Войти
Закрыть

Атлантичний океан

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 59. Атлантичний океан

  • Пригадайте, береги яких материків омиваються водами Атлантичного океану.
  • Які відомі мореплавці торували простори Атлантичного океану?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Атлантичний океан — другий за площею океан планети. Як і Тихий, він простягається від субарктичних широт до Антарктиди (на 16 000 км). Його особливістю є вузька, але сильно видовжена з півночі на південь форма. На півночі й на півдні він має широке сполучення з холодними полярними водами. Межі з Індійським і Тихим океанами проведено умовно — від мисів на південних краях Африки і Південної Америки по меридіанах до Антарктиди (мал. 273). За глибиною Атлантичний океан є другим після Тихого. Максимальну глибину виявлено в глибоководному жолобі Пуерто-Рико (8742 м).

Подорож у слово

Назву Атлантичному океану дали стародавні греки за ім’ям міфічного титана Атланта (Атласа), який нібито стояв на краю Землі і тримав на плечах небозвід. У різний час океан називали Море за Геракловими стовпами, Західний океан, Море мороку.

Серед морів Атлантичного океану багато внутрішніх — Балтійське, Середземне, Чорне, Азовське. Є й окраїнні — Північне, Карибське.

Більшість островів розташовані поблизу суходолу і мають материкове походження (Великобританія, Великі Антильські). Вулканічними є Канарські острови, Ісландія, кораловими — Бермудські острови.

Бермудський трикутник

Якщо ви почуєте про «Диявольський трикутник», «Кладовище Атлантики», «Чаклунське море»; якщо дізнаєтеся, що в Атлантиці безслідно зникають судна, раптово щезають за ясної тихої погоди літаки; якщо йтиметься про дію потойбічних сил, викривлення часу, ефект гігантського лазера, прибульців-інопланетян або мешканців підводної Атлантиди, то можна не сумніватися, що героєм цього «вселенського детективу» є Бермудський трикутник — район в Атлантичному океані. І це лише незначна частина припущень учених. Достеменно ж відомо, що в XVI ст. іспанський мореплавець Хуан Бермудес відкрив групу коралових островів, які пізніше було названо за його іменем.

РЕЛЬЄФ ДНА. За зразками донних порід геологи встановили, що Атлантичний океан — наймолодший на Землі. Майже посеред океану з півночі на південь тягнуться серединно-океанічні хребти — Північноатлантичний і Південноатлантичний. Вони утворюють єдиний підводний гірський ланцюг завдовжки 17 000 км, вершини якого сягають до 4000 м. Окремі вершини здіймаються вище рівня океану, утворюючи вулканічні острови. Хребти розчленовані розломами земної кори — рифтовими долинами. У цьому місці проходять межі літосферних плит, рухи яких супроводжуються виверженнями вулканів і землетрусами. Виливи магми у рифтовій зоні нарощують краї плит. Внаслідок цього дно Атлантичного океану розширюється зі швидкістю 2 см на рік.

Обабіч серединно-океанічних хребтів лежить ложе океану завглибшки 4000-6000 м. На ньому височать сотні підводних гір вулканічного походження. Порівняно з Тихим, Атлантичний океан має ширший шельф.

Мал. 273. Атлантичний океан

КЛІМАТ. Кліматичні умови Атлантичного океану дуже різноманітні. Це зумовлено його розміщенням в усіх кліматичних поясах земної кулі. Північні та південні райони океану, що розташовані в полярних і субполярних широтах, мають суворий клімат з мінусовими температурами протягом більшої частини року. При цьому південні райони холодніші за північні, оскільки Антарктида є більш потужним охолоджувачем, ніж Арктика.

Куди зникла Атлантида

У стародавніх легендах, яким понад 3 тис. років, розповідається про Атлантиду — острів-материк, що нібито існував в Атлантичному океані. Давньогрецький філософ Платон писав про суходіл, розташований за Середземним морем, що його зненацька поглинуло море. Уже в наші дні багато дослідників намагалися відшукати затонулу Атлантиду. Одні шукали її на заході Африки, інші — в Егейському морі або в Індійському океані. Проте пошуки виявилися марними. Досі вчені розмірковують над тим, чи була Атлантида, і якщо була, то де саме.

У помірних широтах на формування клімату впливають західні вітри, які зумовлюють велику кількість штормів (особливо взимку). У тропічних широтах панують пасати. Там спостерігаються найвищі температури повітря над океаном (+30 °С) і найменша кількість опадів. На північ від екватора, біля берегів Африки, виникають тропічні циклони, які іноді перетворюються на урагани. Вони переміщуються до Карибського моря, де набувають максимальної сили. В екваторіальних широтах випадає найбільше опадів — понад 2000 мм на рік.

ВОДНІ МАСИ. Середні температури поверхневих вод в Атлантичному океані значно нижчі, ніж у Тихому. Найтепліші води (+26 °С) — в екваторіальних і тропічних широтах. Далі на північ і південь температура води знижується.

Найбільша солоність вод (37,5 ‰) спостерігається в тропічних широтах, де значне випаровування з поверхні й мала кількість опадів. У прибережних водах Антарктиди вона знижується до 33 ‰ через опріснення внаслідок танення криги. Найменшу солоність вод (18 ‰) мають ті райони океану, куди впадають прісні води великих річок. Наприклад, Амазонка, впадаючи в Атлантичний океан, так опріснює його, що навіть за кілька кілометрів від берега воду можна пити. Особливістю Атлантичного океану є численні айсберги.

Міжнародний льодовий патруль

Щовесни Лабрадорська течія приносить із Ґренландії сотні великих айсбергів, які є загрозою для суден. Після загибелі внаслідок зіткнення з айсбергом у 1912 р. найбільшого на той час пароплава «Титанік» було створено Міжнародний льодовий патруль. Ця служба постійно стежить за переміщенням айсбергів і попереджає судна про небезпеку.

ТЕЧІЇ. Течії в Атлантичному океані, як і в Тихому, утворюють два кругообіги води. На відміну від Тихого океану, вони спрямовані не в широтному, а в меридіанному напрямку. Відома вам тепла течія Гольфстрім переносить тропічні теплі води на північ. На 40° пн. ш. вона повертає на північний схід й отримує назву Північноатлантична течія. Обидві течії обігрівають не тільки північну частину Атлантики, а й значно пом’якшують клімат на півночі Європи. Над ними формуються тепліші й вологіші повітряні маси, тому часто виникають хмари, опади, циклони. Західні вітри переносять їх далі — у Європу.

 

Подорож Гольфстрімом

У 1969 р. швейцарський дослідник глибин Жак Пікар здійснив незвичайну мандрівку. У підводному апараті на глибині 200 м він проплив у потоці Гольфстріму зі швидкістю близько 10 км/год. За 30 діб дивовижного плавання акванавт подолав 6000 км.

З Північного Льодовитого океану в Атлантичний прямує холодна Лабрадорська течія, яка значно знижує температуру повітря в прилеглих районах.

ОРГАНІЧНИЙ СВІТ. Видовий склад рослин і тварин в Атлантичному океані бідніший, ніж у Тихому. Це пояснюється геологічною молодістю океану. В Атлантиці поширені різні види водоростей — червоні, зелені, бурі (серед яких і саргасові).

Найбільше різноманіття тварин — в екваторіальних і тропічних водах. Тільки там є летючі риби, меч-риби, морські черепахи. Серед коралових рифів живуть баракуда, спиноріг, риба-метелик, риба-ангел. Тільки в Саргасовому морі нерестяться вугри, які припливають туди з річок Європи і Північної Америки. Із ссавців є кити, тюлені. На узбережжях материків і островів — безліч птахів (чайки, кайри), які живляться рибою.

Подорож у слово

Саргасове море одне з найзагадковіших морів світу. Свою назву воно отримало за скупчення у поверхневих водах бурих водоростей саргасів. У 1492 р. Христофор Колумб у своєму щоденнику записав: «Стільки трави, що здається, все море кишить нею». Водорості, вкриті повітряними пухирцями, його морякам видалися схожими на сорт винограду сарга. Тому назва Саргасове море дослівно означає Виноградне море. Цікаво, що воно не має берегів, а його межі визначають океанічні течії.

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ Й ОХОРОНА ПРИРОДИ. З корисних копалин у межах шельфу є поклади нафти і природного газу. Їх розробляють у Північному морі, Мексиканській і Гвінейській затоках. Підводні родовища вугілля розробляють Велика Британія і Канада. На шельфі поблизу Південної Африки відкрито родовища алмазів. Їх видобувають на спеціально обгороджених і осушених ділянках. Енергетичні ресурси Атлантичного океану мало освоєні. Біля узбережжя Франції працює електростанція, що використовує енергію припливів.

Мал. 274. Нафтова пляма на поверхні води

Через Атлантичний океан пролягають найжвавіші морські шляхи, якими курсують сотні пасажирських і вантажних суден. На узбережжях материків виникли найбільші порти світу. Острови є чудовими місцями для відпочинку й туризму.

Проте, у зв’язку з господарською діяльністю людини, природа океану потребує охорони. Дуже забрудненими є й морські шляхи, якими транспортують нафту. Акваторія там вкрита багатокілометровими нафтовими плямами. Нафта, що легша за морську воду, розливається по її поверхні тонкою плівкою. Плівка не пропускає повітря. Це призводить до загибелі морських мешканців, що потрапили в зону її поширення. У забруднених прибережних водах розвиваються віруси хвороб. Через це численні пляжі морів можуть бути небезпечними для купання.

Мал. 275. Турбіни на дні моря, що використовують енергію припливів

Із забрудненням води борються у різний спосіб. У багатьох країнах заборонено скидати в океан неочищені води з промислових підприємств і суден. Запобігати необхідно й забрудненню під час розроблення природних ресурсів морського дна та аваріям суден, що перевозять нафту й інші речовини.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Атлантичний океан простягається від субарктичних широт до Антарктиди, він вузький і має видовжену форму.

• З півночі на південь Атлантичний океан перетинають серединно-океанічні хребти і величезна рифтова зона.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чому посеред Атлантичного океану виникли серединно-океанічні хребти?
  • 2. Чому води Атлантики поблизу узбережжя Антарктиди мають меншу солоність?
  • 3. Назвіть теплі течії північної частини Атлантики. Як вони впливають на формування клімату Європи?
  • 4. Поміркуйте, чому Північну Атлантику називають «кухнею погоди» Європи.

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Користуючись тематичною картою, визначте: які літосферні плити утворюють дно Атлантичного океану; у якому напрямку і з якою швидкістю вони рухаються; які форми рельєфу утворюються на дні внаслідок цих рухів.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 12 (Продовження. Початок див. на с. 254)

Тема: Позначення на контурній карті географічних об’єктів та течій Атлантичного океану

1. Підпишіть на контурній карті назви: а) морів — Балтійське, Середземне, Чорне, Азовське, Північне, Карибське; б) заток — Мексиканська, Біскайська, Гвінейська; в) островів — Ісландія, Бермудські; г) підводних хребтів — Північноатлантичний, Південноатлантичний; д) глибоководного жолоба — Пуерто-Рико.

2. Позначте відповідними кольорами течії та підпишіть їх назви: а) теплі — Гольфстрім, Північноатлантична; б) холодні — Лабрадорська, Канарська.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду