Войти
Закрыть

Життя у Світовому океані. Океан і людина

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 49. Життя у Світовому океані. Океан і людина

Пригадай або здогадайся

  • 1. Які живі організми творять органічний світ Світового океану?
  • 2. Які умови передусім необхідні для живих організмів у Океані?
  • 3. У чому полягає господарське значення Світового океану?

Закономірності поширення життя у Світовому океані

Способи пристосування організмів до життя в океані. У Світовому океані поширення живих організмів визначається температурою вод, вмістом у них розчинених газів, передусім кисню, які поглинаються з атмосфери, а також багатством живильних для організмів речовин. В Океані живе близько 160 тис. видів тварин і понад 10 тис. видів водоростей.

Мал. 3.5. Схема розподілу живих організмів в океані

Чи відомо тобі?

Найбільший ссавець на земній кулі — синій кит. Маса окремих особин сягає 150 т. Стільки ж важать 30 слонів або 300 корів. Живиться синій кит переважно планктоном.

Живі організми Океану за умовами життя прийнято поділяти на три великі групи: планктон, нектон і бентос (мал. 3.5).

Планктон — сукупність організмів, які пасивно зависають у верхніх шарах вод, переносяться океанічними течіями. Основну масу планктону становлять одноклітинні водорості (фітопланктон) та одноклітинні або дрібні багатоклітинні тварини (зоопланктон).

Бентос — сукупність організмів, які живуть на морському дні. Найрізноманітнішим є видовий склад і його кількість на незначних глибинах недалеко від берегів. Бентос — харчова база для промислових тварин.

Нектон — сукупність тварин, здатних до самостійного активного пересування у воді на значні відстані. До нектонних організмів належать кити, дельфіни (мал. 3.6), риби.

Умови життя на різних глибинах. Рослинні організми найбільше сконцентровані у поверхневому шарі вод Океану глибиною до 400 м. Це зумовлено перш за все тим, що на такі глибини проникає світло, яке необхідне для життя рослин. Тварини поширені в усіх шарах Океану, хоч найбільше їх у поверхневих шарах, де концентрується фітопланктон. Тварини у глибинних шарах живляться залишками відмерлих організмів, що потрапляють з верхніх шарів, або поїдають одне одного.

Мал. 3.6. Дельфіни як і усі інші ссавці дихають киснем з атмосфери, а тому часто виходять на поверхню води

Широтний розподіл живих організмів у поверхневому шарі вод океану. Життя в поверхневому шарі води Світового океану має різні особливості в різних кліматичних поясах. Найбільша маса живих організмів, велика активність у розмноженні та рості характерні для помірних широт (мал. 3.7). Це зумовлено, перш за все, тим, що там відбувається активне перемішування води, а тому глибини добре забезпечуються киснем. Також у помірному поясі в Океані є достатня кількість тепла і світла. Завдяки сприятливим умовам там концентрується велика маса дрібних організмів. Вони ж, у свою чергу, стають кормом для великої кількості риб.

Мал. 3.7. Риби у помірних широтах часто збираються у великі косяки

У тропічних широтах маса живих організмів є найменшою, оскільки вода біля поверхні має підвищену солоність, а через високу температуру містить кисню вдвічі менше, ніж у помірних широтах.

В екваторіальних широтах у місцях зустрічі пасатних течій і міжпасатних протитечій відбувається перемішування води, тому район відносно багатий на поживні речовини і кисень. Менша солоність, висока температура вод упродовж року водночас з іншими сприятливими умовами зумовлюють велике різноманіття видового складу органічного світу (мал. 3.8).

В арктичних (антарктичних) широтах через суворість умов органічний світ Океану характеризується малою різноманітністю видового складу, але порівняно великою біомасою завдяки високому вмісту кисню у воді.

Роль Світового океану в життєдіяльності людини

Багатства Світового океану. Велике господарське значення морів та океанів полягає в тому, що вони є найдешевшими і зручними шляхами сполучення (мал. 3.9). З ними пов’язані різні промисли: вилов риби, крабів, мідій, добування їстівних водоростей, полювання на морських звірів (китів, моржів, тюленів), добування перлів, коралів, бурштину та ін.

Мал. 3.8. Видове різноманіття в океанічних водах екваторіальних широт

Мал. 3.9. Морські судна перевозять величезну кількість різноманітних вантажів

На дні океанів і морів є дуже багато різних корисних копалин. У межах материкових відмілин Атлантичного і Тихоокеанського узбереж та під дном Північного Льодовитого океану, Північного, Каспійського, Азовського та інших морів є багаті поклади нафти й горючих газів, запаси яких удвічі більші, ніж на суходолі.

У багатьох місцях дна Океану є розсипи рудних корисних копалин.

Морська вода містить у розчиненому вигляді багато корисних речовин, які після процесу її опріснення також можна видобувати і використовувати (мал. 3.10).

Енергію припливів, а останнім часом й океанічних течій, починають використовувати для виробництва електроенергії.

Використання природних багатств. Здавна люди ловили рибу, полювали на морських тварин. Сьогодні Світовий океан щорічно дає близько 20 % їжі людства. Це не тільки риба і тварини, а й багато інших морепродуктів. До найбільш продуктивних належать Норвезьке, Берингове, Охотське та Японське моря.

Видобуток нафти ведеться у шельфовій зоні Мексиканської та Перської заток, Північного моря, біля берегів Аляски (мал. 3.11). Добре розвинуто видобуток із підводних шахт вугілля, залізної руди в Японії, Австралії, Канаді.

Перші припливні електростанції (ПЕС) було споруджено у Франції та Росії (мал. 3.12). Їхнє будівництво можливе у вузьких і довгих затоках, де велика висота припливних хвиль (Франція, Велика Британія, Росія, США, Канада, Норвегія, Аргентина та ін.). Хвильові електростанції діють в Японії, Великій Британії, Австралії, Індії, Норвегії. У перспективі передбачається використання енергії океанічних течій, морського прибою, різниці температур поверхневих і глибинних вод.

Мал. 3.10. Навантаження солі, отриманої у процесі випаровування морської води

Мал. 3.11. Морська платформа для буріння та експлуатації нафтових свердловин

Мал. 3.12. Припливна електростанція у Франції, яка водночас відіграє роль моста

У процесі використання ресурсів Океану, а також не завжди грамотного природокористування на суходолі Океан нині зазнає значного забруднення, а тому потребує охорони.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які особливості поширення живих організмів у глибинах Світового океану?
  • 2. Як розподіляється органічний світ океану в кліматичних поясах?
  • 3. Якими багатствами володіє Світовий океан?
  • 4. Яке господарське значення Світового океану?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Дізнайся з різних джерел більше про дослідження глибин Світового океану та його органічного світу.
  • 2. Випиши назви країн, в яких працюють припливні електростанції.

Назви зображені об’єкти чи явища

Дослідження

Взаємодія Світового океану, атмосфери та суходолу, її наслідки

Знайди у параграфах підручника, присвячених клімату материків, абзаци, де сказано про вплив океану та океанічних течій на клімат прилеглих територій. З’ясуй, як впливає океан на східні та західні узбережжя материків у тропічних, субтропічних та помірних широтах. Зроби висновки про вплив океанів на температурний режим материків, кількість і режим опадів. Дізнайся, як впливають особливості клімату на простягання природних зон та багатство органічного світу узбереж усіх материків.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду