Войти
Закрыть

Об’єкти, занесені до списку природної і культурної спадщини ЮНЕСКО на материку

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 18. Об’єкти, занесені до списку природної і культурної спадщини ЮНЕСКО на материку

  • 1. Як ви розумієте слово «спадщина»?
  • 2. Які міжнародні організації ви знаєте?

Коротко про ЮНЕСКО. Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, скорочено ЮНЕСКО (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) — це міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй. Членами ООН є 195 країн світу. При співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури ЮНЕСКО сприяє підготовці національних кадрів, ліквідації неписьменності, розвиткові національної культури, охороні пам’яток культури тощо.

Перша сесія генеральної конференції ЮНЕСКО почала свою роботу в Парижі 19 листопада 1946 року. В засіданні брали участь представники 30 держав.

Що ж таке світова спадщина ЮНЕСКО? Це видатні культурні та природні цінності, що є надбанням усього людства. Вони перелічені в списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Станом на 2014 рік у списку 1007 об’єктів (779 культурних, 197 природних і 31 змішаних) з 161 країни світу. ЮНЕСКО розроблено певні критерії, за умови дотримання яких об’єкт може увійти до цього списку. З набуттям статусу об’єкта Світової спадщини культурні та природні цінності отримують певні переваги. Держави, на території яких розташовані об’єкти Світової спадщини, беруть на себе зобов’язання щодо їхнього збереження.

Підготуйте інформацію про об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розташовані в межах України.

Спадщина ЮНЕСКО на материку Африка. Найбільша кількість об’єктів Всесвітньої спадщини на материку знаходиться в Марокко, Ефіопії, Тунісі і Південній Африці. Об’єкти культурної спадщини знаходяться переважно в північній частині Африки, а природної — в її середній і південній частинах. І це не дивно. Північна Африка віддавна була місцем, де виникали і розквітали стародавні цивілізації Єгипту і Карфагену, де існувала Римська імперія, а пізніше розквітла арабська культура.

Країни, що мають найбільшу кількість об’єктів Всесвітньої спадщини. В Алжирі більше 10-ти національних парків. Більшість з них розміщені в Атлаських горах. В Сахарі найцікавішим є національний парк Тассілін-Надджер, який розташований на знаменитому нагір’ї Тассілі в глибинній частині Сахари. Тут донині збереглися малюнки доісторичних людей, на яких зображені невідомі нині тварини пустелі, а також таємничі постаті (мал. 49).

Лівія має один національний парк, декілька природних парків і резерватів.

Багатою і оригінальною є природна спадщина в Ефіопії. На відміну від арабських країн Африки тут розташовано чимало природних національних парків. Особливою увагою туристів користується озеро Тана, звідки витікає Голубий Ніл і його мальовничі водоспади.

В національних парках Демократичної Республіки Конґо охороняється унікальна природа екваторіальних лісів Африки і рідкісні тварини: горили, шимпанзе, карликові слони, носороги, бегемоти. Цікавими є музей екватора і грандіозний ботанічний сад Еала в м. Мбандака. В його колекції налічується понад 5000 рослин.

Мал. 49. Малюнок з Тассілі

Мал. 50. Натал Дракенберґ

Найбільша кількість об’єктів природно-заповідного фонду знаходиться в Південній Африці. В цій країні вони найкраще організовані і доглянуті. Природні парки є практично в кожній частині цієї країни. Слони добре себе почувають в парку Алдо-Елефант. Унікальної краси водоспади охороняються в парку Ауґрабіс-Фолс, ландшафти пустелі найповніше представлені в національному парку Калахарі-Гемсбок, химерні Драконові гори знаходяться в парку Натал-Дракенберґ (мал. 50). У Південній Африці велика кількість музеїв. Увагою туристів користується природничий музей в м. Іст-Лондоні. Тут знаходиться опудало глибоководної кистеперої риби, виловленої вперше у 1938 р. Вчені вважали, що ця риба вимерла на Землі ще 65 млн років тому.

Серед інших країн Африки великою кількістю національних парків світового значення виділяються Кенія і Танзанія. В першій всесвітньовідомим парком є Цаво, а в другій — Серенґеті, Кіліманджаро, заповідник Нґоронґоро. Унікальність парку Серенґеті полягає в тому, що це єдиний парк на Землі, де відбувається сезонна міграція травоїдних тварин. На Сейшельських островах знаходиться заповідник велетенських черепах, найбільших у світі, та пташиний заповідник острова Кузен. На острові Праслен росте унікальна сейшельська пальма, відкрита лише в 1742 р. Її плоди — це найбільший у світі горіх, вагою до 25 кг. Відома вона ще й тим, що зацвітає лише раз та 40 років, а її квітка живе від 8 до 10 років. Вражають і її три десятки листків довжиною 2-2,5 м.

Знайдіть на карті Африки національні парки, занесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО — це міжнародна організація, яка сприяє підготовці національних кадрів, ліквідації неписьменності, розвиткові національної культури, охороні пам’яток культури тощо.

Об’єктами природної спадщини ЮНЕСКО в Африці є національні природні парки та резервати, в яких зберігають унікальну флору та фауну Африки.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Поясніть, для чого створена міжнародна організація ЮНЕСКО.
  • 2. Поясніть, чому об’єкти природної спадщини знаходяться переважно в середній і південній частинах Африки.
  • 3. Назвіть унікальні об’єкти природної спадщини в Африці.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду