Войти
Закрыть

Різноманітність кімнатних рослин: бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція, циперус

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 23. Різноманітність кімнатних рослин: бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція, циперус

Під час вивчення розділу «Кімнатні рослини» ви дізнаєтеся про догляд за такими кімнатними рослинами як бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція та циперус, а також про значення кімнатних рослин для людини.

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про такі кімнатні рослини як бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція та циперус

Багато століть тому наші предки вперше посадили насінину не в полі, а в ґрунт у горщику. Рослини, які виросли вдома, тішили мешканців, піднімали настрій у довгі зимові холодні дні. Зараз важко уявити клас у школі, квартиру чи офіс, у яких би не росли квіти. Їх привезли з різних країн і континентів. Рослини, які постійно ростуть у кімнатних умовах, називаються кімнатними. Вони поділяються на дві групи — квіткові та листяні.

Найбільш розповсюдженими кімнатними рослинами в Україні є красула (товстянка, грошове дерево), хлорофітум, сенполія (фіалка), дифенбахія, різні кактуси та інші.

  • Дізнайтеся, як називаються кімнатні рослини у вашому класі.

Квіткова рослина (азалія)

Листяна рослина (монстера)

Дуже популярною є бегонія. Існує багато її сортів. Це багаторічна, трав’яниста рослина з укороченим стеблом і красивими білими, рожевими та червоними квітками. Також вона привертає до себе увагу й незвичайними листками з довгими черешками. Листки мають різне забарвлення: червоне, темно-зелене, зі сріблястими цятками. На нижньому боці листків є великі жилки з м’якими ворсинками.

Поливають бегонію часто й обережно. Крапельки води не мають потрапляти на листки. Поливати потрібно рівномірно, бажано в один і той же час доби. У спекотну суху погоду можна помістити горщики з бегоніями на піддон, наповнений водою чи мокрим гравієм. У зимовий час можна поставити поруч з квіткою ємність, наповнену водою. Випаровування води забезпечить необхідну вологість повітря.

Розмножують бегонію за допомогою ділення куща або живцюванням листка та стебел. Для цього нарізаються здорові стебла довжиною 8-12 сантиметрів з двома-трьома бруньками й поміщають у посудину з водою кімнатної температури. Посудину ставлять у світле й тепле місце. Після появи білих корінців довжиною 1-2 сантиметри бегонію пересаджують у підготовлений ґрунт.

Бегонія

Стеблові живці бегонії, готові до пересадки

При живцюванні листками відрізають біля основи стебла найсильніший листок, довжиною не менше 5 сантиметрів. Його ставлять у склянку з водою у світле й тепле місце. Через 7-15 днів з’являються білі корінці. Тоді рослину пересаджують у відповідний ґрунт.

Замість води, живець можна помістити в ґрунт або вологий пісок, заглибивши його на 1 сантиметр. Живець потрібно злегка полити й накрити зверху банкою. Після появи в нього корінців потрібно пересадити бегонію на постійне місце.

Красивою та невибагливою кімнатною рослиною є герань (пеларгонія). Це квіткова рослина. Вона цвіте з весни до пізньої осені. Її квітки зібрані в суцвіття й мають червоний, рожевий та білий кольори. Стебло в герані прямостояче, гіллясте, листки світло-зеленого кольору, округлі з неглибокими виїмками й довгими черешками.

Герань невибаглива в догляді. Вона добре себе почуває як у тіні, так і в напівсонячних і сонячних місцях. Улітку потрібно поливати герань щодня, але щоб не замочити її листків і стебел. У спекотні дні поливають два рази — вранці й увечері. У сильну спеку краще переставити рослину в тінь. Зимою підливають по мірі висихання землі. Пожовтілі й сухі листки відрізають, залишаючи нижню частину черешка на стеблі.

Герань дуже добре розмножується живцями від молодих пагонів. Навесні й улітку нарізані живці висаджують у піщаний ґрунт. Через 20-25 днів на живцях утворюються додаткові корені. Молоду рослину з 3-4 листками пересаджують у горщик.

Часто в кімнатах і кабінетах можна побачити алое. Це кущиста рослина з товстими, м’ясистими видовженими листками, зібраними в густу розетку. Краї листків можуть бути гладенькими, зубчастими або з колючками. Алое — невибаглива рослина і не вимагає частого поливу та особливого догляду. Віддає перевагу розсіяному світлу. Також може рости й на прямому сонці. Взимку алое поливають рідко. Весною полив потрібно збільшувати по мірі висихання ґрунту.

Розмножується алое живцями. Найкраще це робити весною. Живці або верхні пагони зрізають і підсушують 2-3 дні. Потім висаджують у вологий пісок на глибину 1 сантиметр. Через 1-2 тижні рослину пересаджують у горщик із землею.

Герань

Алое

Невибагливою й дуже красивою кімнатною рослиною є бальзамін (вогник). За ним легко доглядати. Він швидко росте, рясно й довго цвіте, легко розмножується. Це невисока рослина із прямостоячим, прозорим, наповненим вологою стеблом. Стебло легко ламається. Листки в бальзаміну мають різні відтінки зеленого, зелено-коричневого та червоно-зеленого кольорів. Вони витягнуті, загострені й дуже ніжні. При недостатньому поливанні листки швидко в’януть.

Квітки мають різне забарвлення. Відомі сорти з білими, рожевими, яскраво-червоними, помаранчевими й фіолетовими квітками. Популярністю користуються двоколірні сорти бальзаміну.

Бальзамін невибагливий до освітлення, але краще росте при розсіяному світлі. Для постійного, рясного цвітіння йому потрібне яскраве світло кілька годин на день.

Бальзамін — це рослина, яка любить вологу. При недостатній кількості води рослина скидає листя. Влітку поливати треба рясно. Ґрунт повинен бути постійно вологим. Взимку полив зменшують, але земля не повинна пересихати.

Бальзамін розмножується живцями й насінням. Живці вкорінюються дуже швидко — протягом 14 днів. Їх обережно пересаджують у невеликі горщики. Вже через 2 місяці молоді рослини можуть зацвісти.

Популярною кімнатною рослиною є традесканція. Це невибаглива трав’яниста багаторічна рослина з прямими або повзучими стеблами. Вони соковиті, швидко ростуть й красиво звисають донизу. Листки в традесканції овальної форми, зеленого або фіолетового кольору з красивими сріблястими смужками. Під час цвітіння на кущі формуються квітки синього або фіолетово-синього кольору.

Бальзамін

Традесканція

Традесканція полюбляє невелике затінення або яскраве, але обов’язково розсіяне світло. Деякі сорти традесканції (із зеленими дрібними листками) треба розміщувати в затіненому місці й часто поливати. Інші сорти потрібно ставити в добре освітлені місця. Тоді листки будуть яскравими, а сріблясті смужки — більш чіткими. Рослину поливають рясно й регулярно. Взимку поливають тільки тоді, коли ґрунт просохне.

Традесканція розмножується поділом кореневища та живцями. Зрізані пагони розрізають на частини довжиною по 10-15 сантиметрів. Їх розсаджують по 58 штук у ґрунт. Через декілька днів живці вже укореняються.

Красивою, високою рослиною є циперус. Це багаторічна трав’яниста рослина з прямими кущистими стеблами. На стеблах розташовані видовжені лінійні листки, що утворюють густу парасольку.

За циперусом доглядати неважко. Він здатен пристосовуватися до будь-яких умов. Але треба пам’ятати про те, що рослина в природі росте біля водойм. Отже, їй потрібні дуже висока вологість повітря та постійно вологий ґрунт.

Циперус дуже швидко росте. Тому його потрібно пересаджувати щороку навесні в більший горщик. Горщик повинен бути об’ємний і глибокий. Адже коренева система дуже швидко розростається і займає весь вільний простір.

Циперус розмножується насінням, поділом куща й листковими живцями. Найцікавіший спосіб розмноження — листковими живцями. Для цього потрібно зрізати стебло. Його треба перевернути догори так, щоб листяна розетка опинилася внизу, й поставити у воду. Через деякий час з листків з’являться корінці й нові молоді пагони. Коли коренів буде багато і їх довжина сягатиме 5 сантиметрів, рослину можна висаджувати в ґрунт.

Циперус

Розмноження циперуса листковими живцями

Запам’ятайте

Кімнатна рослина — рослина, яка постійно росте в кімнатних умовах.

Запитання

  • 1. Які рослини називаються кімнатними?
  • 2. На які групи поділяються кімнатні рослини?
  • 3. Які кімнатні рослини ростуть у вашому класі?
  • 4. Розкажіть про одну із кімнатних рослин.
  • 5. Як потрібно доглядати за кімнатною рослиною (на прикладі однієї із вивчених рослин)?
  • 6. Як розмножують кімнатні рослини (на прикладі однієї із вивчених рослин)?

Завдання

  • 1. Намалюйте в зошиті кімнатну рослину, яка росте у вашому класі.
  • 2. Назвіть рослину за її описом:

  1. а) висока трав’яниста рослина з прямими кущистими стеблами. На стеблах розташовані видовжені лінійні листки, що утворюють густу парасольку;
  2. б) трав’яниста рослина з повзучими стеблами з овальними листками зеленого або фіолетового кольору з красивими сріблястими смужками;
  3. в) кущиста рослина з товстими, м’ясистими видовженими листками, які зібрані в густу розетку. Краї листків можуть бути гладенькими, зубчастими або з колючками.

Варіанти відповідей: алое, циперус, традесканція.

Цікаво знати...

Вперше в країнах Європи кімнатні рослини з’явилися близько 500 років тому. Їх привезли зі своїх подорожей англійські, португальські, голландські та іспанські мореплавці. А от у житлах простих людей ці заморські нововведення з’явилися тільки на початку XX (20) століття.

Кімнатні квіти роблять квартиру затишнішою й теплішою. Вони виділяють кисень і покращують мікроклімат у помешканні. Вважається, що ці рослини мають вплив на своїх господарів. Наприклад, орхідея — неймовірно гарна рослина. Особливо її люблять дівчата. Але якщо ви незаміжня, вважається, що заводити таку красу вдома не варто. Існує думка, що вона не підпускає нікого до своєї господині на енергетичному рівні. Також не любить орхідея рости поруч з іншими рослинами. Тому ставте її окремо.

Хлорофітум створює в будинку атмосферу взаєморозуміння та любові. Ця рослина чистить повітря від бактерій і алергенів краще від будь-якого очищувача повітря. Хлорофітум сприяє перетворенню негативної енергії. Його краще розміщувати на кухні, де найчастіше збираються всі члени родини.

Драцена також ділиться своєю енергію. Але в спальні її краще не ставити. Вона ідеальна для вітальні або робочого місця. А ще багато власників котів помітили, що їхні домашні улюбленці полюбляють жувати кінчики її листя.

Орхідея

Хлорофітум

Драцена

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду