Войти
Закрыть

Умови життя рослин: світло, повітря, вода, мінеральні речовини

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 7. Умови життя рослин: світло, повітря, вода, мінеральні речовини

На попередньому уроці ви дізналися про будову насінини, розмноження рослин насінням та умови, необхідні для проростання насіння. Пригадайте, для чого рослині насіння. З яких частин складається насінина? Яка будова зародка? Які бувають плоди у квіткових рослин? Як розповсюджується насіння квіткових рослин? Які умови необхідні для проростання насінини?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про умови, необхідні для життя рослин.

Кожна рослина, щоб рости й розвиватися, потребує сприятливих умов навколишнього середовища. Для цього рослинам потрібні світло, тепло, вода, повітря та мінеральні речовини.

Світло — одна з найважливіших умов, необхідних для життя рослин. Не можна затіняти рослину. Якщо світло не потраплятиме на неї, то її зовнішній вигляд зміниться. Вона поблякне, її стебло стане довшим і тоншим. Це особливо помітно в кімнатних рослин узимку й молодих дерев, що ростуть у затінку лісу.

Тепло — необхідна умова для життя рослин. При зниженні температури до одного градуса морозу в організмі рослини припиняються майже всі життєві процеси: дихання, ріст, розмноження тощо.

  • Подумайте, чому при від’ємній температурі припиняються важливі життєві процеси в рослини.

Навесні, коли температура підвищується, життєдіяльність рослин відновлюється. Але різні рослини для цього потребують не однакової температури навколишнього середовища. Одні з них теплолюбні. Інші, навпаки, — досить холодостійкі. Теплолюбні рослини завезли до нас із півдня. Вони гинуть за температури, нижчої ніж +10 °С. Це — кукурудза, квасоля, рис, гарбуз, кавун, диня, перець, огірки, кабачки, помідори. Холодостійкими вважаються такі рослини як пшениця, жито, ячмінь, овес. Насіння цих рослин може проростати при температурі від +1 до +3 °С. Їхні сходи легко переносять невеликі весняні заморозки.

Усі життєві процеси в рослинах відбуваються лише за достатньої кількості води. Вона розчиняє і переносить рослиною поживні речовини. Завдяки випаровуванню води рослина регулює тепловий режим і не перегрівається. Якщо води недостатньо, уповільнюється утворення нових пагонів, зменшується листя і знижується врожай.

Без повітря неможливе життя рослин. Вони цілодобово дихають повітрям. Під час дихання рослини поглинають кисень, а виділяють вуглекислий газ. У світлий час доби рослини засвоюють енергію Сонця. У результаті цього виділяють кисень. Рослини виділяють кисню більше, ніж поглинають.

  • Чому вирубувати ліси шкідливо для живих організмів?

У ґрунті також є повітря. Воно заповнює всі пустоти ґрунту, у яких немає води. Кількість повітря у ґрунті впливає на врожайність рослин. Що кращий обмін повітря у ґрунті — то кращі умови життя для рослини.

Рослина не буде жити й розвиватися без поживних речовин. Вони є джерелом енергії. До поживних речовин належать такі хімічні елементи як азот, фосфор, калій, кальцій.

Озима пшениця

Полив рослин

Вирубка лісів

Вони потрібні рослинам у великих кількостях. Більшість поживних речовин рослина бере з ґрунту. Вони утворюються з опалого листя, відмерлих рослин та решток померлих тварин.

Запам’ятайте

Поживні речовини — необхідні для життя й росту рослини хімічні елементи, які вона отримує з навколишнього середовища.

Запитання

  • 1. Що потрібно рослинам для життя й розвитку?
  • 2. Що відбудеться з рослиною, якщо їй не вистачатиме світла?
  • 3. Що відбувається з рослиною під час морозу?
  • 4. Які рослини належать до теплолюбних?
  • 5. Які рослини вважають холодостійкими?
  • 6. Яку роль у житті рослини відіграє вода?
  • 7. Що поглинають рослини під час дихання?
  • 8. Що виділяють рослини під час засвоєння енергії Сонця?
  • 9. Із чого утворюються поживні речовини?

Завдання

  • 1. Складіть речення зі слів: вода, Для, життя, світло, тепло, та, й, розвитку, мінеральні, потрібні, речовини, рослин, повітря.

Цікаво знати...

У північних країнах багато рослин не виживають. Там тривалий час холодно, а взимку великі морози. Але навіть у таких умовах люди навчилися вирощувати яблуні. Їхні плоди корисні та багаті на вітаміни.

Рослини під снігом не вимерзають навіть під час сильних морозів. Щоб захистити яблуні від морозів, саджають однорічні деревця. Їхні стовбури коротко обрізають або нахиляють. Схиливши акуратно стовбур до ґрунту, його закріплюють за допомогою шпильки або металевого гачка.

Від стовбурів відростають бічні гілки. Ці гілки обережно пригинають і також притримують гачками. Такими роботами займаються в травні-червні.

Яблуневі гілки ростуть на висоті 30-35 сантиметрів від землі. На цій висоті повітря тепле й вологе. У такому повітрі гілки яблунь добре розростаються, цвітуть і плодоносять.

На зиму гілки сланкої яблуні вкриваються снігом і не вимерзають. Адже при температурі повітря -30 °С під снігом всього 4-5 °С нижче нуля. Для рослин це не є загрозою.

Сланка яблуня

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду