Войти
Закрыть

Води суходолу

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 38. Води суходолу

  • Пригадайте, що називають річковою системою.
  • До басейнів яких океанів належать річки Північної Америки?

РІЧКИ. У Північній Америці багато великих повноводних річок. Найдовші й найповноводніші з них належать до басейну Атлантичного океану. Вони мають широкі долини, рівнинний характер течії і змішане (дощове, снігове і підземне) живлення.

Подорож у слово

Назви річкам Північної Америки дали індіанські племена, які жили на їх берегах. Так, Міссісіпі в перекладі означає Велика річка, Міссурі — Велика каламутна річка, Огайо — Прекрасна річка.

Найбільша річка Північної Америки й одна з найдовших на Землі — Міссісіпі (мал. 159). Її довжина разом з притокою Міссурі становить 6420 км. Вона бере початок на північному заході Центральних рівнин. Впадаючи в Мексиканську затоку, утворює одну з найбільших на планеті дельт, яка щороку збільшується й висувається в затоку приблизно на 100 м. Коли в горах тануть сніги або йдуть зливи, Міссісіпі виходить з берегів. Для захисту від повеней полів і поселень на річці збудовано дамби та відвідні канали. Разом зі своїми великими притоками Міссісіпі утворює величезну річкову систему. Праві притоки Міссісіпі, що течуть засушливою територією, приносять мало води. Найбільша з них — Міссурі. Вона довша за Міссісіпі, проте маловодніша. Головну роль в її живленні відіграють дощі, певне значення мають і сніги, що випадають у горах. Тому навесні та влітку бувають сильні повені. Потім Міссурі сильно міліє. Протікаючи з півночі на південь, річка розмиває глинисті породи, тому її води стають брудно-жовтими. За це американці жартома називають річку «товстою бруднулею».

Мал. 159. Річка Міссісіпі

Мал. 160. Річка Міссурі

Натомість ліві притоки Міссісіпі повноводні протягом року. Найбільша з них — Огайо — починається в Аппалачах і тече зі сходу на захід через Центральні рівнини. Вона збільшує кількість води в Міссісіпі майже в 1,5 раза. Найбільш повноводною Огайо буває під час літніх мусонних дощів.

Подорож у слово

Річку Маккензі названо на честь шотландського мандрівника-дослідника Александра Маккензі. У 1789 р. він першим з європейців проплив по ній на каное.

Маккензі — найбільша річка басейну Північного Льодовитого океану. У верхній течії вона порожиста і має гірський характер, а в нижній — рівнинний. Її живлення здебільшого снігове. У холодний період року річка скута кригою. Впадаючи в море, утворює велику дельту (мал. 161).

Мал. 161. Дельта річки Маккензі

Річки басейну Тихого океану бурхливі та короткі. Вони починаються в Кордильєрах, перетинають внутрішні плоскогір’я, утворюючи глибокі каньйони, знову прорізують гірські хребти і впадають в океан. Річка Юкон починається кількома витоками, тече у північно-західному напрямку і впадає у Берингове море. Повінь настає влітку внаслідок танення снігів і льодовиків у горах. Висока вода тримається протягом всього літа. Межень настає взимку, оскільки майже на півроку річку вкриває крига, а живлення підземними водами незначне через багаторічну мерзлоту.

Мал. 162. Річка Юкон

Подорож у слово

Річку Колорадо відкрили іспанські конкістадори і назвали Ріо-Колорадо — Червона річка. Коли в горах тануть сніги, у річковій воді повно частинок розмитих червонуватих порід, які й надають їй такого відтінку.

Річка Колорадо, прорізаючи однойменне плато, утворює один з найглибших і наймальовничіших у світі каньйонів.

ОЗЕРА. У Північній Америці багато великих озер. Їх улоговини різноманітні за походженням.

Подорож у слово

Назви Великим озерам дали індіанські племена алгонкінів та ірокезів, які жили на їх берегах. Так, Мічиган у перекладі означає Велике озеро, а Онтаріо — Прекрасне озеро. Гурон і Ері — це назви ірокезьких племен.

На півночі озера виникли у великих розломах земної кори, поглиблених давнім льодовиком. Найбільшими з них є Великі озера. Вони виправдовують свою назву, оскільки належать до найбільших прісноводних озер світу. Великі озера — це система з п’яти озер, з’єднаних короткими, але широкими річками-протоками (мал. 163). Верхнє — найбільше (82 тис. км2) прісноводне озеро земної кулі та найглибше (397 м) серед Великих озер. Коротка річка (завдовжки 121 км) з’єднує його з озером Гурон — третім за площею прісноводним озером світу. Воно, в свою чергу, має зв’язок з двома озерами: Мічиган та Ері. Озеро Мічиган також сполучається судноплавними каналами з річковою системою Міссісіпі. Озеро Ері через річку Ніагару має зв’язок з Онтаріо — найменшим серед Великих озер. Ніагара, зриваючись з уступу завширшки 1200 м і падаючи з 50-метрової висоти, утворює всесвітньо відомий Ніагарський водоспад (мал. 166). Великі озера живляться водами річок, що впадають у них, а по річці Святого Лаврентія мають стік в Атлантичний океан.

Мал. 163. Профіль Великих озер

Мал. 164. Озеро Мічиган — символ м. Чикаго

У Кордильєрах поширені озера льодовикового та вулканічного походження. Є й мілководні залишкові озера — залишки великих водойм, які існували в минулому, коли клімат був вологішим. Таким є Велике Солоне озеро — безстічне й неглибоке, здатне змінювати свою площу і солоність залежно від кількості атмосферних опадів.

Мал. 165. Озеро Онтаріо

Річки й озера Північної Америки використовуються для судноплавства. Їх води потрібні численним промисловим підприємствам і для зрошення земель. Гірські річки мають великі гідроенергетичні ресурси, на них збудовано греблі та гідроелектростанції, створено водосховища.

Гуркотлива вода

Так з індіанської перекладається Ніагара. Справді, гуркіт Ніагарського водоспаду чутно за 7 км. На уступі є невеликий острів Козиний, який ділить водоспад на дві частини: вужчу (300 м), яка належить США, і ширшу (900 м), що належить Канаді. Американська частина водоспаду мальовничіша, а канадська — потужніша. Для туристів, які приїжджають помилуватися цим дивом природи, за стіною падаючої води в скелястому уступі зроблено проходи, поблизу водоспаду над річкою перекинуто висячі мости.

Мал. 166. Річка Ніагара із всесвітньо відомим водоспадом

Озера мають велике транспортне значення, на протоках між ними збудовані великі електростанції.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• У Північній Америці багато великих озер і повноводних річок, проте розподілені вони по території нерівномірно.

• Більшість великих річок належать до басейну Атлантичного океану.

• Озера мають різні за походженням озерні улоговини, зосереджені здебільшого на півночі материка.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Охарактеризуйте річку Міссісіпі, вказавши, де вона бере початок і куди впадає; у якому напрямку тече; які має живлення, режим та характер течії.
  • 2. Чому річки басейну Тихого океану зазвичай короткі й мають бурхливу течію?
  • 3. Яке походження мають озерні улоговини найбільших озер Північної Америки?
  • 4. Доведіть, що Великі озера — це єдина система водойм.
  • 5. Користуючись фізичною картою, визначте, де проходять вододіли між басейнами річок Північного Льодовитого, Атлантичного і Тихого океанів.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду