Войти
Закрыть

Екологічні проблеми. Об’єкти Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 45. Екологічні проблеми. Об’єкти Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Пригадай або здогадайся

  • 1. Які екологічні проблеми характерні для вивчених тобою материків?
  • 2. Які, на твою думку, особливості об’єктів відіграють основну роль для занесення їх до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО? Від чого залежить кількість таких пам’яток на тому чи іншому материку?

Екологічні проблеми материка

Найдавніше заселений і змінений. Вважається, що Євразія — найдавніше заселений людиною материк. Тому він чи не найбільше серед інших материків зазнав значних змін природи. Перш за все це стосується помірного та субтропічного поясів, що є одними із найсприятливіших для життя та ведення господарства. Однією із найбільших проблем є значна розораність степу та лісостепу. Через постійну експлуатацію найкращих у світі чорноземів вони частково втрачають свою родючість (мал. 2.334). Ці природні зони мають густу мережу поселень із суцільно забудованими житловими масивами, магістралями, кар’єрами, промисловими будівлями. Тут первісна природа подекуди змінена докорінно і втрачена назавжди.

Мал. 2.334. Чорноземні розорані ґрунти у лісостеповій зоні Європи

Мал. 2.334. Соболь

Мал. 2.335. Вирубування вічнозелених вологих лісів під плантації олійної пальми на острові Борнео в Індонезії

Значних змін зазнав тваринний світ материка. Окремі види тварин внаслідок прямого винищення та забруднення навколишнього середовища зникли або перебувають на межі зникнення. Особливо це стосується риби в океанах, хутрових звірів (песця, соболя — мал. 2.334 та ін.), екзотичних тварин (тигра, слона, морського котика та ін.). Зростання потреб людства у деревині призвело до знищення значних площ лісів усіх природних зон (мал. 2.335).

Екологічні лиха, катастрофи. Внаслідок неправильного водокористування змінено природні умови посушливих територій. Зникнення Аральського та обміління Каспійського морів — це одна із глобальних катастроф на материку внаслідок втручання людини у природу.

Значних екологічних забруднень материк зазнає внаслідок викидів газів у атмосферу, потрапляння хімічних відходів із заводів та фабрик у поверхневі води. Світовою катастрофою є аварія на Чорнобильській атомній станції, результатом якої і сьогодні є існування мертвої 30-кілометрової забрудненої радіацією зони та суміжних з нею територій. Для збереження природи у межах Євразії створено багато заповідників.

Об’єкти Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Об’єкти Списку в Європі. На території Євразії до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО занесено майже 700 об’єктів природи, історії та культури. Серед об’єктів природи є унікальні заповідники, де природа перебуває під ретельним науковим спостереженням та суворим контролем, який покликаний обмежити вплив людини на навколишнє середовище. Це насамперед ті об’єкти, що розташовані в державах Європи. Серед природних об’єктів Європи — фіорди в Західній Норвегії. Це давні вузькі та довгі льодовикові долини на узбережжях, які затоплені морем (мал. 2.336).

Мал. 2.336. Один із фіордів Норвегії

Мал. 2.337. Утворення острова Суртсей

Мал. 2.338. Вигляд дельти Дунаю із космосу. Пелікани у дельті Дунаю

Один із вулканів Ісландії — Суртсей розташований на однойменному острові, що утворився внаслідок виверження вулкана в 1967 році (мал. 2.337). Його площа нині становить майже 2 км2. Це справжня наукова знахідка для вчених з усього світу. Дослідження на ньому почали проводитися відразу ж після виверження та остигання лави. Особливо цінними для науки є спостереження за поступовим заселенням острова живими організмами.

Одним із особливих біосферних заповідників світу є дельта Дунаю, що розташовується на території України та Румунії (мал. 2.338). Там охороняється значна кількість птахів та тварин, що занесена до Червоної книги. Площа дельти щорічно збільшується внаслідок наносів річки.

В сусідній із Україною державі Словаччині охороняються карстові печери, в яких течуть підземні ріки (мал. 2.339). Печери обладнано для проведення екскурсій. В одному із підземних залів проводяться концерти хорової та органної музики. У підземеллях знайдено давні поселення людей кам’яного віку.

На території Європи до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО занесено чималу кількість пам’яток історії, культури, мистецтва. Одними із найвизначніших найдавніших мистецьких пам’яток є малюнки первісної людини, що збереглися в печерах. Зокрема, до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять печери, що розташовані в долині річки Везер (Франція), на стінах яких є зображення мамонтів, биків, коней та інших доісторичних тварин.

Мал. 2.339. У печерах Словаччини

Мал. 2.340. Софійський собор у Києві

В Україні до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО належать архітектурні пам’ятки Києва (зокрема Софійський собор — мал. 2.340 та Києво-Печерська лавра), історичного центру Львова, окремі дерев’яні церкви Заходу України, залишки грецького міста Херсонес у Криму. Значна кількість пам’яток є комплексними, тобто поєднують у собі природні, історичні та культурні особливості тієї чи іншої території. Так, в Італії одним із найбільш відвідуваних місць є залишки міст Помпеїв, Геркуланума, що їх було засипано попелом під час виверження вулкана Везувій в 79 році. З часом ця територія була заселена знову. Пізніше археологи, провівши розкопки, віднайшли руїни будівель, дороги та навіть останки мешканців міста, які жили тут дві тисячі років тому.

Мал. 2.342. Монастирі Метеора у Греції

На території Греції є унікальний комплекс монастирів, що розміщуються на недоступних скелях (мал. 2.342).

Об’єкти Списку в Азії. На Філіппінських островах місцеві жителі використали схили гір для рисових полів, створивши на них численні штучні тераси, що є прикладом величезного працелюбства (мал. 2.343). У Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Азії також є дуже багато цікавих природних і культурних об’єктів. Серед них, зокрема, екзотичні форми рельєфу — гори-останці Уїшань, карстові стовпи Гуйлінь у Китаї (мал. 2.344).

Мал. 2.343. Штучні тераси для вирощування рису на схилах гір

Мал. 2.344. Національний парк «Гуйлінь»

Мал. 2.345. Озеро Убсу-Нур

Унікальним природним утворенням є озеро Убсу-Нур у Монголії (мал. 2.345). Воно є залишком давньої великої водойми, яка існувала тут в льодовиковий період. В улоговині озера існує особливий мікроклімат, що уможливлює існування різноманітних природних зон на обмеженому просторі. Тут дуже багатий тваринний світ — 173 видів птахів і 41 вид ссавців, у тому числі й такі рідкісні тварини.

На території Індії росте найбільший на Землі мангровий ліс, що охороняється у Національному парку Сундарбан. Там водиться бенгальський тигр, який перебуває під загрозою зникнення. Ліс цієї території є своєрідним бар’єром, що захищає населення від частих тропічних ураганів. У ньому живуть численні стада оленів, багато птахів, водяться крокодили, змії та багато інших видів тварин вологих тропічних та субтропічних тварин і рослин.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які екологічні проблеми характерні для Євразії?
  • 2. Які природні об’єкти Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО є у Європі?
  • 3. Які культурні об’єкти Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО є у Азії?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Визнач, які екологічні проблеми спостерігаються в околицях твого населеного пункту.
  • 2. Які об’єкти природи занесено до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в межах території України?
  • 3. Ознайомся з іншими об’єктами Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що не наведені в підручнику, за допомогою пошукової роботи в Інтернеті.

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація