Войти
Закрыть

Води суходолу

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 43. Води суходолу

  • 1. Пригадайте географічне положення найбільших річок Африки та Південної Америки.
  • 2. Поясніть, що таке річкова система та басейн річки.

Води суходолу. У Північній Америці протікають повноводні річки, що належать до найбільших у світі.

Найбільшою річкою Північної Америки є Міссісіпі з притокою Міссурі (6020 км). За довжиною Міссісіпі поступається лише трьом річкам — Амазонці, Нілу та Янцзи. Її притоки Міссурі та Арканзас є довшими за наш Дніпро.

Знайдіть на карті річки Міссісіпі, Ніл, Амазонку, Янцзи, Дніпро. Поясніть, де вони знаходяться та до басейну яких океанів несуть свої води.

Мал. 177. Семиметрова статуя в місті Сент-Луіс під час повені

У перекладі з мови індіанців Міссісіпі — «велика річка». Найбільше води вона отримує від дощів. Зливи на Великих рівнинах призводять до катастрофічних паводків. Різко піднімається рівень води і під час танення снігів. У середній і нижній течії річки побудовано дамби, які рятують жителів прибережних поселень від раптової повені (мал. 177).

На початку XX ст. Міссісіпі разом із Міссурі вважалася найдовшою річкою світу. Для поліпшення судноплавства американці штучно вирівняли річище річки і довжина її скоротилася.

Як Дніпро для України, так і Міссісіпі для американців — не просто річка, а символ Америки.

Серед інших річок материка виділяють другу за довжиною — Маккензі (4240 км), Юкон (3185 км). На півдні материка на кордоні США і Мексики, протікає річка Ріо-Ґранде (3030 км). На південному заході й заході знаходяться дві гірські річки Колорадо (2330 км) і Колумбія (1950 км).

У північній і східній частинах материка великі річки з’єднують між собою озера або беруть із них початок і впадають в океан, наприклад, Ніаґара, Святого Лаврентія, Нельсон тощо.

Ніагара несе води з озера Ері в озеро Онтаріо (мал. 178). На ній знаходиться одне з див природи нашої планети — Ніаґарський водоспад. Ширина річки в районі водоспаду перевищує 1 км. Висота водоспаду — близько 50 м. Довжина Ніаґари — лише 56 км, але вона переносить втричі більшу масу води, ніж виносить у Чорне море Дніпро.

Мал. 178. 10 січня 2015 року Ніаґарський водоспад замерз вдруге за останні 100 років

За останню тисячу років Ніаґарський водоспад змістився на 11 км від свого початкового місця знаходження. Адже вода поступово руйнує його кам’яний уступ. До середини XX ст. водоспад відступав зі швидкістю один метр на рік. Після спорудження ГЕС ця швидкість зменшилася до 36 см за кожні 10 років.

Підпишіть в контурній карті річки Північної Америки і та Ніаґарський водоспад.

Озера та озерні системи. В Північній Америці більше великих прісноводних озер, ніж на будь-якому іншому материку. Серед них виділяється найбільше за площею прісноводне озеро світу Верхнє (82,4 тис. км2 — це площа 3-4 областей України). Глибина озера сягає 406 м. Не набагато поступаються йому й інші Великі Американські озера — Гурон і Мічіґан. Довкола них знаходиться безліч інших, значно менших. В американському штаті Мічіґан їх 440 (мал. 179).

Мал. 179. Великі озера (1) та схема їх профілю (2)

За допомогою мал. 179 заповніть таблицю в зошиті та зробіть висновок щодо стоку води з Великих озер у Атлантичний океан.

У Канаді розташоване Велике Ведмеже озеро, що за площею дорівнює нашій Одеській області, Велике Невільниче озеро — Житомирській області, Вінніпеґ — Кримському півострову.

Льодовики та болота. Значна кількість прісної води у замерзлому стані знаходиться в Північній Америці на островах Північного Льодовитого океану та у високогір’ях. На Ґренландії льодовиками вкрито понад 1,8 млн км2 території (мал. 180). Середня товщина льодовика на острові — 2300 м, найбільша — 3400 м. Льодовий покрив постійно рухається у напрямку до узбережжя. Тут від нього відколюються айсберги, які дрейфують на південь. Один із таких айсбергів став причиною загибелі знаменитого корабля «Титанік».

Мал. 180. Ґренландський льодовик

Острови Канадського Арктичного архіпелагу, особливо Елсмір та Баффінова Земля, також вкриті льодовиками.

Поясніть, чому острова на півночі материка вкриті льодовиками.

На півдні Аляски, у горах, знаходяться найвищі вершини материка і наймогутніші льодовики, які спускаються до рівня океану в затоку Аляска. Є льодовики на Береговому хребті в Канаді, на окремих вершинах Скелястих гір і вулканах Мексики.

Значні площі в Північній Америці заболочені, особливо на півночі материка. Багаторічна мерзлота не дає просочуватися воді вглиб землі й вона застоюється на поверхні. Великі ділянки боліт є і в південних районах, на півостровах Флорида і Юкатан.

Північна Америка багата на повноводні річки з водоспадами, великі озера, ділянки, вкриті гірськими і материковими льодовиками, підземні води та болота.

Внутрішні води материка належать до басейну трьох океанів: Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого. Є незначний за площею басейн внутрішнього стоку.

На цьому материку більше великих прісноводних озер, ніж на будь-якому іншому.

Острів Ґренландія та значна частина островів Канадського Арктичного архіпелагу вкриті льодовиками.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Схарактеризуйте основний тип живлення та характер течії річки Міссісіпі.
  • 2. За яких причин Міссісіпі втратила статус найдовшої річки світу?
  • 3. Чому і як Ніаґарський водоспад змінює своє географічне положення?
  • 4. За картами атласу встановіть, які річки і до басейну яких океанів несуть свої води.
  • 5. Знайдіть, назвіть і покажіть на карті найбільші озера материка.
  • 6. Де і чому зосереджені найбільші льодовики Північної Америки?
  • 7. Назвіть причини утворення боліт у різних частинах материка.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду