Войти
Закрыть

Географічне положення та дослідження

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 11. Географічне положення та дослідження

  • Хто з мореплавців у добу Великих географічних відкриттів плавав уздовж берегів Африки?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Географічне положення — важлива складова характеристики будь-якого об’єкта. Це — його своєрідна адреса у просторі. Від розташування материка на Землі залежать його природні умови. Навчитися визначати географічне положення допоможе план (додаток 7).

Африка має своєрідне розташування. Це єдиний материк, що майже посередині перетинається екватором. Отже, Африка лежить в обох півкулях Землі. І тому, коли в Північній півкулі — літо, то в Південній — зима. Майже повністю материк розташований між двома тропіками в жаркому поясі — в екваторіальному, субекваторіальних і тропічних кліматичних поясах. Тому Африка — найспекотніший материк на Землі. Відносно нульового меридіана континент майже повністю лежить у Східній півкулі, лише невелика його частина — у Західній.

Подорож у слово

Стародавні греки іменували Африку Лівією. Назва Африка з’явилася ще до нашої ери. Є припущення, що це слово походить від назви берберського племені африги і означає той, що не знає холоду.

Крайні точки материка вказують на його розміри й протяжність. Крайня північна точка Африки — мис Рас-Енгела, крайня південна — мис Агульяс (Голковий). Відстань між ними — близько 8000 км. Крайня західна точка — мис Альмаді, крайня східна — мис Рас-Гафун. Протяжність Африки із заходу на схід — 7500 км. За площею вона поступається лише Євразії.

Від інших материків Африка відокремлена водами Атлантичного та Індійського океанів. Виняток — Євразія, до якої вона прилягає майже впритул. Від Європи Африку відокремлює Середземне море і Ґібралтарська протока завширшки 14 км. З Азією Африка з’єднана вузькою смужкою суходолу — Суецьким перешийком завдовжки 120 км. У XIX ст. там було прорито Суецький канал, який сполучив Середземне море і Червоне. Червоне море і Баб-ель-Мандебська протока відокремлюють Африку від Азії. Моря й океани, що омивають материк, істотно впливають на його природу.

Мал. 38. Єгипетські кораблі на березі Пунта (близько 1480 р. до н. е.)

Подорож у слово

Червоне море, як і всі моря, має прозорі води. Проте на глибині спостерігається дивне явище — вода набуває червоного забарвлення. Учені це пояснюють поширенням мікроскопічних водоростей. Море тривалий час називали Еритрейським (від грец. «еритрос» — червоний), а потім цю назву переклали буквально — Червоне.

Берегова лінія Африки слабо розчленована. Найбільшими затоками є Аденська та Гвінейська, яка широко відкрита у бік океану. На сході виступає єдиний великий півострів Сомалі. Найбільший острів Мадагаскар від материка відокремлений Мозамбіцькою протокою. Береги материка дуже обривисті, з крутими уступами, мають мало зручних бухт.

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОСВОЄННЯ. Африку відкрили самі африканці. Так, у Стародавньому Єгипті ще задовго до нашої ери нагромаджувалися перші знання про материк. Відомо, що 3,5 тис. років тому єгиптяни здійснювали далекі плавання вздовж берегів Червоного моря. Фараони відряджали своїх підданих у країну Пунт (нині Ефіопія і Сомалі), звідки ті привозили слонову кістку, золото, цінні породи дерев. У VI ст. до н. е. фінікійці зробили значне географічне відкриття — вони морем обігнули Африку й довели, що це окремий великий масив суходолу, зусібіч оточений водою.

Мал. 39. Фізична карта Африки

Натомість для європейців і азіатів — найближчих сусідів Африки — материк протягом багатьох століть залишався таємницею. Століттями існувало переконання, що жити в жаркому екваторіальному кліматі неможливо, що сонце там обпалює людей до чорноти, а море кипить і випаровується.

У XV ст. чималих зусиль для дослідження берегової лінії Африки доклали португальські мореплавці, які шукали морський шлях до Індії. Бартоломеу Діаш проплив уздовж західного узбережжя Африки і досягнув її південних окраїн. Він відкрив миси Доброї Надії і Агульяс. Згодом відкриття південних берегів Африки продовжив Васко да Гама. Так «розвідники Індії» встановили обриси берегів Африканського континенту.

Водночас внутрішні райони материка залишалися невідомими. Лише в середині XIX ст. європейці почали досліджувати Південну, Центральну і Східну Африку. Так, англієць Давід Лівінгстон вперше перетнув материк із заходу на схід, від океану до океану. Він проплив по річці Замбезі, відкрив на ній великий водоспад Вікторія, описав озера, рослини і тварин. Дослідник перетнув Калахарі і встановив, що це — не пустеля, а напівпустеля. Д. Лівінгстон був лікарем, проте, не маючи спеціальної географічної підготовки, напрочуд точно позначив численні об’єкти на карті. Його географічні відкриття, спостереження та описи й досі не втратили наукової цінності.

Давід Лівінгстон

(1813-1873)

Коли від Д. Лівінгстона тривалий час не було жодної звістки, у 1871 р. на його пошуки вирушив відомий англійський журналіст Генрі Стенлі. Досліджуючи береги озера Танганьїка, експедиція, яку він очолював, знайшла Д. Лівінгстона. Після цієї мандрівки Г. Стенлі захопився Африкою і продовжив її дослідження. Результати його другої експедиції були вражаючими — він перетнув материк у районі екватора, шлях до його центральних частин було відкрито для європейців, річка Конго була розвідана по всій своїй довжині. Дослідник відкрив гірський масив Рувензорі і розгадав загадку витоку Нілу: ним, як з’ясувалося, є річка Кагера, що впадає в озеро Вікторія. Г. Стенді вважають першим європейським дослідником, хто побачив племена пігмеїв.

Наш земляк — дослідник Африки

Досліджував далеку Африку й наш земляк Єгор Ковалевський, який народився на Харківщині. У середині XIX ст. його, гірського інженера, відрядили до Єгипту допомогти у пошуках родовищ золота. Виконавши своє завдання, він багато подорожував. Дослідник описав рельєф маловідомого тоді Ефіопського нагір’я, першим припустив, що головним витоком Нілу є не Голубий, як тоді вважали географи, а Білий Ніл. Дорожніми замітками мандрівника зачитувався навіть Тарас Шевченко.

Єгор Ковалевський

(1809-1868)

Географічні карти Африки були остаточно уточнені тільки в середині XX ст. Проте й досі чимало таємниць материка не розкрито.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Африка — другий за розміром території материк світу, який майже повністю лежить у Східній півкулі, посередині перетинається екватором, розташований між двома тропіками в жаркому поясі.

• Перші географічні знання про Африку зібрали ще до нашої ери стародавні єгиптяни та фінікійці.

• Відкриття, зроблені у XIX ст. Давідом Лівінгстоном і Генрі Стенлі, відкрили світові внутрішні райони Африки.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чому вивчення материка починається з характеристики його географічного положення?
  • 2. Хто були першими дослідниками Африки? Які відкриття вони зробили?
  • 3. Яку роль у дослідженні Африки відіграли плавання португальців?
  • 4. Які відкриття прославили Давіда Лівінгстона?
  • 5. Розкажіть про дослідження Генрі Стенлі.
  • 6. Поміркуйте, чому Африку називають материком найвищих температур.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 2

Тема: Визначення географічних координат крайніх точок та протяжності Африки

1. Визначте координати крайніх точок Африки.

2. Обчисліть найбільшу протяжність материка у градусах і кілометрах з півночі на південь (1° = 111,3 км) та із заходу на схід (1° ≈ 109 км).

ПРАКТИЧНА РОБОТА 3 (Початок. Продовження див. на с. 67, 92)

Тема: Зазначення на контурній карті назв географічних об’єктів материка

1. На контурній карті підпишіть назви об’єктів берегової лінії Африки: мисів — Рас-Енгела, Агульяс, Альмаді, Рас-Гафун; острова Мадагаскар; півострова Сомалі; заток — Гвінейська, Аденська; проток — Ґібралтарська, Мозамбіцька, Баб-ель-Мандебська; морів — Середземне, Червоне.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду