Войти
Закрыть

Загальні ознаки клімату. Кліматичні пояси й типи клімату

7 Клас , Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 34. Загальні ознаки клімату. Кліматичні пояси й типи клімату

Пригадайте: 1. Які чинники впливають на формування клімату? Який із них найголовніший? 2. Що впливає на переміщення повітряних мас? 3. Назвіть основні й перехідні кліматичні пояси.

Загальні ознаки клімату. Велика протяжність Північної Америки з півночі на південь створює значні відмінності в її кліматі. Середня температура січня на півночі Канадського Арктичного архіпелагу нижча -35 °С, а на півдні півострова Флорида — +20 °С.

  • Визначте за кліматичною картою Північної Америки, яка різниця в літніх температурах.

На клімат істотно впливає характер рельєфу материка. Наприклад, у помірних широтах морське повітря, що приходить із заходу, зустрічає на своєму шляху Кордильєри. Піднімаючись угору, воно охолоджується й залишає велику кількість опадів на узбережжі.

Поверхні суходолу й океану по-різному впливають на властивості повітряних мас, їх вологість, напрямок руху, температуру й ін. Уплив Тихого океану поширюється лише на прибережну смугу, оскільки повітряні маси з моря, перейшовши через Кордильєри й внутрішні області материка, утрачають свої властивості (змінюється температура, вологість). Уздовж узбережжя Тихого океану на північ від 45° пн. ш. проходить тепла Аляскинська течія, яка підвищує зимову температуру й приносить насичені вологою повітряні маси. На південь від 45° пн. ш. проходить холодна Каліфорнійська течія, яка знижує літню температуру в прибережних районах (мал. 93).

Гудзонова й Мексиканська затоки, які заходять далеко в суходіл, теж істотно впливають на клімат материка.

  • Подумайте, як.

Уплив Атлантичного океану дещо стримується гірською системою Аппалачів. Найбільше опадів випадає на південному сході материка. Завдяки вологим пасатам, що приходять сюди з океану, цей район отримує до 2000 мм опадів за рік.

Мал. 93. Кліматична карта Північної Америки

У північних полярних районах, де при постійно низьких температурах виникає область високого тиску, переважають північно-східні вітри. Арктичні повітряні маси особливо далеко проникають на північному сході, де холодна Лабрадорська течія знижує літню температуру.

Рівнинний рельєф у середній частині материка не створює перешкод для руху повітря з півночі на південь і з півдня на північ. Тому холодне арктичне повітря взимку іноді може досягати берегів Мексиканської затоки, а тропічні маси можуть проникати далеко на північ. Погода на рівнинах досить мінлива. Великі відмінності в температурі й тиску між цими масами створюють умови для утворення сильних вітрів — ураганів. Ці потужні атмосферні смерчі — торнадо — приносять багато лиха: руйнують споруди, ламають дерева, піднімають і переносять великі предмети. Стихійні лиха пов’язані й з іншими процесами в атмосфері. У центральній частині материка спостерігаються часті посухи, суховії, пилові бурі, що знищують верхній шар родючого ґрунту. Трапляються вторгнення в субтропіки холодного повітря з Арктики, випадає сніг.

  • Визначте найхолодніші, найжаркіші, найвологіші й найсухіші території материка. Поясніть їх розміщення.

Кліматичні пояси й типи клімату. Північна частина материка знаходиться в арктичному кліматичному поясі. Цілий рік тут панує холодне арктичне повітря. Найбільш низькі температури взимку спостерігаються в Гренландії. Тут часті тумани, велика хмарність, снігові бурі. Літо холодне, температура не піднімається вище +5 °С. Опадів випадає мало. У цих умовах утворюються льодовики.

Для субарктичного кліматичного поясу характерна сувора зима, яка змінюється прохолодним літом із похмурою, дощовою погодою. Кількість опадів невелика, сніговий покрив незначний.

Велика частина материка знаходиться в помірному кліматичному поясі, де добре виражена зміна клімату за сезонами. У межах поясу значно змінюється температура повітря й кількість опадів.

Виокремлюють чотири типи клімату: морський, помірно континентальний, континентальний і мусонний.

Узбережжя Тихого океану й західні схили Кордильєр охоплює область морського клімату. Температура тут мало змінюється впродовж року. Порівняно тепла зима й спекотне літо супроводжуються рясними дощами. За рік випадає 2000-3000 мм опадів.

Область помірно континентального клімату розташована в східній частині помірного поясу. Зима тут холодна, а літо вже не настільки спекотне. Опадів випадає в середньому до 1000 мм на рік.

Для області континентального клімату, що займає центральну частину поясу, навпаки, характерні сезонні відмінності. По-справжньому тепле літо змінюється холодною зимою. Опадів значно менше, ніж на узбережжі Тихого океану, — 400-600 мм на рік.

На крайньому сході поясу, під упливом холодної Лабрадорської течії, сформувалась область мусонного клімату. Літо нежарке, дощове, а зима холодніша, ніж на крайньому заході. Кількість опадів збільшується з наближенням до Атлантичного океану — 500-1000 мм на рік.

Субтропічний кліматичний пояс займає південну частину материка. Узимку температура рідко опускається нижче 0 °С, а сніг — рідкісне явище. Улітку тут панують сухі тропічні повітряні маси. У субтропічному поясі виокремлюють три типи клімату: середземноморський, субтропічний континентальний і субтропічний мусонний.

У тропічному кліматичному поясі знаходиться майже вся вузька частина материка й острови Карибського моря. Упродовж року тут панує жарке тропічне повітря. Саме завдяки йому клімат називають кліматом вічного літа, оскільки важко визначити тут теплий і холодний сезони. У зв’язку з тим, що умови зволоження в межах поясу неоднакові, виокремлюють два типи клімату: тропічний пустельний і тропічний вологий.

Тропічні широти Північної Америки в літньо-осінній час схильні до дії найпотужніших тропічних циклонів — ураганів, наслідком яких є катастрофічні руйнування.

Субекваторіальний кліматичний пояс охоплює крайню південну, найвужчу частину континенту. Висока температура (вище +25 °С) зберігається впродовж року й майже не відчуває сезонних коливань. Опади випадають переважно влітку, коли сюди надходять вологі екваторіальні повітряні маси.

Кліматичні умови на більшій частині материка сприятливі для вирощування різних сільськогосподарських культур: у помірному поясі — пшениці, кукурудзи; у субтропічному — рису, бавовнику, цитрусових; у тропічному — кави, цукрової тростини, бананів. Тут збирають два, а іноді й три врожаї на рік.

Мал. 94. Кліматичні діаграми поясів Північної Америки

Запитання та завдання

  • 1. Назвіть чинники, які впливають на формування клімату Північної Америки.
  • 2. Визначте, які типи клімату Північної Америки характеризують подані кліматичні діаграми. Назвіть найхарактерніші ознаки кожного кліматичного поясу Північної Америки (мал. 94, с. 135).
  • 3. Порівняйте клімат Північної і Південної Америки. Які між ними відмінності, чим вони подібні?
  • 4. Як би змінився клімат материка, коли б перенести гірські хребти Кордильєр із заходу на схід?

Працюємо з картою та атласом

Підпишіть на контурній карті кліматичні пояси й області Північної Америки. Позначте штрихуванням ту частину материка, клімат якої подібний до клімату вашої місцевості.

Сторінка дослідника

Дослідіть і порівняйте клімат півостровів, розташованих в одному кліматичному поясі: Аляска та Лабрадор (І варіант); Каліфорнія та Флорида (II варіант). Запишіть у зошит висновок, поясніть причини подібності та відмінності.

Цікавий факт

Скелясті гори, що оточують із заходу Великі рівнини, є причиною виникнення теплих вітрів — фенів, які тут називають чинук. Повітря, що надходить із хребтів, сильно прогрівається й стає сухим. Був випадок, коли за три хвилини температура повітря підвищилася на 47 °С! Не випадково чинук називають «пожирачем снігу» — сніг, не встигнувши розтанути, одразу випаровується.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду