічних ресурсів видобувають у Тихому океані. Йому помітно поступаються Атлантичний, Індійський та Північний Льодовитий океани.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Безплідне море. Саргасове море - велика ділянка Північної Атлантики, яка обмежена морськими течіями. Улітку після злив унаслідок випаровування посеред моря утворюється щільна лінза з теплої солоної води. Вона перешкоджає підняттю багатої на поживні речовини глибинної холоднішої води, що й зробило цей район океану дуже бідним на планктон - сукупність дрібних організмів у товщі вод, що нездатні самостійно плавати і переносяться течіями. Про безплідність моря свідчить і прозоро-блакитний колір його води. Це колір океанічної пустелі. Адже багата на розчинені речовини вода має зеленкуватий відтінок. Саргасове море - одне з найпрозоріших морів. Предмети видно в ньому на глибині 66,5 м.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Знайдіть на карті океанів в атласі з географії для 6-го класу Саргасове море. Визначте назви і напрями руху течій, що обмежують це море з усіх боків.

• Які корисні копалини приховує океан і наскільки значна його енергія. Мінеральні ресурси - корисні копалини океану, що може використати людина. До таких передусім належить сіль. Сіль, яку містять води Світового океану, могла б рівномірно вкрити поверхню суходолу шаром завтовшки у багато десятків метрів. Отже, не випадково в морі видобувають приблизно кожну четверту тонну необхідної людству кухонної солі.

Мал. 142. Нафтодобувна платформа

З морського дна активно видобувають нафту й газ, запаси яких в океані становлять не менш як 40 % від усіх, що є на планеті. Останнім часом відкриті та експлуатуються велетенські родовища не лише на шельфі, а й на великих глибинах у ложі океану (мал. 142).

На межі океан - суходіл унаслідок розмивання берегів, виносу та відкладання уламкового матеріалу річками, хвилями й течіями часто утворюються багаті розсипні родовища різних корисних копалин, як-от: золота, платини, титану, алмазів тощо.

Не варто забувати й про саму воду океану, зокрема питну. Щоб її добути, з давніх-давен морську воду опріснювали. Так, давньогрецькі мореплавці тримали на своїх суднах спеціальні ящики з піском. У них заливали морську воду, яка, проходячи крізь шар піску, ставала придатною для пиття. Мешканці північних районів вживали воду, яку отримували, розтоплюючи верхні шари морського льоду.

Велике значення відіграють й енергетичні ресурси - енергія океану, яку може використати людина. Насамперед це енергія припливів і відпливів, яку вже використовують для отримання електроенергії. Для цього споруджують спеціальні припливні електростанції (мал. 143). Вони діють у Франції, Роси, Китаї тощо. Енергію морських хвиль використовують у Японії, Австралії, Великій Британії, Індії та ін. Розробляють також проекти використання величезних запасів енергїї морських течій. У перспективі планується «задіяти» до роботи морський прибій.

Мал. 143. Припливна електростанція

Мал. 144. Забруднення вод Світового океану

Велику роль Світовий океан відіграє і в оздоровленні людей. Щорічно мільйони людей прямують до узбереж теплих морів на відпочинок і оздоровлення.

• Проблеми Світового океану - це проблеми людства. Проблеми Світового океану - негативні зміни в океані, спричинені господарською діяльністю людини. Цих проблем дуже багато. Вони пов'язані з виснаженням різноманітних ресурсів океану, із забрудненням вод океану. Через інтенсивну господарську діяльність води Світового океану забруднюються промисловими і побутовими відходами, сміттям. Непоправної шкоди океану завдають аварії на нафтоналивних суднах та бурових вежах, злив забруднених нафтовідходами вод. Роль забруднювачів відіграють також численні вантажо- і пасажироперевезення морським транспортом (мал. 144).

Проблема забруднення і виснаження Світового океану давно набула глобального характеру. Для розумного вирішення цієї проблеми потрібні загальні зусилля всього людства, адже від цього залежить і його майбутнє. Щоб привернути увагу світової громадськості до цієї проблеми, 1998 рік ООН проголосила Міжнародним роком Океану.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що називають біологічними ресурсами океану?
  • 2. Що є мінеральними ресурсами океану?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Що називають багатствами Світового океану?
  • 4. У чому значення енергетичних ресурсів Світового океану?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Чому життя в океані таке різноманітне?
  • 6. Де і чому в океані живих організмів найбільше?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Доведіть, що проблеми Світового океану зумовлені діяльністю людини.
  • 8. За малюнком 144 визначте джерела забруднення вод Світового океану.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду