Войти
Закрыть

Ознаки трав’янистої рослини. Культурні та дикорослі рослини

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 10. Ознаки трав’янистої рослини. Культурні та дикорослі рослини

На попередньому уроці ви дізналися про кущі. Пригадайте, що таке кущ. Чим відрізняється кущ від дерева? Які кущові рослини вам відомі? Плоди яких кущових рослин є їстівними? Ягоди яких кущів є небезпечними для здоров’я?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про ознаки трав’янистих рослин та культурні й дикорослі рослини.

Рослини, у яких стебла не дерев’яніють, називаються трав’янистими. Такі рослини ще називають травою. Вони мають корінь, стебло, листя, квітки й плоди. У них стебла можуть бути як із гілочками, так і без них. Висота трав’янистих рослин може сягати від декількох сантиметрів до 6-7 метрів.

  • Розгляньте фото. Визначте, у якої рослини гіллясте стебло.

Пирій

Лопух

Трав’янисті рослини бувають однорічними, дворічними й багаторічними. Однорічні рослини — це ті рослини, які протягом одного року проростають із насіння, квітнуть, дають плоди з насінням і відмирають. До однорічних трав’янистих рослин належать кукурудза, пшениця, соняшник, помідори, огірки та інші.

Кукурудза — однорічна рослина

Цукровий буряк — дворічна рослина

Кропива — багаторічна рослина

Дворічна трав’яниста рослина в перший рік формує листя, стебла й коріння. Після цього впадає у стан спокою на зимові місяці. На другий рік формує квітки, плоди й насіння, потім відмирає. Такими рослинами є морква, петрушка, буряк, капуста та інші.

Багаторічними називають ті рослини, які живуть більше двох років. Це пролісок, тюльпан, очерет, пирій, кропива та інші.

Усі рослини поділяються на культурні та дикорослі. Культурні й дикорослі рослини однаково важливі для природи.

Культурні рослини — це рослини, які вирощують люди для своїх потреб. Вони ростуть на полях, городах, у садах і парках. Люди розводять нові сорти культурних рослин, підживлюють ґрунт для них, збирають урожай і милуються ними.

  • Які культурні трав’янисті рослини ростуть у вашій місцевості?

Дикорослі рослини виростають самі. Їх ніхто не саджає, за ними не доглядають. Вони ростуть у лісах, степах і на луках. Ці рослини сильніші й витриваліші від культурних. Вони з’являються в найрізноманітніших місцях.

Огірки

Жито

Суниця лісова

Проліски

  • Які дикорослі трав’янисті рослини ростуть у вашій місцевості?

Часто дикорослі рослини виростають на городах, полях, угіддях серед насаджень культурних рослин. Тоді їх називають бур’янами. Вони конкурують з культурними рослинами за світло, воду, поживні речовини, зумовлюють поширення шкідників і хвороб. Бур’яни засмічують посіви культурних насаджень, зменшують врожайність, тому люди борються з бур’янами на городах і полях.

Бур’яни в полі

Запам’ятайте

Трав’яниста рослина — це рослина, у якої стебло не дерев’яніє.

Однорічна трав’яниста рослина — це рослина, яка протягом одного року проростає із насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає.

Дворічна трав’яниста рослина — це рослина, у якої на першому році життя формуються листя, стебла й коріння, а на другому — квітки, плоди й насіння.

Багаторічна трав’яниста рослина — це рослина, яка живе більше двох років.

Культурна рослина — рослина, яку вирощують і доглядають люди для своїх потреб.

Бур’ян — дикоросла рослина, яка небажана в угіддях, посівах і насадженнях культурних рослин.

Запитання

  • 1. Які рослини називаються трав’янистими?
  • 2. Чим відрізняється однорічна рослина від дворічної?
  • 3. Користуючись текстом підручника, назвіть однорічні трав’янисті рослини.
  • 4. Які дворічні трав’янисті рослини вам відомі?
  • 5. Які рослини називаються багаторічними?
  • 6. Назвіть багаторічні рослини.
  • 7. Які рослини називаються культурними?
  • 8. Чому люди доглядають і вирощують культурні рослини?
  • 9. Які рослини називають дикорослими?
  • 10. Які рослини є бур’янами?

Завдання

  • 1. Складіть речення зі слів: За, культурними, людина, а, трави, ростуть, самостійно, рослинами, доглядає, дикорослі.
  • 2. Визначте культурні й дикорослі рослини. Відповіді запишіть у зошит.

Гарбуз

Ромашки

Звіробій

Кульбаба

Полуниця

Троянди

Цікаво знати...

Бамбук — це найвища й найбільш загадкова вічнозелена трава у світі. Окремі види бамбука є рекордсменами за швидкістю росту. За добу він може стати вищим на 80 сантиметрів. Тобто швидкість росту цієї рослини становить майже 4 сантиметри за годину. Заввишки бамбук сягає до 40 метрів. Щойно його зрізають, він починає рости далі. Це робить його ідеальним матеріалом.

Бамбук не тільки швидко росте. Він виробляє на третину більше кисню, ніж дерева листяних порід. Також може поглинати до 12 тонн вуглекислого газу на площі в 1 гектар за один рік. Як бачимо, ця рослина може допомогти боротися з глобальною зміною клімату, виділяючи більше кисню й поглинаючи надлишок вуглекислого газу.

Бамбук здатний згинатися, але не ламатися. Він дуже твердий, міцніший за сталь і стійкіший до розбиття, ніж бетон. Завдяки цим властивостям бамбук використовують у будівництві. Через легку вагу та неймовірну міцність з його стебел роблять велосипедні рами.

Бамбук має антибактеріальні властивості. Він чудово знищує бактерії, що робить його цінною сировиною для різноманітних медичних товарів. З бамбука виготовляють тканину, яка здатна довго зберігати свіжість. Його використовують для виробництва простирадл, підгузників і рушників.

Бамбук

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду