Войти
Закрыть

Географічне положення. Тектонічна будова та рельєф

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 28. Географічне положення. Тектонічна будова та рельєф

  • Пригадайте, хто відкрив Австралію.
  • Як утворюються коралові острови?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Австралія — найменший материк земної кулі. Її іноді називають великим островом. Посередині Австралію перетинає Південний тропік, і вона майже вся лежить у тропічних широтах Південної півкулі. Оскільки більша частина Австралії розташована в спекотному і сухому тропічному кліматичному поясі, цей материк є найпосушливішим на земній кулі.

Подорож у слово

Ще на карті давньогрецького вченого Клавдія Птолемея (II ст.) на південь від тропіка значилася Терра Австраліс Інкогніто — Земля Південна Невідома. Назва Австралія у перекладі з латинської означає Південна.

Австралія віддалена від інших материків. Така ізольованість вплинула на формування її природи, зумовивши виняткову своєрідність рослинності і тваринного світу. Крайніми точками материка є: на півночі — мис Йорк, на півдні — мис Південно-Східний, на заході — мис Стіп-Пойнт, на сході — мис Байрон.

Австралія — «материк-навпаки»

Австралія повністю розташована по той бік екватора, у протилежній нам Південній півкулі. Тому багато просторових орієнтирів у ній незвичні для жителів Північної півкулі. Наприклад, літо там триває з грудня по лютий, а зима настає у червні. Сонце опівдні перебуває на півночі, а не на півдні, як у нас. Для нас північ означає холод, мороз, сніг, а для австралійців — спекотні морські пляжі. В Австралії на небі не видно сузір’я Великої Ведмедиці, натомість є своє — Південний Хрест.

Зі сходу Австралію омивають великі моря — Коралове і Тасманове. Води їх теплі, що сприяє розвитку коралів. Так, у Кораловому морі простягається Великий Бар’єрний риф — унікальне пасмо коралових невеликих островів завдовжки 2300 км і завширшки до 150 км. Рифи дуже небезпечні для судноплавства. Водночас вони приймають на себе удари океанічних хвиль і гасять їх гігантську силу. Берегова лінія Австралії порізана слабо. Великих заток лише дві — Карпентарія і Велика Австралійська. Далеко вдається в море півострів Кейп-Йорк. Поблизу материка лежить великий острів Тасманія.

ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ. Через віддаленість від важливих морських шляхів Австралія стала відомою європейцям пізніше за інші населені материки. Знадобилося майже 15 століть, щоб епітет «невідома» для загадкової Землі Південної, про яку згадував стародавній географ Птолемей у II ст., був утрачений, а територія набула реальних обрисів материка. Ви вже знаєте, що першовідкривачами Австралії були голландські мореплавці. Віллем Янсзон у 1606 р. дістався до її північного узбережжя. Як і X. Колумб, не здогадувався, що це материк, поквапився залишити відкриті береги, які видалися йому дуже непривітними. Пізніше Абел Тасман підійшов до Австралії з півдня і встановив, що це материк.

Абел Тасман

(бл. 1603-1659)

РЕКОРДИ СВІТУ ПРИРОДИ І ЛЮДЕЙ

Великий Бар’єрний риф — найбільше на земній кулі скупчення коралів. Він охоплює майже 3000 рифів і 300 островів. Його загальна площа — близько 350 тис. км2. У цьому унікальному підводному світі мешкають 400 видів коралів, 4000 видів молюсків і 1500 видів риб. Вражає те, що «творці» майже 10-метрових заввишки коралових споруд — крихітні поліпи. Це диво природи занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Мал. 120. Великий Бар’єрний риф

У ті часи всі ці відомості зберігалися в таємниці. Тому відкриття материка приписують і відомому англійському мореплавцю Джеймсу Куку. У 1770 р. він дістався до його східного узбережжя і оголосив відкриті землі володіннями Англії.

Джеймс Кук

(бл. 1726-1779)

Мал. 121. Фізична карта Австралії

XIX ст. стало для Австралії століттям досліджень і географічних відкриттів. Чимало з них були пов’язані з пошуками пасовищ і води для худоби, а пізніше — з розвідуванням родовищ корисних копалин і прокладанням доріг. Англійський дослідник Метью Фліндерс першим здійснив плавання навколо Австралії. Саме він запропонував перейменувати її з Нової Голландії (так назвали материк голландці) на Австралію.

Материк для каторжників

Після відкриття Австралії Дж. Куком Англія впродовж десятиліть виселяла туди людей, засуджених за різні злочини. У 1788 р. вітрильники доставили майже 1000 каторжників. Вони та їхні наглядачі були першими європейцями-переселенцями. Того ж року було засноване перше європейське поселення, яке назвали на честь англійського міністра колоній лорда Сіднея. Нині Сідней не тільки найстаріше, а й найбільше місто Австралії.

Мал. 122. Човен маорі і кораблі А. Тасмана. Гравюра Якоба ван дер Шлі (1642 р.)

ТЕКТОНІЧНА БУДОВА. Австралія, як і Африка, була частиною давньої Гондвани. В основі материка лежить давня (докембрійська) Австралійська платформа, яка є частиною Індо-Австралійської літосферної плити. Кристалічний фундамент платформи на заході, півночі і в центральній частині виходить на поверхню, утворюючи щити. Решта фундаменту перекрита потужним чохлом осадових порід.

На сході материка внаслідок горотворчих процесів утворилася область складчастості, де земна кора зім’ята у складки . Унаслідок рухів земної кори — опускання і підняття — від Австралії відокремилися острови Нова Гвінея і Тасманія.

РЕЛЬЄФ. Австралія — найнижчий материк планети: половина його поверхні має середні висоти, що не перевищують 300 м. Платформа, що лежить в основі Австралії, зумовлює панування в рельєфі рівнин різної висоти. Більшу частину материка займає Західноавстралійське плоскогір’я. Воно має одноманітну вирівняну поверхню. Проте у місцях, де лежать щити, серед рівнини здіймаються плато і останці — залишки поверхні, зруйнованої тривалим вивітрюванням (мал. 123). Центральна низовина, яка лежить у прогині материка, є найнижчою частиною Австралії. Її висота не перевищує 100 м над рівнем моря. А в центрі вона увігнута і лежить на 12 м нижче від рівня моря.

Мал. 123. Профіль рельєфу Австралії (по 29° пд. ш.)

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Австралія — найнижчий, найбільш плаский материк. Лише 13 % його території лежить вище 500 м над рівнем моря.

Уздовж східного узбережжя простягся Великий Вододільний хребет, приурочений до складчастої області. Це старі, сильно зруйновані гори, розбиті на окремі масиви з куполоподібними вершинами. Їх середні висоти становлять 1000 м, найвища точка — г. Косцюшко (2230 м). Західні схили хребта пологі й поступово переходять у рівнини, східні — круто обриваються до океану. Де-не-де збереглися конуси згаслих вулканів. На відміну від Африки, в Австралії немає ні діючих вулканів, ні льодовиків, не буває й землетрусів.

Мал. 124. Великий Вододільний хребет (масив Австралійські Альпи)

КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Австралія багата на різноманітні корисні копалини. У магматичних і метаморфічних породах фундаменту платформи залягають залізні, мідні, свинцеві, цинкові руди, золото. За їх запасами Австралія посідає одне з перших місць у світі. До осадових порід чохла платформи і передгірних прогинів приурочені поклади нерудних копалин — кам’яного й бурого вугілля (на сході материка), нафти і природного газу (на заході і сході). У північній частині виявлено найбільші у світі поклади бокситів — сировини для виробництва алюмінію.

Останець-гігант

Могутня скеля Айєрс-Рок, розташована в центрі Австралії, — один з найбільших у світі останців. Вона здіймається над рівниною на 350 м і тягнеться майже на 2,5 км. Аборигени вважали її священною і називали Улуру — Місце, де буває тінь. Скеля Улуру є популярним об’єктом туризму і занесена до списку Світової — спадщини ЮНЕСКО.

Мал. 125. Скеля-останець Айєрс-Рок (Улуру) на Західноавстралійському плоскогір’ї

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

У 1872 р. на одній з копалень Австралії було видобуто найбільший в історії золотовидобування самородок золота масою 214,3 кг. Найбільший коштовний камінь сапфір масою 460 г теж знайдено в Австралії.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Австралія віддалена від інших населених материків; Південний тропік перетинає її майже посередині.

• Віллем Янсзон здійснив першу документально підтверджену висадку на узбережжя Австралії, Абел Тасман довів, що Австралія — материк, Джеймс Кук оголосив її володіннями Англії.

• У рельєфі переважають рівнини, єдина гірська система здіймається на сході материка.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. У чому полягають особливості географічного положення Австралії?
  • 2. Хто першим із європейців досяг берегів Австралії?
  • 3. Зіставте рельєф Австралії та Африки і визначте, що в них спільного та відмінного.
  • 4. Які закономірності розташування родовищ корисних копалин на території Австралії?
  • 5. Чим пояснити, що з усіх материків тільки в Австралії немає високих гір, вулканів і льодовиків?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Учені припускають, що приблизно через 50 млн років унаслідок руху літосферних плит Австралія перетне екватор і з’єднається з Євразією. Користуючись картою атласу «Будова земної кори», визначте, з якою швидкістю рухається плита, на якій розташована Австралія. Обчисліть, який шлях за 50 млн років вона може здолати. Користуючись масштабом карти, з’ясуйте, яка найменша відстань у кілометрах розділяє Австралію і Євразію. На основі отриманих даних підтвердіть або спростуйте прогноз учених.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 7

Тема: Зазначення на контурній карті назв географічних об’єктів Австралії

1. На контурній карті позначте крайні точки Австралії і підпишіть їх назви.

2. Підпишіть назви: морів — Коралове, Тасманове; заток — Карпентарія, Велика Австралійська; півострова — Кейп-Йорк; острова — Тасманія; Великий Бар’єрний риф.

3. Зафарбуйте відповідними кольорами форми рельєфу і зазначте назви: рівнин — Західноавстралійське плоскогір’я, Центральна низовина; гір — Великий Вододільний хребет (г. Косцюшко, 2230 м).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду