Однорічні овочеві рослини: огірок, помідор, баклажан, перець, горох, квасоля
- 21-01-2022, 03:19
- 606
7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)
§ 16. Однорічні овочеві рослини: огірок, помідор, баклажан, перець, горох, квасоля
Під час вивчення розділу «Овочеві культури» ви дізнаєтеся про вирощування, догляд і використання однорічних, дворічних і багаторічних овочевих рослин.
Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про такі однорічні овочеві рослини як огірок, помідор, баклажан, перець, горох і квасоля.
Овочеві культури за тривалістю життя поділяються на однорічні, дворічні та багаторічні. Овочеві рослини, які живуть протягом одного року, називаються однорічними. Весною така рослина проростає з насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає. Саме заради плодів рослин — овочів — люди й вирощують ці культури.
Однією із улюблених городніх рослин є огірок. Його стебло стелиться по землі. Воно шорстковолосисте, з вусиками. За допомогою вусиків стебло чіпляється за опору. На стеблі ростуть великі прості листки з довгими черешками.
Квітки в огірка великі, жовтого кольору. Під час цвітіння їх запилюють бджоли. Із квітки утворюється соковитий плід — огірок. Плоди огірків збирають зеленими, недостиглими.
Щоб отримати насіння, на грядках залишають дозрівати невелику кількість великих плодів. Коли плоди достигнуть, вони стають жовтими, а їхнє насіння — твердим.
Огірок
Улітку огірки споживають свіжими. На зиму консервують, солять.
Незамінним у нашому раціоні є й помідор. Його стебло прямостояче, листки великі, з розчленованою листковою пластинкою. Стебло й листки помідорів мають запах. Квітки помідора дрібні, жовті, зібрані в суцвіття. З квіток утворюються плоди. Стиглі плоди мають червоний або жовтий кольори. У плодах дозріває багато дрібного насіння. Восени рослина засихає.
Помідори добре ростуть там, де літо довге й тепле. Весною в Україні часто трапляються приморозки. Тому спочатку з насіння помідорів вирощують розсаду. Якісною розсадою вважається та, яка має товсте невисоке стебло із зеленими листками і перші бутони. Коли минуть весняні заморозки, розсаду висаджують на городах і полях.
Плоди помідорів їдять у свіжому вигляді, солять, консервують, роблять соки.
Популярною овочевою культурою є баклажан. Це невисока трав’яниста рослина. Її листкова пластинка велика, з довгим черешком. Квітки мають рожевий колір. Плоди, як правило, витягнуті, фіолетового кольору. Всередині багато насіння. Шкірка плода блискуча.
Баклажани, як і помідори, люблять тепло. Тому спочатку вирощують розсаду в парниках. Після весняних приморозків її висаджують у ґрунт.
Помідори
Баклажани
Насіння болгарського перцю
Болгарський перець
Баклажани споживають недостиглими. Тоді вони мають дрібне насіння та ніжну м’якоть. У перестиглих плодів баклажана груба м’якоть і гіркий смак.
Поширеною овочевою рослиною є болгарський перець. У нього прямостояче, гіллясте невисоке стебло. Листки довгасті, загострені, мають довгі черешки. Квітки одиничні, білого кольору. Цвіте перець з червня до глибокої осені.
Плід болгарського перця малосоковитий, товстошкірий, усередині порожнистий. Біля основи міститься багато блідо-жовтих насінин. Стиглі плоди мають своєрідний аромат і смак, різну форму та різне забарвлення (червоне, жовте, зелене).
Перець — теплолюбна рослина. Тому розсаду висаджують у парниках за кілька місяців до передбачуваної висадки в ґрунт. Для прискорення проростання перед посівом насіння тримають кілька годин у теплій воді або загортають у вологу тканину й залишають на декілька днів у теплому місці.
Болгарський перець їдять свіжим, заморожують на зиму, консервують, вживають фаршированим і печеним. Страви, приготовані з перцю, є добрим джерелом вітамінів у будь-яку пору року.
Корисною однорічною трав’янистою рослиною є горох. Він має тонке й слабке стебло, яке в’ється. Листки гороху перисті, закінчуються розгалуженими вусиками. Ними горох чіпляється за інші поверхні й тягнеться до світла. На полях і городах горох стелиться по землі.
Плоди гороху
Горох
Квасоля
Насіння квасолі
Квітки гороху великі, білого кольору, з різними пелюстками. З квітки утворюється сухий довгастий плід — біб. Він легко розділяється на дві стулки. Усередині бобу розміщені насінини — горошини.
Весняних приморозків горох не боїться. Тому його висівають ранньої весни у вологий ґрунт.
Насіння гороху їдять свіжим, консервують, заморожують на зиму. Його додають у салати. Використовують для відгодівлі тварин.
Поживною однорічною трав’янистою рослиною є квасоля. Залежно від сорту, її стебло може бути прямостоячим або витким. Листок у квасолі складний з довгим черешком. Її квітка велика, з різними пелюстками. Колір квітки може бути білий, червоний, рожевий або фіолетовий. Плід у квасолі — біб. На відміну від гороху, плід квасолі довший та не має гладкої поверхні. Забарвлення плоду — зелене або жовте.
Усередині бобу містяться насінини. У порівнянні з горохом, вони більші й мають витягнуту форму. Насінини квасолі бувають строкаті, білого, коричневого, жовтого, рожевого та інших кольорів.
Квасоля — теплолюбна рослина. Її саджають весною, коли закінчуються заморозки й добре прогрівається ґрунт. Насіння квасолі сирим не їдять. Воно дуже тверде. Його консервують, додають у салати, з ним варять борщі та супи.
- Чим відрізняється горох від квасолі?
Догляд за овочевими культурами полягає в розпушуванні землі, підживленні ґрунту, поливанні, прополюванні та боротьбі зі шкідниками.
Запам’ятайте
Трав’яниста рослина — це рослина, у якої стебло не дерев’яніє.
Однорічна трав’яниста рослина — це рослина, яка протягом одного року проростає із насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає.
Запитання
- 1. Чому однорічні рослини отримали таку назву?
- 2. Назвіть приклади однорічних овочевих рослин.
- 3. Як називаються плоди овочевих культур?
- 4. Навіщо люди вирощують овочеві культури?
- 5. Розкажіть про будову однієї із однорічних овочевих рослин.
- 6. Як садять огірки (помідори, баклажани тощо)?
- 7. Як використовують плоди однорічних овочевих рослин?
- 8. Як доглядають за овочевими культурами?
Завдання
- 1. Прочитайте ребус. Запишіть прислів’я у зошит.
Цікаво знати...
Горох — це один із найпоширеніших продуктів у раціоні людини. Горох містить багато білка. Він дає людині енергію для життєдіяльності. За поживною цінністю горох порівнюють з м’ясом.
Існує легенда, що Адамові, якого вигнали з раю, довелося обробляти землю, щоб прогодувати себе з Євою. Важко було Адамові звикати до тяжкої праці. Коли він уперше взявся до роботи й ходив за плугом, то дуже плакав. А де падали його сльози, виростала дивна рослина. Її насіння було схожим на сльози Адама. Це був горох. Порівнюють сльози з горохом і в прислів’ї «Котяться сльози, як горох».
Люди з давніх часів вживали горох. Доказом цьому є насіння гороху, якому близько 20 тисяч років. Його знайшли під час археологічних розкопок у Швейцарії. Слово «горох» означає «тертий». Колись його терли, щоб отримати з нього борошно.
Цікаво знати...
У Стародавньому Китаї горох вважався символом родючості й багатства. А у Франції в XVI (16) столітті горох з підсмаженим свинячим салом подавали як до столу короля, так і вживали в їжу звичайні люди.
У Німеччині готували горохову ковбасу. Її виготовляли з горохового борошна з додаванням сала й м’яса. Цей продукт протягом декількох століть входив у раціон німецької армії.
Горохова страва була однією з основних і на весіллях у Польщі. Навіть був звичай для учасників цього свята — виконати танець з мискою гороху в руках.
Горох
Коментарі (0)