Войти
Закрыть

Джерела географічної інформації

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 2. Джерела географічної інформації

  • Пригадайте, з яких джерел можна почерпнути знання з географії.
  • Як розрізняють карти за масштабом і охопленням території?

ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ. Ви вже знаєте, що інформацію можна почерпнути з різних джерел: географічних довідників та енциклопедій, журналів і газет.

Для географії материків і океанів багатим джерелом знань можуть стати телепередачі про природу різних куточків нашої планети, населення та культуру країн світу.

Нині до послуг користувачів — всесвітня мережа Інтернет, за допомогою якої можна дуже швидко здобути текстову, картографічну, відео або звукову інформацію. Особливими джерелами географічної інформації є карти та їх зібрання — атласи. Ними користуються не тільки географи, а й пересічні люди.

Мал. 4. Джерела географічних знань

КАРТИ МАТЕРИКІВ І ОКЕАНІВ. Вивчаючи географію у 7 класі, ви будете звертатися до різних карт. Їх є багато видів. Щоб правильно використовувати карти як важливе джерело інформації, вам необхідно знати їх класифікацію. Серед карт материків і океанів розрізняють групи: за масштабом, просторовим охопленням, змістом, призначенням (мал. 5). Ви вже знаєте, що карти розрізняють за масштабом:

  • великомасштабні (від 1 : 10 000 до 1 : 200 000 включно);
  • середньомасштабні (від 1 : 200 000 до 1 : 1 000 000 включно);
  • дрібномасштабні (дрібніше 1 : 1 000 000).

Мал. 5. Класифікація карт

Вам уже відомо, що за просторовим охопленням (за тим, що зображується) розрізняють карти суходолу і Світового океану. На них земна поверхня зображена дуже узагальнено і схематично. Є карти материків (окремо Євразії, Африки, Австралії та ін.) і океанів (Атлантичного, Тихого, Індійського, Північного Льодовитого). На картах окремих частин материків (країн, областей, районів) і океанів (морів, заток тощо) земна поверхня зображена детальніше.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Одну з найдавніших карт, яка дійшла до нас, склав у II ст. Клавдій Птолемей. На карті була відображена лише невелика частина земної поверхні, у той час як понад 3/4 її залишалися невідомими. І хоча на ній було позначено чимало географічних об’єктів, вона була дуже приблизною. Незважаючи на такі «дрібниці», картами Птолемея користувалися 14 століть!

За змістом карти бувають загальногеографічні й тематичні. Загальногеографічні карти зображують загальний вигляд земної поверхні. На них однаково докладно показані різні об’єкти: рельєф, річки, населені пункти, шляхи сполучення та ін. До таких належать відомі вам топографічні карти та оглядові — фізичні карти півкуль, материків, окремих країн.

Тематичні карти, навпаки, присвячені якійсь одній темі, на них зображено один компонент природи, населення або господарства. Наприклад, об’єктом карти можуть бути температура повітря, грунти, рослинність тощо. Решта елементів карти (великі міста, річки тощо) є лише фоном і потрібні як орієнтири. Серед тематичних розрізняють карти явищ природи (фізико-географічні): геологічні, тектонічні, рельєфу земної поверхні, метеорологічні і кліматичні, ґрунтові, рослинності і тваринного світу та ін., а також — карти суспільних явищ (економіко-географічні): політичні й адміністративні, населення, галузей господарства тощо.

Карти можна згрупувати залежно від їх основного призначення щодо задоволення потреб освіти і науки, культури, господарства та ін. Є карти навчальні (для школярів), туристські (для тих, хто подорожує), технічні, серед яких навігаційні (морські, річкові, автомобільні тощо), будівельні, землеустрою.

Вони призначені для певного кола людей і вирішення певних завдань. Наприклад, туристські карти показують докладно маршрути подорожей, на них позначені небезпечні місця, майданчики, з яких відкриваються красиві панорами місцевості, а також готелі, кемпінги (табір для автотуристів).

Призначення карти визначає, яким буде її масштаб, зміст і способи оформлення.

ЩО ТАКЕ ЕЛЕКТРОННІ КАРТИ. Нині набули популярності картографічні онлайн-сервіси (Гугл Карти, Яндекс Карти та ін.), що є в Інтернеті. Вони являють собою електронну (безпаперову) карту та супутникові знімки всього світу або окремих країн (мал. 6). Картографічні дані на них постійно оновлюються.

Мал. 6. Електронні карти на моніторі комп’ютера

 

Наприклад, сервіс Гугл Карти (англ. Google Maps) надає можливість оглянути увесь світ, переглядаючи тривимірне зображення земної поверхні (з урахуванням рельєфу). Користувач може змінювати масштаб (є 20 його рівнів: від 1 : 20 до 1 : 10 000 000). Сервіс дає змогу прокласти маршрут від свого будинку до потрібного пункту, інформує про розклад руху громадського транспорту у понад 800 найбільших містах світу (ця інформація доступна й для 23 міст України). За його допомогою можна навіть «пройтися» вулицями міст у тривимірній проекції.

Віртуальний глобус NASA World Wind

Нині, в добу розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, існує тривимірний інтерактивний віртуальний глобус. Для його створення використали супутникові знімки та аерофотозйомку Землі. Користуючись програмою, можна обирати масштаб, напрям і точку перегляду. Пошук об’єктів легко здійснювати за географічними назвами. Програма може відображати хмарність, землетруси, урагани у реальному часі.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Джерелами географічних знань є географічні довідники й енциклопедії, карти й атласи, журнали й газети, телепередачі та Інтернет.

• Серед карт материків і океанів розрізняють групи карт за масштабом, просторовим охопленням, змістом, призначенням.

• За просторовим охопленням є карти суходолу і Світового океану, окремих материків і океанів, частин материків і частин океанів.

• За змістом карти бувають загальногеографічні й тематичні (карти явищ природи (фізико-географічні) і карти суспільних явищ (економіко-географічні)).

• За призначенням є карти науково-довідкові, навчальні, туристські, технічні та ін.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Назвіть джерела географічних знань. Якими з них вам доводилося користуватися?
  • 2. На які групи поділяють карти материків і океанів?
  • 3. Як розрізняють карти за змістом?
  • 4. Чим карта відрізняється від атласу?
  • 5. Де можна знайти електронні карти? Якою інформацією вони можуть озброїти користувача?
  • 6. Поміркуйте, що спільного і відмінного між картами Африки — тектонічною і кліматичною (див. атлас).

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Назвіть карти, які вміщує навчальний атлас для 7 класу:

  • група 1 — за змістом: тематичні — фізико-географічні;
  • група 2 — за змістом: тематичні — економіко-географічні;
  • група 3 — за просторовим охопленням.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Користуючись сервісом Гугл Карти, задайте в пошуку назву будь-якого материка (наприклад, Австралія). Програма запропонує вам карту і супутникове зображення місцевості. Спробуйте скористатися масштабом і збільшити зображення до появи назв великих міст. Тепер видно і рельєф, і розміщення населених пунктів. Якщо клацнути лівою кнопкою миші у будь-якому місці карти, то на екрані з’являться точні координати цієї точки. Внизу карти розміщується фотогалерея, яка надає можливість побачити різні куточки місцевості. Так у наш час можна здійснювати захоплюючі мандрівки і вивчати географію.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду