Войти
Закрыть

Географічне положення. Дослідження та освоєння материка

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 11. Географічне положення. Дослідження та освоєння материка

  • 1. Згадайте, які птахи та тварини мешкають в Африці.
  • 2. Що вам відомо про них?

Географічне положення материка. Африка посідає друге місце серед материків за площею (її площа 30,3 млн км2 разом з островами).

Основна особливість географічного положення Африки полягає в тому, що вона майже посередині перетинається екватором. Крім того, це єдиний материк Землі, який перетинають Північний і Південний тропіки. Більша частина Африки розташована між ними. Тут земна поверхня одержує найбільшу кількість сонячного тепла. Тому Африка — найтепліший материк Землі.

Ще однією особливістю Африки, яка ніяк не впливає на природу материка, є те, що її перетинає нульовий меридіан.

Африка омивається водами двох океанів: Атлантичного — на заході й півночі, та Індійського — на сході материка. Загальна довжина берегової лінії океанів та морів — Середземного і Червоного — досягає 30 000 км. Береги материка порізані слабо, заток небагато. Найбільша з них, Гвінейська, омиває західне узбережжя Африки в її екваторіальній частині.

На карті світу знайдіть Африку, лінію екватора, нульового меридіана, тропіків та узбережжя водойм, які омивають береги материка.

На відміну від інших материків, у Африки обмаль великих півостровів. Лише на сході в Індійський океан видається півострів Сомалі, схожий на ріг носорога. Інколи його так і називають — Африканський ріг.

Цікавою є конфігурація одного з найбільших островів світу — Мадагаскару. Якщо «посунути» його на захід через Мозамбіцьку протоку до берега материка, обриси східного узбережжя Африки і західного узбережжя Мадагаскара майже повністю збігаються.

Про що це свідчить?

Крайньою північною точкою материка є мис Рас-Енґела. З протилежного боку Африки видається в океан крайня південна точка мис Аґульяс (Голковий). Віддаль прямою лінією між ними досягає майже 8000 км.

Крайня західна точка Африки знаходиться на мисі Альмаді, а східна — на мисі Рас-Гафун. Віддаль між ними у цій найширшій частині материка досягає 7500 км.

Визначте географічні координати крайніх точок Африки. За допомогою отриманих даних вирахуйте її протяжність в градусах та кілометрах з півдня на північ.

Дослідження материка. Африка з давніх-давен приваблювала до себе вчених і мандрівників. Про неї згадували в Давній Греції і Римі. Але справжнє дослідження материка почалося лише в XV ст.

Мал. 21. Васко да Гама

Першопричиною початку дослідження материка для європейців була не стільки жадоба пізнання нового, скільки бажання збагатитися. Це збагачення почалося з работоргівлі.

У 1498 р. португалець Васко да Гама вперше обійшов Африку морем із півдня. Він шукав і знайшов морський шлях із Європи до Індії (мал. 21).

Впродовж кількох століть по тому європейці знали лише узбережжя материка. Систематичне дослідження внутрішніх районів Африки почалося із середини XIX ст. Найвидатнішим дослідником материка став англієць Девід Лівінгстон. Понад 30 років він невтомно мандрував Південною й Центральною Африкою і перетнути материк від Індійського до Атлантичного океану. Дослідивши найвідоміші африканські озера й річки, 17 листопада 1855 р. він доплив річкою Замбезі до водоспаду, якому дав назву Вікторія (мал. 22).

Продовжив дослідження Лівінгстона ще один англієць — Генрі Стенлі (мал. 23). У 1874-1888 рр. він з експедицією обстежив найвіддаленіші від узбережжя океанів частини Центральної Африки.

Зробили свій внесок у вивчення Африки й українці. Зокрема, Єгор Ковалевський (мал. 24), який народився у селі Ярошівка на Харківщині. Надзвичайно здібний Ковалевський був поетом, письменником, військовим, дипломатом. Найбільш відомий він своїми дослідженнями Північно-Східної Африки. Одним із перших він вказав на правильне знаходження витоку Білого Нілу.

Мал. 22. Водоспад Вікторія

Мал. 23. Генрі Стенлі

Мал. 24. Єгор Ковалевський

Африка — єдиний материк Землі, який перетинається екватором, Північним та Південним тропіками.

Через своє географічне розташування клімат Африки є найспекотнішим.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. У чому полягає своєрідність географічного положення Африки?
  • 2. Яку площу має материк? Порівняйте її з площею інших материків.
  • 3. Водами яких океанів і морів омивається Африка?
  • 4. Знайдіть на карті крайні точки материка.
  • 5. Розкажіть про дослідників Африки. Коли почалося систематичне дослідження внутрішніх районів Африки європейцями?
  • 6. Хто з українців зробив внесок у дослідження Африки?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду