Войти
Закрыть

Індійський океан

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 52. Індійський океан

Пригадай або здогадайся

  • 1. Які особливості географічного положення Індійського океану?
  • 2. Хто першим з мореплавців-європейців перетнув Індійський океан?
  • 3. До якої літосферної плити належить більша частина земної кори Індійського океану?

Географічне положення та освоєння океану

Океан Східної півкулі. Індійський океан — третій за розмірами океан Землі і займає близько 21 % водної поверхні нашої планети (мал. 3.32). Глибина сягає 7 729 м (Зондський жолоб), середня — 3 897 м.

Велика частина Індійського океану розташована в Південній півкулі й цілком — у Східній. На заході океан обмежений берегами Африки, на півночі — Євразії, на сході — Австралії, Зондських островів, на півдні — Антарктиди. Індійський океан на південному заході широким водним простором з’єднується з Атлантичним океаном, а на південному сході — з Тихим. Берегова лінія розчленована слабо. Океан складається з восьми морів та великих заток. Островів порівняно мало. Найбільші серед них (Мадагаскар, Шрі-Ланка, Сокотра — мал. 3.33) розташовані біля узбереж материків.

Мал. 3.32. Індійський океан на знімку з космосу

Історія відкриття та освоєння. Є відомості, що Індійський океан люди почали освоювати ще за 3 тис. років до н. е. Його водами єгипетські, фінікійські, індійські мореплавці та купці доставляли спеції, слонову кістку, тканини.

Мал. 3.33. Огіркове дерево на острові Сокотра

У XV ст. китайський мореплавець Жен Хо плавав Індійським океаном до берегів Індії і далі — до Африки (мал. 3.34). А в 1498 р. португалець Васко да Гама став першим серед європейців, хто перетнув Індійський океан і дістався берегів Індії.

У XVIII ст. англійський мореплавець Джеймс Кук зробив перші проміри глибин океану.

Всебічне ж вивчення Індійського океану океанологами почалося у XIX ст. Англійські, німецькі та російські експедиції на науково-дослідних суднах вивчали будову дна, властивості вод і органічний світ океану. Нині вчені різних країн світу продовжують досліджувати океан за допомогою підводних апаратів та штучних супутників Землі.

Мал. 3.34. Жен Хо

Особливості природи океану

Рельєф дна океану. Як і в інших океанах, рельєф дна Індійського океану складний і різноманітний. Серед піднять на дні виділяється система серединно-океанічних хребтів, що розходяться на північний захід і південний схід. Для хребтів характерні рифти (мал. 3.35) і поперечні розломи, сейсмічність і підводний вулканізм.

Мал. 3.35. Аквалангіст у рифтовій зоні серединно-океанічного хребта

Між хребтами лежать численні улоговини. На окраїнах простягаються океанічні жолоби. Найглибший серед них Зондський з найглибшою відміткою Індійського океану — 7 209 м (мал. 3.36). Шельф здебільшого має невелику ширину (до 100 км). Він займає помітну площу лише біля берегів Азії.

Клімат і води океану. Велика частина океану лежить в екваторіальному, субекваторіальному і тропічному кліматичних поясах, тільки південна частина охоплює високі широти, аж до субантарктичних. Загальна особливість клімату океану — сезонні вітри (мусони) в його північній частині, що зазнає значного впливу суходолу. Тому в північній частині океану добре виражені два сезони — тепла, тиха сонячна зима і жарке, хмарне дощове, штормове літо. На південь від 10° пд. ш. панує південно-східний пасат. Південніше, в помірних широтах, дме сильний і стійкий західний вітер. Кількість опадів велика в екваторіальному поясі (до 3 000 мм/рік). Дуже мало опадів випадає біля берегів Аравії, у Червоному морі й Перській затоці (мал. 3.37).

Мал. 3.36. Зондський жолоб біля берегів острова Ява

Середня температура поверхневих вод океану становить +17 °С. Дещо знижена середня температура пояснюється сильним охолоджувальним упливом антарктичних вод у південній частині океану. Північна частина добре прогрівається, а також позбавлена припливу холодних вод з півдня, а тому є найтеплішою. Влітку температура води в Перській затоці піднімається до +34 °С. У Південній півкулі температура вод знижується зі зростанням широти.

Мал. 3.37. Пустельний берег Перської затоки

Солоність поверхневих вод у багатьох районах вища за середню, а в Червоному морі — найбільша серед усіх морів Світового океану (понад 41 %о). На утворення течій у північній частині океану вирішальний вплив чинять мусони. Це призводить до перебудови системи течій за сезонами: літні мусонні — із заходу на схід, зимові — зі сходу на захід. У південній частині океану найбільш вираженими є Південна Пасатна течія і течія Західних Вітрів.

Органічний світ океану. Життя в Індійському океані має багато спільного з Тихим і Атлантичним океанами. Багатий і різноманітний видовий склад риб. У північній частині живуть сардинела, анчоус, скумбрія, тунець, корифена, акули, летючі риби, у південних водах — нототенієві (мал. 3.38) і білокровні риби; трапляються китоподібні й ластоногі.

Особливо багатий органічний світ шельфу і коралових рифів. Зарості водоростей вкривають береги Австралії, Південної Африки, островів. Є великі промислові скупчення ракоподібних (креветки, лангусти, мал. 3.39).

Мал. 3.38. Нототенієві риби

Мал. 3.39. Лангусти

Ресурси й господарське значення океану

Природні ресурси. Природні ресурси Індійського океану у порівнянні з іншими океанами використовуються мало. Це пов’язано насамперед з тим, що тут відносно мала біомаса живих організмів, особливо у центральній частині океану. Однак, і такі відносно бідні біологічні ресурси Індійського океану споживаються з давніх часів мешканцям узбереж. Дотепер кустарні промисли із вилову риби та заготівлі морепродуктів відіграють важливу роль у господарстві країн. В останні роки у ряді держав Азійського узбережжя активно розвивається і сучасне рибне господарство.

Хімічні ресурси вод поки що не використовуються. У великих масштабах здійснюється опріснення солоних вод у країнах Близького Сходу, де відчувається гострий дефіцит прісної води.

Серед мінеральних ресурсів виділяються родовища нафти і газу. За їхніми запасами і видобутком Індійський океан посідає перше місце серед усіх океанів. В узбережно-морських розсипах містяться мінерали і солі важких металів.

Чи відомо тобі?

Кілька століть Арабські емірати славилися на увесь світ своїми перлами. Однак добувати їх завжди було непросто. Пірнальники за перлинами з ранку до ночі пірнали на кількаметрову глибину. З обладнання у них були тільки спеціальна прищіпка для носа, мотузка та камінь. У наш час намагаються відродити вирощування перлин. Для цього всередину живого молюска вкладають намистину. Потім навколо неї наростає перламутр.

Вплив океану на життєдіяльність людей. Через Індійський океан проходять важливі транспортні шляхи. Океан поступається Атлантичному і Тихому в розвитку судноплавства, але щодо обсягів перевезення нафти він перевершує їх. Перська затока — головний нафтоекспортний район світу, звідси починаються найбільші вантажопотоки нафти і нафтопродуктів (мал. 3.40). Під час видобування і транспортування нафти трапляються аварії, внаслідок яких забруднюються океанічні води. Тому в цьому районі необхідні систематичні спостереження за станом водного середовища й охорона його від нафтового забруднення.

Мал. 3.40. Нафтовий портовий комплекс Рас-Таннура в Саудівській Аравії, який приймає одночасно десятки нафтоналивних суден — танкерів

Через Індійський океан, особливо в північній його частині, проходять важливі судноплавні траси. Збудований наприкінці XIX ст., Суецький канал з’єднує Індійський океан із Середземним морем. Цей шлях має важливе значення для здійснення торговельних зв’язків з країнами Європи.

Теплі води і мальовничі острови океану завжди приваблюють туристів із різних країн світу.

Чи відомо тобі?

Перська затока є «візитною карткою» морського нафтогазовидобутку. На її шельфі розвідано величезні нафтогазові родовища. У прибережних районах видобувають олов’яні руди і фосфорити.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Порівняй географічне положення Індійського океану з Атлантичним та Тихим. У чому їхні відмінність і подібність?
  • 2. Назви дослідників Індійського океану.
  • 3. Які особливості дна Індійського океану?
  • 4. Які загальні особливості клімату і вод Індійського океану?
  • 5. Які особливості органічного світу Індійського океану?
  • 6. Яке господарське значення океану?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Поясни, чому саме Індійський океан є найтеплішим і найсолонішим у світі.
  • 2. З природою якого океану — Тихого чи Атлантичного — природа Індійського океану має більше подібних ознак?

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду