Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Рослини лісу»

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Узагальнення до розділу «Рослини лісу»

Ліс — це сукупність дерев, кущів і трав, які ростуть на одній території, взаємопов’язані й впливають один на одного. У лісі дуже багато дерев. Ліси бувають хвойними, листяними й мішаними. У хвойних лісах ростуть дерева хвойних порід. Гілки цих дерев вкриті вічнозеленими голками — хвоєю. Хвоя тримається на гілках, незалежно від пори року. Найбільш поширеними хвойними породами дерев у нашій країні є сосна та ялина.

Сосна та ялина — дикорослі невибагливі дерева. Насіння цих рослин дозріває в шишках. Кожна насінина має прозоре крильце. Воно допомагає їй розповсюджуватися по лісу за допомогою вітру.

В Україні багато листяних лісів. Тут ростуть дерева листяних порід. Найбільш розповсюдженими деревами в листяних лісах є дуби, клени, берези, буки, граби, ясени, тополі й вільхи.

Ці дерева відрізняються один від одного. Дуб міцно тримається в землі й не боїться вітрів. Його крона густа, гілки довгі й товсті. Плід дуба — жолудь. Розповсюджуються плоди дуба за допомогою птахів і звірів.

Береза має стовбур білого кольору. Коріння берези міцне й глибоко входить у землю. Гілки тонкі й звисають донизу. Плоди берези — це сережки. У них міститься маленьке крилате насіння. Дозрівши, плоди розсипаються й розповсюджуються з вітром.

Липа — високе дерево з могутнім товстим стовбуром та широкою й густою кроною. Плід дерева — це маленькі горішки з особливим приквітковим листком. Липове насіння розповсюджує вітер.

У лісах росте багато кущів. Цим рослинам доводиться жити під покровом дерев. Там порівняно мало світла. Тому всі вони тіньовитривалі. Висотою лісові кущі бувають від 1 до 7 метрів. Більшість лісових кущів запилюють комахи. Саме тому їхні квіти помітні, запашні, багаті нектаром і пилком. Кущі лісу розповсюджують своє насіння за допомогою птахів і звірів. Тому в них соковиті плоди, якими люблять ласувати мешканці лісу. Плоди лісових кущів, як правило, мають червоне забарвлення. Рідше вони чорного або синього кольорів. А в деяких кущів, наприклад у ліщини, плодами є горішки.

У лісах найбільш розповсюдженими кущами є малина, ожина, бузина, ліщина, шипшина, терен, вовче лико та інші. Плоди деяких кущів є отруйними для людей.

Ягоди лісових кущів мають лікувальні властивості. У них багато вітамінів. Їх їдять свіжими, з них варять варення, киселі, компоти, печуть пиріжки, сушать і заморожують на зиму. Горіхи ліщини багаті на білки, жири, мінеральні речовини. Це цінний харчовий продукт. Ягоди й горіхи використовують у кондитерській і харчовій промисловостях.

Нижній ярус лісу займають трав’янисті рослини. Трави найкраще розвиваються навесні. Вони, як правило, тіньовитривалі. Багато з них не витримують впливу прямих сонячних променів і не здатні існувати на відкритому просторі. Часто трави мають широкі листкові пластинки. Це дозволяє їм накопичувати органічні речовини при слабкому освітленні. У темних лісах трав’янисті рослини мають квітки білого кольору. Так вони помітніші для комах-запилювачів. Деякі лісові трави розмножуються поділом кореневищ. У лісі можна побачити конвалію, дику герань, квасеницю та багато інших трав.

Плоди, квіти, листя й стебла багатьох лісових рослин можуть зашкодити здоров’ю людини. Не треба чіпати незнайомі рослини та вживати невідомі ягоди!

Ліс дуже потрібний людям. Він поглинає атмосферні забруднення, вуглекислий газ та виділяє кисень. Ліс очищає повітря, виділяючи фітонциди. Ці речовини знищують багато шкідливих мікробів.

Ліс потребує охорони від пожеж, незаконного вирубування, захисту від шкідників, хвороб та інших шкідливих впливів.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Виберіть правильний варіант відповіді.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

1. Визначте, яким рослинам належать плоди:

2. Визначте кущову рослину лісу за її плодами:

3. Запишіть у зошит правила поведінки в лісі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація