Войти
Закрыть

Сучасні екологічні проблеми материка. Об’єкти Світової природної спадщини

7 Клас , Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 24. Сучасні екологічні проблеми материка. Об’єкти Світової природної спадщини

Пригадайте: 1. Коли європейці розпочали активно заселяти Південну Америку? 2. Що таке об’єкти культурної та природної спадщини?

Екологічні проблеми. Активна господарська діяльність у Південній Америці розпочалася з XVI ст. у зв’язку з колонізацією материка європейцями. Найбільшими сучасними екологічними проблемами є: знищення амазонських лісів, розораність саван, пампи, витоптування трав’яного покриву численними отарами свійських тварин, збіднення рослинності та тваринного світу; ерозії ґрунтів, зростання площ пустель, забруднення річок, морів, повітря в гірських районах тощо.

Освоєння земель як сільськогосподарських угідь у багатьох районах Південної Америки призвело до змін природного середовища. Майже повністю зорано пампу, вирубано ліси в тропічному рідколіссі, винищено багато тварин. Особливо непокоїть доля лісів Амазонки (мал. 63). Будівництво Трансамазонської автомагістралі й подальше освоєння цієї області супроводжується хижацьким вирубуванням і випалюванням лісів на величезних територіях. Така діяльність людини значно порушує природну рівновагу, загрожуючи зміною природного середовища не лише екваторіальних лісів, а й сусідніх природних зон (зменшення опадів, обміління річок, ерозія ґрунту, збіднення рослинного покриву та тваринного світу).

Мал. 63. Вирубування лісів Амазонки. Фото з космосу

Занепокоєний швидким знищенням лісів, бразильський уряд ухвалив рішення про створення першого великого заповідника в Амазонії.

На території південноамериканських країн розвивається тропічне землеробство, що значно порушує природні екосистеми. В екваторіальних і тропічних широтах інтенсивно вирощують кавові дерева, банани, ананаси, цукрову тростину тощо. У субтропічних районах — цитрусові, чай, пшеницю, кукурудзу тощо. Нижні схили Анд теж використовують у землеробстві, а високогірні луки — як пасовища.

Значно змінюються природні комплекси в районах добування корисних копалин. Під час відкритого добування корисних копалин ширина кар’єрів може сягати кількох кілометрів. Промислові центри Сан-Паулу та Буенос-Айреса є забрудненими містами материка.

Останнім часом у країнах Південної Америки посилилася боротьба за збереження довкілля. Удосконалюється законодавство про охорону природи, інтенсивно створюються національні парки та заповідники. Нині на материку їх існує понад 300. В Амазонії створено 6 національних парків і 8 наукових станцій і заповідників. Площа охоронних територій у Південній Америці становить майже 1 %.

Об’єкти Світової природної спадщини. На території країн Латинської Америки та країн Карибського басейну знаходиться 13 % пам’яток (серед них 90 — культурної спадщини, 36 — природної спадщини, 3 — змішаного типу). Розкажемо про деякі з них.

На території Національного парку Ігуасу в Аргентині розташовані водоспади «Горло Диявола» (мал. 64). Залежно від рівня води в річці Ігуасу, у парку діє від 160 до 260 водоспадів. Навколо росте понад 2000 різновидів рослин і живе 400 видів птахів.

Льодовик Періто-Морено розташований у Національному парку Аргентини (мал. 65). Льодовик є одним із найбільш цікавих туристичних об’єктів в аргентинській частині Патагонії та третім за обсягом у світі після Антарктиди й Гренландії.

Мал. 64. Водоспади «Горло Диявола»

Мал. 65. Льодовик Періто-Морено

Дослідження

Природні унікуми Південної Америки

Використовуючи різноманітні джерела інформації, здійсніть віртуальну подорож унікальними природними об’єктами Південної Америки. Підготуйте розповідь (презентацію) про один із них. Виступіть перед однокласниками з повідомленням. Нанесіть унікальні природні об’єкти на контурну карту Південної Америки.

Запитання та завдання

  • 1. Назвіть екологічні проблеми Південної Америки. З чим вони пов’язані?
  • 2. Які екологічні проблеми материка можуть стати глобальними проблемами світу?
  • 3. Назвіть відомі об’єкти Світової природної спадщини, занесені до списку ЮНЕСКО, на материку.
  • 4. Які шляхи збереження об’єктів природної спадщини можуть бути в наш час?

Працюємо з картою та атласом

Знайдіть на фізичній карті райони материка, де виникли екологічні проблеми. Позначте їх на контурній карті.

Сторінка дослідника

Запропонуйте власні шляхи вирішення екологічних проблем у Південній Америці.

Цікавий факт

Мал. 66. Міст Сторіччя

Міст Сторіччя (мал. 66) перетинає Панамський канал. Його було введено в експлуатацію у 2004 р. на честь 100-річчя проголошення незалежності Панами. Міст було сконструйовано за 29 місяців, вартість будівельних робіт — майже 120 млн доларів. Його висота — 80 м, довжина становить 1 км 52 м.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду