Войти
Закрыть

Держави Євразії

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 47. Держави Євразії

Пригадай або здогадайся

  • 1. Які стародавні держави світу ти знаєш? Які з них існували на території Євразії?
  • 2. Що тобі відомо про високорозвинуті держави у Євразії?
  • 3. Від чого, на твою думку, залежить розмір території держави?

Країни Європи

Найбільші та найменші. Народи Євразії живуть у межах 90 великих і малих держав. Серед них є дуже великі за площею — Росія та Китай, кількістю населення — Китай та Індія. І найменша у світі за площею і кількістю населення держава — Ватикан також розташована в Євразії.

Країни Європи та Україна. У Європі розміщена велика група відносно невеликих за розмірами території і чисельністю населення держав. Вони виділяються серед інших країн світу виробництвом найсучаснішої якісної продукції (мал. 2.352), високим рівнем комфортності життя для більшості своїх громадян. Серед найрозвинутіших держав Європи за величиною обсягів виробництва, впливу на характер взаємовідносин між країнами світу особливо вирізняються Німеччина, Велика Британія, Франція.

Мал. 2.352. На сучасному промисловому підприємстві в одній з країн Європи

Мал. 2.353. Україна здавна мала славу житниці Європи

Україна за площею є більшою від усіх європейських держав, але за рівнем розвитку та умовами життя громадян суттєво відстає від найбільш розвинутих країн Європи. Останнім часом Україна налагодила торговельні та культурні зв’язки з більшістю держав світу і розвиває своє господарство, орієнтуючись на досвід високорозвинутих світових держав. Найбільше Україна у світі відома своєю сільськогосподарською продукцією (мал. 2.353).

Німеччина — найбільша за кількістю населення держава Європи. На півночі її омивають Північне та Балтійське моря, на півдні розташовані гори Баварські Альпи, покриті лісом. Більшість країни — це низовини й височини. Запаси корисних копалин порівняно невеликі. Серед них найбільше значення мають вугілля та руди.

Клімат помірний, з відчутним упливом Атлантичного океану, повітря якого знижує спеку влітку та пом’якшує зиму, приносить достатню кількість опадів. Річок на території держави досить багато. Найбільші з них — судноплавні Рейн, що тече майже через всю країну із півдня на північ, та Дунай, що з’єднує Німеччину із Чорним морем (мал. 2.354).

У Німеччині проживає близько 82 млн осіб. Це однонаціональна країна: 95 % жителів — німці. Значна частина населення проживає у містах, найбільшим із яких є Берлін — столиця держави.

Країна є однією із найкращих у світі виробників автомобілів, суден, верстатів, електронних приладів, оптики, літаків, різноманітних двигунів, продукції хімічної, деревообробної, легкої та харчової промисловості. Дуже розвинутим є сільське господарство. Тут вирощують пшеницю, ячмінь, цукровий буряк, овочі та фрукти. На фермах розводять велику кількість худоби, свиней, овець, птиці. Транспортні магістралі держави відповідають всім сучасним досягненням науки та техніки. Значна частина вантажів перевозиться до інших країн морським транспортом. Останнім часом значний прибуток німці одержують зі сфери туристичного бізнесу (мал. 2.355).

Мал. 2.354. Рейн протікає через німецьке місто Кельн

Мал. 2.355. Один із старовинних замків Німеччини в місті Штутгарт

Велика Британія. Офіційна назва держави — Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Це острівна держава, що відділена від материка протоками Ла-Манш і Па-де-Кале. Під протокою збудовано швидкісну магістраль, якою швидко можна з Великої Британії дістатися на континент чи навпаки.

Рельєф у цілому рівнинний, тільки на півночі розташовані невисокі гори. Із корисних копалин є великі родовища кам’яного вугілля, а на шельфі — нафта і газ. Клімат морський, літо прохолодне, зима майже безморозна, однак часто переважає сира та вітряна погода. Опадів випадає порівняно багато — в середньому 1 000 мм на рік.

Кількість населення становить трохи більше від 62 млн осіб. Це густозаселена країна, більшість жителів якої проживає в містах. Великобританія — одна із найрозвинутіших країн світу (мал. 2.356). Найбільший прибуток їй приносить виробництво приладів, різноманітних машин та пристроїв, автомобілів, літаків, суден, сільськогосподарської техніки. Значного рівня розвитку досягла хімічна промисловість, що виробляє мінеральні добрива, пластмаси, гуму, фарби, ліки. Основну роль у сільському господарстві відіграє тваринництво, зокрема розведення худоби, овець, коней, свиней та птиці. Найбільше значення для зв’язку з іншими державами має морський транспорт. У межах держави досить густа мережа автомобільних доріг та залізниць.

Франція. Це держава, що має вихід до Середземного моря на півдні та на півночі омивається водами Атлантичного океану. Територія в основному рівнинна, на півдні є гори Альпи, а на заході — Піренеї. Франція має порівняно багаті родовища руд — залізної та кольорових металів, зокрема алюмінію, золота, міді, а також солей та будівельних корисних копалин. Клімат — теплий і м’який, сприятливий для життя та ведення господарства (мал. 2.357). Найтепліше на півдні — там середземноморський тип клімату: морози взимку є рідкістю, а літо сухе та жарке. Порівняно мало лісів, їх вирубано в минулому, тому багато з них насаджено пізніше штучно.

Мал. 2.356. Вестмінстерський палац у якому засідає Парламент Великої Британії в Лондоні

Мал. 2.357. Виноградники Франції. Виноробство — давня традиція сільського господарства французів

Населення країни, що складається на 85 % із французів, становить близько 65 млн осіб. Більшість проживає в містах. Країна славиться випуском різноманітних машин, зокрема космічної техніки, автомобілів, літаків, кораблів. Виробляється багато парфумерних виробів, тканин, одягу, взуття, харчових продуктів. Основні сільськогосподарські культури — пшениця, цукрові буряки, виноград, оливки, різні овочі. Франція — країна туризму (мал. 2.358). Мандрівників сюди приваблює давня архітектура, пам’ятки природи, історії, культури, санаторії та курорти.

Росія — найбільша за площею держава світу. Її територія розташована в межах як Європи, так і Азії. Різноманітна геологічна будова зумовила відмінності у рельєфі та значні запаси корисних копалин (мал. 2.359). Клімат на більшості території холодний, континентальний. Значними є площі лісів та боліт, багато річок, озер.

Населення становить близько 142 млн осіб. По території воно розміщується дуже нерівномірно. Найгустіше заселена західна частина, а в центральних та північних областях є багато безлюдних місць. Росія — багатонаціональна країна, в ній проживають більш як 100 народів. Серед національних меншин — українці, татари, башкири, чуваші та ін.

Господарство складається із багатьох галузей. У даний час спостерігається спад виробництва. Країна постачає за кордон багато нафти, газу, металів, продукцію машинобудування. Характерний нерівномірний господарський розвиток території. Північні та центральні райони Росії менш економічно розвинуті, ніж її західна частина.

Мал. 2.358. Ейфелева вежа — візитка Парижа та всієї Франції

Мал. 2.359. Уренгойське родовище газу на півночі Західно-Сибірської низовини

Мал. 2.360. Оленярство — традиційне тваринництво північних народів Росії

Землеробство (вирощування зернових, картоплі, цукрового буряку, овочів та фруктів) поширене в південних та західних частинах держави, оскільки більшість території займають вічна мерзлота, гори, болота та інші непридатні для обробітку землі. На півночі населення займається оленярством (мал. 2.360). Прибутковими також є рибальство та полювання на хутрових звірів. Розвинуто всі види транспорту, найбільше вантажів перевозиться залізницею, багато річок — судноплавні. Держава має вихід до трьох океанів, через які морським транспортом здійснюється торгівля з іншими державами.

Країни Азії

Різноманіття країн Азії. В Азії більшість держав суттєво відстають у рівні свого розвитку від європейських країн. Однак деякі з них виробляють дуже велику кількість продукції у світовому масштабі завдяки величезній чисельності населення (Китай, Індія), інші — мають високі доходи на особу завдяки дуже великим запасам нафти, газу (Саудівська Аравія, Кувейт, Катар, Об’єднані Арабські Емірати, мал. 2.361). Тільки Японія входить у п’ятірку держав з найбільшими у світі обсягами виробництва завдяки великій кількості найсучасніших виробництв, які виготовляють продукцію дуже високої якості.

Мал. 2.361. Місто Дубаї в Об’єднаних Арабських Еміратах — багатій нафтовидобувній державі

Японія — острівна країна на сході Азії. Для інших держав вона є прикладом того, як можна досягнути надзвичайно високого рівня розвитку, маючи дуже мало корисних копалин та не досить сприятливі природні умови. Країна постійно перебуває під дією руйнівних землетрусів, тайфунів, що призводять до людського лиха та значних збитків у веденні господарства. Найбільший прибуток державі приносять висококваліфіковані працелюбні робітники та науковці, які користуються значним попитом у інших державах. Японці мають дуже значні досягнення в науці, їм належать вагомі винаходи, розробки, зокрема в галузі комп’ютеризації та робототехніки.

Мал. 2.362. Символи Японії: на передньому плані цвіте сакура — японська вишня, справа пагода — будівля із вигнутим дахом, на задньому плані — священна гора японців — вулкан Фудзіяма

Природа порівняно різноманітна, оскільки Японські острови мають значну протяжність із півночі на південь, багато лісів, які дуже добре охороняються (мал. 2.362). Річки короткі, повноводні та порожисті. На них збудовано електростанції.

Японія, де проживає близько 127 млн. жителів — одна із найгустіше заселених територій світу. Вздовж узбережжя розташовані одне біля одного міста, утворюючи неперервну суцільну смугу, що з’єднана сучасними транспортними магістралями (мал. 2.363), зокрема й підводними. Міста дуже впорядковані, прибрані, мають багато парків, садів, місць відпочинку. Столиця Токіо — одне із найбільших міст світу — славиться сучасними високими будівлями, найновішими видами транспорту, організованістю та дисципліною мешканців.

Мал. 2.363. Сучасна мережа шляхів одного із японських міст

Усьому світу відомі японські товари з їх високою якістю — автомобілі, комп’ютери, електротехніка, одяг, верстати та інструменти. Не менш вагомі досягнення японців і в сільському господарстві. Вони вирощують високоврожайні сорти рису, чаю, цукрової тростини. Багато мандрівників з усього світу відвідують Японію, щоби побачити різноманітні природні, історичні та культурні туристські об’єкти, ознайомитися з особливими старовинними звичаями та традиціями.

Китай. Найбільша за чисельністю держава світу — понад 1,3 млрд жителів. На її території проживає більш як 100 народів. Це земля прадавніх цивілізацій із дуже стародавніми традиціями та культурою (мал. 2.364). Китайці першими у світі винайшли компас, папір, шовк, фарфор, сірники, порох та феєрверки.

Мал. 2.364. Одне із густозаселених селищ в Тибеті

На території держави дуже різноманітна природа. Західна частина — гірська, а східна — рівнинна. Країна має значні запаси корисних копалин — вугілля, газу, руд заліза, кольорових металів та ін. Північна та центральна частина мають помірний клімат, тут є посушливі пустелі, особливо холодні та вітряні взимку. Схід та південь — це теплий субтропічний та тропічний клімат із вологими мусонними вічнозеленими лісами.

За останні десятиліття Китай став однією із найрозвинутіших держав Азії. Там виробляється багато електроенергії, металів, різноманітної промислової продукції. Це насамперед машини та обладнання, судна, літаки, крани, автомобілі, верстати, електротовари, одяг, взуття, харчові продукти.

Основними складовими сільського господарства Китаю є вирощування рису, пшениці, бавовнику, цукрової тростини, арахісу, чаю, фруктів та інших культур (мал. 2.365). На просторих пасовищах розводять багато худоби, свиней, овець. Китай посідає третє місце в світі за виловом риби й виробництвом рибопродуктів.

Мал. 2.365. Збирання рису потребує багато ручної праці

Природа, стародавні архітектура, мистецтво, звичаї, традиції та побут китайців приваблюють в країну багато туристів.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які особливості розвитку держав Євразії?
  • 2. Які з держав Європи є найрозвинутішими?
  • 3. Випуск яких видів продукції, на твою думку, дає найбільший прибуток державам?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Що є особливого в розташуванні держав Євразії порівняно з розташуванням держав на інших материках?
  • 2. Порівняй розміри держав Європи та Азії. Поясни причину різниці, яку ти помітив.
  • 3. Знайди інформацію про держави-сусіди України. Які відносини з ними має Україна?

Назви зображені об’єкти чи явища

Дослідження

Здійснення уявної подорожі уздовж 50-ї паралелі. Виявлення природних закономірностей за маршрутом слідування, складання карти маршруту з позначенням країн та унікальних природних об’єктів

Для виконання завдання спочатку прокресли лінію маршруту на контурній карті. Користуючись фізичною, кліматичною та картами природних зон, підпиши форми рельєфу, ізотерми січня та липня, кількість опадів у районі великих міст, річки, озера, що трапилися на шляху. Окремо в зошит випиши послідовність природних зон із заходу на схід. Пригадай, які типові та унікальні рослини і тварини у них поширені. Зверни увагу на те, які зони зникають у центрі материка. Пригадай, в чому причини. Які з унікальних об’єктів розташовані по лінії маршруту? Знайди відомості про них, використавши засоби масової інформації.

Розглянь політичну карту материка. Які держави перетинає маршрут? Коротко охарактеризуй природу та господарство цих держав.

Коротко про зміст теми

Євразія — найбільший із усіх материків на Землі. Він складається із двох частин світу — Європи та Азії. Його величина великою мірою визначає надзвичайну різноманітність та специфічні риси природи. Євразія розташована в усіх кліматичних поясах, а її протяжність із заходу на схід становить дещо більше третини довжини екватора. Материк омивають всі чотири океани, а берегова лінія не має собі рівних серед інших за кількістю островів, півостровів, заток, проток, морів.

Євразія, насамперед її європейська частина, найдавніше освоєна людиною. Однак остаточне освоєння та дослідження материка було порівняно складним. Чималою ціною людству діставалися нові географічні знання. Тривалий час залишалися невивченими внутрішні та холодні північні території материка. Багато експедицій ризикувало своїм здоров’ям та життям, іноді вони взагалі зникали безслідно. Однак прагнення пізнати невідомі землі з допомогою географічної науки дали добрі результати, і всі «білі плями» на карті Євразії було ліквідовано. Не можна стверджувати, що на даний час материк вивчений повністю, дослідження його таємниць природи тривають і зараз.

Євразія має складну будову земної кори. Її складовими є стійкі та нестійкі ділянки. Особливо вирізняється Альпійсько-Гімалайський складчастий пояс, що розташований на стику Євразійської, Африканської та Індо-Австралійської плит. Це територія із діючими вулканами та зонами землетрусів. Одна із найбільш активних сейсмічних територій Землі — східна частина Євразії, що контактує із Тихоокеанською плитою. Це — складова Тихоокеанського вулканічного кільця.

Платформам відповідають рівнинні ділянки, а складчастим областям — гори. Найбільшими рівнинами материка, що водночас є найбільшими на Землі, це — Східно-Європейська та Західно-Сибірська низовини. На материку розташовані найвищі гори світу — Гімалаї із максимальною вершиною — Еверестом (Джомолунгмою) — 8 848 м.

Клімат Євразії своєрідний та різноманітний. Він значною мірою зумовлений чималими розмірами та протяжністю материка як з півночі на південь, так і з заходу на схід. Клімат центральних частин Євразії — континентальний. Віддаленість від океану, застій холодного повітря взимку в міжгірських улоговинах зумовлюють дуже низькі температури. В місті Оймякон розташований Полюс холоду материка (-72°). Рельєф вносить значні корективи в особливості кліматичних процесів. У підніжжі Гімалаїв, на навітряному схилі, куди проникають мусони із Тихого океану, розташоване найвологіше місце на Землі — селище Черапунджі, де випадає в середньому 11 700 мм за рік.

Органічний світ Євразії надзвичайно багатий, оскільки на її території є всі природні зони Землі. Північ — це арктичні пустелі, тундра та лісотундра. Ліси помірного поясу — тайга, мішані ліси та широколисті мають свої відмінності в межах простягання, а зона широколистих лісів у центрі материка зникає. Це зумовлюється континентальністю, зокрема низькими зимовими температурами всередині континенту. Євразія — материк, в якому значна площа пустель розташована в помірному поясі. Зона степу та лісостепу материка є найсприятливішою територією в світі для ведення сільського господарства, оскільки тут є найродючіші ґрунти — чорноземи. Природні зони жаркого поясу мають такі ж особливості, що і на інших материках, однак площі зони саван та вологих екваторіальних лісів є порівняно меншими. У більшості гір проявляється висотна поясність.

Основні екологічні проблеми материка — це надмірна розораність степу, вирубування лісу, забруднення річок, повітря, зникнення окремих видів рослин та тварин. Світовими екологічними катастрофами є обміління Аральського моря, аварія на Чорнобильській атомній станції, викид шкідливих речовин із заводів у води Дунаю.

Населення розташоване на материку дуже нерівномірно. Найгустіше заселена Південно-Східна та Південна Азія, Європейська частина. Більшість населення проживає у містах. Майже незаселеними є арктичні пустелі, пустелі помірного та жаркого поясу. Малозаселеними є північні райони тундри, тайги, вологих тропічних лісів.

Більшість держав Європи є високорозвинутими, вони досягли значних успіхів у веденні господарства. Це — Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція. В Азії високорозвинутих держав менше, це, зокрема, Японія та Південна Корея. Переважають держави, що розвиваються. Основні прибутки розвинуті країни отримують від сфери послуг, випуску різноманітних промислових товарів та сільськогосподарської продукції, банківської справи.

Опрацювавши всю тему, спробуй відповісти

  • 1. На які складові природи значною мірою впливає географічне положення материка?
  • 2. Які території Євразії були вивчені та освоєні найпізніше? Чому?
  • 3. Які найвагоміші наукові досягнення експедицій, що досліджували північні райони Євразії?
  • 4. Які з низьких гір материка є старими, а які — молодими?
  • 5. Де на території Євразії розташовані зони землетрусів та вулканів?
  • 6. Де на території Євразії залягають найбільші нафтові родовища? До яких ділянок земної кори вони належать?
  • 7. Які корисні копалини поширені у складчастих областях Азії?
  • 8. Чим зумовлена різноманітність клімату Євразії?
  • 9. Яка роль течії Гольфстрім для Європейської частини материка?
  • 10. Як ти гадаєш, чому на західному та східному узбережжях півострова Індостан випадає різна кількість опадів?
  • 11. Чому район селища Черапунджі є найвологішим місцем на Землі?
  • 12. Чим пояснюються максимально низькі температури материка в містах Оймякон та Верхоянськ?
  • 13. До яких басейнів належать річки Євразії?
  • 14. Як поверхня Євразії впливає на напрям та характер течій річок? У чому відмінність між режимами річок Атлантичного та Північного Льодовитого океану?
  • 15. Які ендемічні рослини та тварини материка зони лісів жаркого поясу тобі відомі? В чому їхня унікальність?
  • 16. Чому природні зони материка мають значні відмінності в межах свого простягання?
  • 17. Які природні зони зазнали найсуттєвіших змін внаслідок господарської діяльності людини?
  • 18. Назви гірські території, в яких чітко виражено висотну поясність.
  • 19. Які особливості природи Тибету? Які причини унікальності цього регіону Євразії?
  • 20. Які екологічні проблеми, що є на інших материках, характерні й для Євразії?
  • 21. Чи рівномірно заселений материк? В чому причини такого розміщення?
  • 22. Представники яких народів живуть на території європейської частини материка?
  • 23. Назви найрозвинутіші держави Євразії.

Виконай практичні завдання

  • 1. Нанеси на контурну карту вулкани материка. До яких ділянок земної кори вони належать?
  • 2. Згрупуй та випиши в дві колонки зовнішні та внутрішні моря узбереж Євразії.
  • 3. Порівнявши фізичну та карту будови земної кори, визнач, які ділянки земної кори відповідають найбільшими низовинам, височинам та плоскогір’ям материка.
  • 4. Якими були б обриси Євразії на карті, якби рівень океану підвищився на 200 м? Виконай це завдання, використавши контурну карту.
  • 5. Використавши кліматичну та карту природних зон, визнач кліматичні показники та природні зони міст Рим, Ташкент та Владивосток, що розташовані майже на тій самій широті. В чому причина такої різниці?
  • 6. Згрупуй та випиши у три колонки по кілька річок із дощовим, сніговим та льодовиковим живленням.
  • 7. Випиши реліктові та ендемічні рослини і тварини лісових зон материка.
  • 8. Розглянь карту населення Євразії. Визнач, на яких територіях материка спостерігається найбільша густота міст.
  • 9. Підготуй короткі інформативні повідомлення про життя і долю тих українців, що опинилися на просторах Росії та Казахстану внаслідок примусового виселення та репресій.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація