Войти
Закрыть

Внутрішні води

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 23. Внутрішні води

Пригадай або здогадайся

  • 1. Від чого залежить розподіл вод на території материка?
  • 2. Які є типи живлення річок?
  • 3. Які бувають озера за походженням?
  • 4. Що таке льодовики?

Річки Південної Америки

Загальні риси поверхневих вод. Води материка представлено великою кількістю річок, озерами, болотами, гірськими льодовиками. Досить густа мережа річок у Південній Америці зумовлена пануванням на більшій частині території вологого клімату. Оскільки головним вододілом між басейнами Тихого і Атлантичного океанів є Анди, то всі великі річки материка впадають в Атлантичний океан. У Тихий океан несуть води лише короткі, непридатні для судноплавства гірські річки (мал. 2.138). Загальними особливостями річок Атлантичного басейну є великі площі їхніх басейнів і повноводність. Усі річки материка мають переважно дощове живлення, тому ті з них, що течуть у районах сезонного випадання дощів субекваторіального і тропічного поясів, узимку дуже міліють, а влітку, розливаючись, виходять із берегів.

Річка-гігант. Амазонка — найбільша за площею басейну (понад 7 млн км2) і найбагатоводніша річка не тільки Південної Америки (мал. 2.139), а й усієї земної кулі. Якщо прийняти за витік Амазонки річку Мараньйон, то довжина її дорівнює 6 400 км. З витоком Укаялі її довжина становить понад 7 000 км. Амазонка тече по рівнинній місцевості з незначним похилом, а тому має повільну течію й утворює безліч порівняно великих та малих островів, проток і стариць. Глибина її у деяких місцях — 50 і навіть 100 м, а ширина — 5 км у середній течії і до 20 км — у нижній. Це дає змогу навіть морським суднам підніматись угору по річці на сотні кілометрів. Амазонка приймає понад 500 приток, з яких 12 не поступаються своєю величиною перед великими річками Європи. Вона багатоводна протягом усього року, але максимальне підняття рівня води спостерігається у березні-квітні, коли праві притоки під час дощів у Південній півкулі підвищують її рівень на 10-15 м (мал. 2.140).

Мал. 2.138. Одна з річок басейну Тихого океану

Мал. 2.139. Басейн Амазонки

Мал. 2.140. Під час найбільшого підвищення свого рівня води Амазонка затоплює величезні площі лісів

Мал. 2.141. Водоспад Ігуасу — одне із світових чудес природи

Парана. Друга за площею басейну на материку річка — Парана. Її розширене гирло називають Ріо-де-Ла-Плата, тобто річка Ла-Плата. На притоці Парани — річці Ігуасу розташований один з найбільших у світі комплекс водоспадів, що має ширину 2,7 км, складається близько із 270 окремих водоспадів. Висота падіння води у водоспаді досягає 82 м (мал. 2.141).

Найвищий водоспад світу. На півночі Південної Америки найбільшою річкою є Оріноко. Парана й Оріноко в середній і нижній течіях зручні для судноплавства. У верхній течії цих рік і особливо на їхніх притоках, що беруть початок із плоскогір’їв, багато водоспадів і порогів. На одній із приток Оріноко (річці Чурун) розташований найвищий водоспад світу — Анхель (1 054 м) (мал. 2.142).

Озера материка

Озера материка. Великих озер у Південній Америці мало. Найбільше їх в Андах. Серед них — найвисокогірніше озеро в світі — Тітікака (мал. 2.143). Поверхня його водного дзеркала є на висоті 3 812 м.

Мал. 2.142. Водоспад Анхель

Мал. 2.143. Озеро Тітікака

Мал. 2.144. Льодовики Анд дають початок річкам

На півночі материка розташоване велике солонувате озеро Маракайбо — найбільше за площею озеро в Південній Америці (13 210 км2).

Підземні води і льодовики. Територія Південної Америки добре забезпечена підземними водами. Вони зосереджені в прогинах платформи на низовинах.

На материку є гірські льодовики (мал. 2.144). Їх більше в південній частині Анд, де клімат холодніший, ніж у горах екваторіальної та тропічної частини Анд. Тут лежить гігантський Патагонський льодовиковий щит, на якому розміщуються 47 великих льодовиків, багато з яких спускаються в Атлантичний океан. Частина цього льодовикового щита — це Національний парк Лос-Гласьярес, який включений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Чим відрізняються річки материка басейнів Атлантичного та Тихого океанів?
  • 2. Чому Амазонка є повноводною цілий рік, якщо вона розливається найбільше?
  • 3. Чим найбільше відомі річки Парана та Оріноко?
  • 4. Які найвідоміші озера є в Південній Америці?
  • 5. Де на материку поширені льодовики?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Чому на території материка є дуже мала кількість річок із басейнами внутрішнього стоку? Де вони розташовані?
  • 2. Схарактеризуй режим річки Амазонки. Від чого він залежить?
  • 3. Порівняй річки Амазонку та Конго. Які їхні спільні та відмінні риси?

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація