Войти
Закрыть

Населення. Держави: США, Канада, Мексика. Україна і держави Північної Америки

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 48. Населення. Держави: США, Канада, Мексика. Україна і держави Північної Америки

  • 1. Які держави розташовані на материку Південна Америка?
  • 2. На якому материку є лише одна країна?

Держави Північної Америки. Відомо, що Північна Америка — це не частина світу, а материк. Її поділяють не тільки за географічними, а й за економічними, політичними та іншими показниками. Зазвичай тут виділяють Північну Америку — Канаду та США, Центральну Америку — країни Північної Америки, розташовані на південь від США, Латинську Америку — материкові країни, населення яких розмовляє іспанською, португальською та французькою мовами. Окремо виділяють країни Карибського басейну. На материку Північна Америка є 37 країн і територій, 23 з них — суверенні держави.

За расовим складом населення Північної Америки типовою є наявність мішаних рас: метисів, мулатів, самбо. Корінними жителями Північної Америки є представники монголоїдної раси — індіанці, ескімоси, алеути. Серед прибулого населення переважають англійці, французи, іспанці.

Як формувався етнічний склад населення Північної та Південної Америки?

Назвіть найбільші держави материка та їх столиці.

Близько 80% населення материка живе і працює у містах. Тому вони хочуть відпочивати у місцях із мало зміненою природою, але у комфортних умовах. Такі послуги надають сусідні Бермудські, Багамські, Ямайка та інші країни-острови Атлантичного океану. Тут природу не збіднюють, а навпаки — намагаються зробити її пишнішою та різноманітнішою. Фактично країною-заповідником стала Коста-Ріка (мал. 199).

Канада — друга країна в світі за площею, яка розкинулася не тільки на континенті, а й в межах найбільшого в світі архіпелагу та простягається з півночі на південь приблизно на 5 000 км.

Мал. 199. Природа Коста-Ріки

Знайдіть найбільший з островів цього архіпелагу на карті.

На її території переважає субарктичний та помірний клімат, що змінюється в напрямку з півночі на південь. Країна має вихід до морів та заток трьох океанів. Гори зосереджені переважно на заході країни. Найвища точка материка — г. Логан (6050 м), знаходиться в Кордильєрах. Приблизно 30% території зайняті лісами. Рослинність і тваринний світ збереглися у великому різноманітті. Тут можна зустріти мускусних биків, песців, лося, дикобраза, бобра, червону рись, пуму, ведмедів грізлі тощо.

На території колишньої Канади споконвіку жили індіанці та ескімоси. У 1497 році сучасну територію Канади вперше побачили члени експедиції під керівництвом італійця на англійській службі Джона Кабота (мал. 200). У XVII ст. почалася колонізація цих територій французами, а потім англійцями. Самостійною державою країна стала лише у 1931 р.

Канаду можна назвати країною емігрантів. Тут мешкають нащадки понад 100 етнічних груп, які приїжджали сюди з XVI століття. Основна маса населення — це англо-канадці (40%), та франко-канадці (27%).

Мал. 200. Джон Кабот

Які, на вашу думку, мови в країні є державними, чому саме вони?

Майже кожен шостий з мешканців країни народився за її межами, але всі називають себе канадцями, лише інколи уточнюючи: канадець українського чи іншого походження. Канадці пишаються своєю країною і люблять її, адже вона надзвичайно розвинена і успішна. Вона входить до сімки світових країн-лідерів, її надра можна сміливо назвати коморою корисних копалин.

Не дивлячись на суворий клімат, країна забезпечує продуктами сільського господарства не тільки себе.

США — країна, про яку можуть не знати хіба що пігмеї. Тут є практично все: і високі молоді гори, вкриті вічними льодами, і повноводні ріки з гігантськими запасами гідроенергії, і надра, багаті на будь-які корисні копалини, і широкополі лани, і працездатний народ.

На відміну від Канади, США набагато раніше здобули незалежність. 13 колишніх колоній стали єдиною країною, до котрої згодом приєднали інші території.

У яких кліматичних поясах та природних зонах розташована країна?

Мал. 201. Сучасне обладнання в лікарні США

За чисельністю населення США — третя країна в світі, у 2014 році економіка країни була першою в світі і виробляла 23 % світового продукту. В країні немає офіційної державної мови, більшість її населення розмовляє американською версією англійської. Найбільша у світі протяжність і мережа якісних автомобільних доріг та залізничних колій, 70% світових внутрішніх авіаперевезень, світове лідерство за витратами на охорону здоров’я — усе це США (мал. 201).

Країна — абсолютний лідер за кількістю Нобелівських лауреатів (331 у 2013 році). Це зрозуміло, адже 34% світових витрат на наукові дослідження належать США.

Що ви знаєте про Нобелівську премію? Хто і за що стає її лауреатом?

Можна ще довго називати досягнення США в економіці, науці, освіті та соціальній сфері. А чи існують тут проблеми? Так, є. В країні великий рівень злочинності. Він зменшується, але США є лідерами, наприклад, за кількістю осіб, що знаходяться в місцях позбавлення волі.

Мексика — дуже стародавня країна. Сьогодні тут живуть нащадки тих, хто колись будував давні індіанські цивілізації — індіанці цоциль, отомі, сапотекі, майя та інші. Один з останніх переписів населення Мексики констатував факт, що сучасне населення країни розмовляє понад 90 індіанськими мовами.

Після того, як іспанці на чолі з Франсиско Ернандес де Кордоба висадилися на узбережжі Мексики, до її берегів вирушив загін конкістадорів Ернана Кортеса і за три роки знищив багату цивілізацію «дикунів»-індіанців.

До 1823 року, коли країна отримала незалежність, сотні поколінь місцевих індіанців тяжко працювали на плантаціях та в копальнях. Тут і сьогодні працюють одні з найбільших у світі срібних копалень, які були засновані ще конкістадорами. Надра країни багаті на родовища графіту, нафти, ртуті, газу тощо. Тут вирощують різноманітні сільськогосподарські культури, наприклад, агаву для виробництва з неї грубого технічного волокна та алое для отримання соку рослини (мал. 202).

В межах сучасної Мексики сформувався регіон походження культурних рослин, які після відкриття Нового світу потрапили і до нас. Тепер важко уявити життя без таких звичних усім рослин (мал. 203).

Україна і держави Північної Америки. Українці почали прибувати до Північної Америки з другої половини ХІХ ст. В Канаду перші українці потрапили у 1891 році. Вже за 24 роки (1890-1914) сюди переселилося понад 170 тисяч українців, які розбудовували Канаду.

Мал. 202. Плантація алое-вера

Поясніть, чому українці їхали на чужину.

Уряд країни надавав новим поселенцям по 64 гектари землі — цілини з кущами, чагарниками та лісом. За 3 роки її треба було обробити, засіяти і побудувати хату і тільки тоді стати власником наділу.

У музеях Канади є документальні матеріали про перших поселенців, землянки, в яких вони перезимовували, примітивні знаряддя праці тощо. Можна здогадуватися, як пригнічувались народи в царській Росії, щоб з найродючішої в світі української землі люди, аби вижити, тікали на чужину.

Нащадки переселенців сьогодні зайняті не тільки господарством і промисловістю, а й управлінням державою.

Мал. 203. Картосхема культурних рослин, що мають походження з Північної Америки

Канада першою визнала незалежність України з поваги до великого внеску української діаспори в розбудову цієї держави. Щорічно у місті Дофін влаштовується український фестиваль, а в місті Саскатун знаходиться великий Український музей (мал. 204).

Мал. 204. Український музей у м. Саскатун

У Північній Америці є 37 країн і територій, 23 з них — суверенні держави. Найбільші держави на материку — Канада, США та Мексика.

Типовою рисою для населення материка є наявність мішаних рас: метисів, мулатів, самбо. Представники монголоїдної раси, індіанці, ескімоси, алеути, є корінними жителями Північної Америки. Серед прибулого населення переважають англійці, французи, іспанці.

Канада посідає друге місце в світі за площею. Тут проживає численна українська діаспора.

США — країна, яка першою на материку отримала незалежність і за багатьма показниками є світовим лідером.

Мексика — батьківщина древніх індіанських цивілізацій та звичних нам культурних рослин.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Поясніть, чому населення країн Північної Америки розмовляє європейськими мовами.
  • 2. Які сільськогосподарські культури мають північноамериканське походження? Як вони потрапили до нас?
  • 3. Підготуйте повідомлення про природу, населення та його господарську діяльність в межах однієї з країн материка.
  • 4. На контурній карті позначте країни Північної Америки та вкажіть їх столиці.

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

  • США — країна, в якій «народилися» джинси (хазяїн магазину одягу Леві Страус та кравець Джейкобс Девіс запатентували їх у 1873 році); лялька Барбі (представлена на ярмарку іграшок у Нью-Йорку в 1959 році); жуйка (запатентована у 1869 році); гумка, з якої можна було надувати бульбашки (у 1928 році); Кока-Кола (у 1880-х роках аптекар Джон Пембертон вигадав її основу); чіпси (кухар Джордж Крам у 1853 році додумався тонко нарізати картоплю та засмажити її у великій кількості олії).
  • Гондурас — перша країна, яку прозвали банановою республікою. Після неї так стали називати майже всі слаборозвинені країни Латинської Америки та Африки незалежно від того, вирощують там банани чи ні. Чверть усіх бананів, що вирощуються в світі, припадає на Гондурас. Банани — головна стаття експорту країни.
  • Вважається, що палити європейці навчилися саме на Кубі. Конкістадори Родріго де Херес та Луїс де Торрес ще у XV ст. першими побачили довгасті згортки листя з тютюновою «начинкою». Тубільці палили переважно під час релігійних церемоній, а гостям з далекої Європи сподобалося труїтися тютюновим димом просто так. І сьогодні «Острів свободи» залишається лідером з виробництва сигар — понад 100 млн штук на рік.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

  • 1. Схарактеризуйте небезпеку, яку становлять для Північної Америки лісові пожежі? Які погодні умови сприяють їх виникненню?
  • 2. Які природні явища й процеси в Північній Америці відносяться до несприятливих для життя і господарської діяльності людини?
  • 3. Чому зоні саван і рідколісся характерний високий рівень сільськогосподарської освоєності території?

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

1. Складіть пам’ятку для туристів, які хочуть відвідати одну з країн материка.

2. Складіть перелік природних об’єктів, які би ви хотіли відвідати в межах однієї з країн материка.

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

У шкільній бібліотеці знайдіть додаткову інформацію про історію української діаспори в Америці.

ПРАЦЮЄМО В ГРУПІ

Дослідження на тему: Розробка та обґрунтування туристичного маршруту, що проходить через об’єкти Північної Америки, занесені до списку природної спадщини ЮНЕСКО.

Завдання: об’єднайтеся в групи по 4 учня, знайдіть за матеріалами вільної енциклопедії «Вікіпедія» 4 об’єкти в межах США (Канади або Мексики) та розробіть короткий екскурсійний маршрут в межах цих об’єктів.

Організуйте та проведіть гру «Я — екскурсовод, учні молодших класів — туристи». Зробіть коротку презентацію власного проекту в позаурочний час.

ПРОВОДИМО НАУКОВО-ТВОРЧИЙ ПОШУК

Підготуйте інформацію про культурні рослини, які мають походження з Північної Америки. Як вони потрапили в Європу та в Україну?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду