Войти
Закрыть

Найбільші держави Азії — Китай, Індія, Японія. Зв’язки України з країнами Європи та Азії

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 60. Найбільші держави Азії — Китай, Індія, Японія. Зв’язки України з країнами Європи та Азії

  • 1. З якими країнами Азії ви познайомилися на уроках історії?
  • 2. Які речі прийшли до нас із країн Азії?

Китайська цивілізація, одна з найбільш прадавніх на Землі, стоїть в одному ряду з шумерською та єгипетською. Впродовж майже 6 000 років тут народжувалися та існували різні культури і держави.

У Китаї існує одна з найстаріших та найскладніших систем письма, винаходи тутешніх вчених — компас, порох, сірники, годинник, друкарство і папір — змінили долю людства. Саме з Китаю до нас прийшли шовк, зубна щітка, парасолька, порцеляна, парашут і багато іншого. Сьогодні економіка КНР, одна з найпотужніших у світі, є лідером в Азії.

Природа Китаю різноманітна: від засніжених гірських вершин до розпечених пустель. На заході переважають гори і плато, на сході і південному сході — низовини.

Назвіть гірські системи, рівнини та западини, що розташовані в Китаї.

Рельєф вплинув на напрямок, характер і режим річок, які течуть з гір на схід, отримуючи багато води гірських льодовиків та мусонних вітрів з Тихого океану.

Мал. 261. Китайський національний жіночий одяг

Узбережжя Жовтого та Східно-Китайського морів є щільно заселеними. Більшість орних земель розташовані в долинах Хуанхе (Жовта ріка) та Янцзи (Блакитна ріка). На частку Китаю припадає близько 7% орних земель планети, які годують понад 20% населення Землі. Не забуваймо, що в Китаї мешкає 1 338 613 000 осіб! Майже кожної секунди тут народжується немовля! (мал. 261).

Сільське господарство відіграє в країні провідну роль. Тут вирощують близько 60 видів садових, 80 овочевих, 50 зернових культур, 40% світового поголів’я свиней.

Через посухи та недосконале господарювання навесні трапляються пилові бурі. Вітер розносить пил у східному напрямку до Тайваню, Японії, інколи аж до західного узбережжя США.

Індія географічно поділяється на три частини — гірські системи Гімалаїв та Каракорума з найвищою точкою г. Нангапарбат (8126 м), плоскогір’я Декан, що розташоване на півдні країни, та Індо-Ґанґська низовина, яка простягається між ними.

Кліматичні умови Індії є надзвичайно різноманітними. Від холодних, покритих вічними снігами, високогірних районів на півночі до тропічних та мусонних районів зі спекою та опадами, що перевищують 12 000 мм на рік. Основні центри зледеніння розташовані в горах на висоті понад 4 500 метрів. Сніги живлять, особливо активно влітку, річки, яких в країні багато. Та не дивлячись на це, тут відчувається значний дефіцит води.

Назвіть найбільші річки Індії. В якому напрямку вони течуть? Поясніть, чому.

Майже чверть території країни вкрита лісами з різноманітною флорою та фауною.

Мал. 262. Священні тварині Індії — слон і корова

Тут можна зустріти носорогів, тигрів, гімалайських ведмедів, снігових барсів, крокодилів тощо. Взагалі, країна належить до таких, що мають найбільше біологічне різноманіття (мал. 262). Починаючи з 1935 року, тут почали створювати заповідники.

За чисельністю населення (1 277 000 000) Індія поки що трохи відстає від Китаю, але слід враховувати, що вона зростає тут майже вдвічі швидше, ніж в Китаї.

Знайдіть показники площі Індії та Китаю. Розрахуйте та порівняйте щільність населення цих країн. Зробіть висновки.

З XV по XX ст. Індія була колонією Великої Британії і отримала незалежність лише в 1947 році. Річка Інд, яка дала назву країні після розподілу Британської імперії, знаходиться переважно на території Пакистану.

У надрах є величезні поклади корисних копалин, які країна успішно розробляє. Тут будують космічні ракети та випускають комп’ютери, виготовляють ювелірні вироби. Індія є найбільшим у світі виробником чаю, кави, цукрової тростини, бавовни, хутра та шкіри. При цьому близько 2/3 її мешканців — бідняки, які живуть в нетрях, голодують, не вміють писати, не мають води та електрики.

Японія. На відміну від більшості країн Азії зима в Японії така ж, як у нас — холодна і сніжна, а літо зазвичай довге і тепле. Тут немає великих річок і просторих ланів, але японці майже повністю забезпечують себе сільськогосподарською продукцією, зазвичай це рис, овочі, фрукти і молочні продукти. А ще країна є світовим лідером за виловом риби та морепродуктів.

На відміну від попередніх країн Японія не має ані родовищ корисних копалин, ані родючих ґрунтів. Працелюбні японці зробили ставку на наукоємні галузі господарства і світ побачив так зване «японське чудо». Небагато знайдеться в світі людей, які б не чули таких назв: «Ніссан», «Міцубісі», «Тойота», «Хонда», «Соні», «Сейко», «Коніка» та інші. Країна — лідер з виробництва суден, відео- та аудіоапаратури, шовкових тканин тощо.

Японці, в буквальному сенсі, живуть на вулканах, у сейсмічно-активній зоні. Час від часу деякі з вулканів просинаються і завдають чимало клопоту, а «трусить» японців в середньому по 4-5 разів на день.

Як називаються острови, на яких розташована країна?

Чому тут обмаль корисних копалин і родючих земель?

Країна є світовим лідером за довголіттям. Чоловіки живуть тут в середньому 80, а жінки — 87 років. Із 40 мешканців планети, яким понад 110 років, половина мешкає в Японії.

Японці мають неповторну культуру, літературу, традиції та звичаї. Японець годинами може споглядати квітучу сакуру — вид місцевих вишень (мал. 263). Це дійство навіть має спеціальну назву — «ханамі» — милування квітами вишні, а ще тут є «юкімі» — милування снігом, «цукімі» — милування місяцем, «момідзимі» — милування червоним листям кленів (мал. 264).

Зв’язки України з країнами Європи та Азії. Україна підтримує торгівельні зв’язки з 81 країною (40 європейських та 41 азійська). Головні партнери України в Азії — Китай, Японія та Південна Корея, в Європі — країни Балтії та Німеччина.

Розбудова стосунків України із західноєвропейськими державами є головною умовою для відновлення колишніх політичних, економічних, культурних, духовних зв’язків України з європейською цивілізацією.

Росте співпраця між містами України та їх побратимами у Європі та Азії: Київ — Пекін, Маріуполь — Салоніки, Харків — Болонья, Одеса — Марсель тощо. Ці зв’язки дають можливість познайомитися з традиціями та культурою народів, господарством, науковими та технічними розробками тощо. Окрім того, в країнах Євразії мешкає численна українська діаспора (Росія, Казахстан, Польща та ін.), яка не втрачає зв’язок з історичною батьківщиною та підтримує її.

Мал. 263. Символи Японії — квітуча сакура і вулкан Фудзіяма

Мал. 264. Свято Хризантем

Країни Азії мають стародавню історію та унікальну, неповторну культуру, різноманітні природні умови і ресурси.

Країни Азії мають значні проблеми, пов’язані з перенаселенням, зростанням чисельності міського населення, забезпеченості продовольством, екологічні проблеми тощо.

Найбільша кількість представників української діаспори мешкає в сусідніх з Україною державах. Україна підтримує зв’язки з більшістю країн Азії.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Схарактеризуйте географічне положення Японії. Як воно впливає на формування клімату країни?
  • 2. Поясніть, чому Китай має найбільш різноманітні природні умови та ресурси серед країн Азії.
  • 3. Які природні об’єкти країн Азії ви б хотіли побачити? Поясніть, чому.
  • 4. Підготуйте повідомлення про один з природоохоронних об’єктів Азії.

ЄВРАЗІЯ

  • Одну з найбільш відсталих країн Європи Албанію дійсно можна назвати «країною контрастів». Перша залізниця з’явилася тут у 1947 році, перша висотна будівля — 15-ти поверховий готель «Tirana International» — була споруджена у 1979 році, а міжнародний театральний фестиваль, який проводиться тут влітку, відбувається на сцені старовинного амфітеатру, якому вже понад 2 000 років.
  • 10 млн туристів щороку відвідує крихітне князівство Андорра. З 1950 року воно стало вільною торгівельною зоною без податків на додану вартість. Тут немає армії, працюють лише 100 поліцейських, але кожен мешканець країни має право носити зброю.
  • Греція відома на увесь світ як батьківщина демократії, Олімпійських ігор, православ’я. Це «колиска європейської цивілізації». Тут народилися «батько філософії» Аристотель, «батько медицини» Гіппократ, «батько історії» Геродот.
  • Щодня в світі з’являється в середньому 33 нових вироби, 13 з яких — іграшки. Але є в світі іграшка, якій не загрожує ніяка конкуренція, — це конструктор «Лего», батьківщиною якого є Данія. Оле Крік Крістіансен, датський тесля, у 30-х роках минулого століття зробив у своїй майстерні дерев’яний кубик, який назвав «лего». Першу пластмасову деталь конструктора виготовили в 1949 році. З того часу компанія «Лего» виготовила понад 390 млрд елементів цієї знаменитої іграшки. Набір «Лего» продається в світі кожні сім секунд. У 1968 році в невеличкому містечку Біллунд, у Данії, з’явився перший леголенд. Від складається із 45 млн «цеглинок» «Лего»!
  • Єдиною в світі державою, яка не має виходу в море, але має власний флот є Швейцарія.
  • Найчистішим місцем на планеті визнано «Північну Венецію» — Стокгольм — столицю Швеції. Саме тут, у міській ратуші, проходить одна з ключових подій не тільки в суспільному житті Швеції, а й усього світу — вручення Нобелівської премії — найзнаменитішої і найпочеснішої нагороди.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

  • 1. Поясніть, чому українська нація є європейсько.
  • 2. Поясніть, як впливає на клімат Євразії Північноатлантична течія.
  • 3. Яка частина Євразії знаходиться під впливом мусонів?
  • 4. На прикладі рельєфу Євразії покажіть його вплив на клімат.
  • 5. Які несприятливі природні явища пов’язані в Євразії з дією внутрішніх сил Землі? Де вони простежуються?
  • 6. Які галузі господарства мають найбільший вплив на довкілля в Євразії?

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

1. За допомогою малюнків 265-266 виконайте наступні завдання:

  • а) Розгляньте діаграму річкового стоку Ґанґу. Поясніть, у які місяці і чому обсяг води в річці збільшується в рази.
  • б) Спрогнозуйте вплив глобальних змін клімату на гірські льодовики Євразії. До яких наслідків може призвести їх танення?

Мал. 265.

Мал. 266.

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

1. Підготуйте інформацію про створення штучних островів у країнах Євразії.

2. Підготуйте повідомлення про природну спадщину ЮНЕСКО на материку.

ПРОВОДИМО НАУКОВО-ТВОРЧИЙ ПОШУК

Практична робота: «Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу за допомогою кліматограм».

Розгляньте мал. 267.

За допомогою кліматограм на мал. 267 схарактеризуйте типи клімату, характерні для різних кліматичних областей помірного кліматичного поясу Євразії. Зробіть висновок про те, як змінюється клімат в напрямку просування материком із заходу на схід.

Мал. 267.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду