Войти
Закрыть

Що і як вивчає географія материків та океанів

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 1. Що і як вивчає географія материків та океанів

  • Пригадайте, що в перекладі з грецької мови означає слово «географія».
  • Про які методи географічних досліджень ви дізналися у 6 класі?

ЩО ВИВЧАЄ ГЕОГРАФІЯ МАТЕРИКІВ ТА ОКЕАНІВ. У 7 класі ви докладно ознайомитеся з материками і океанами, які є основними об'єктами вивчення регіональної географії — географії материків і океанів. Вивчаючи окремі материки і океани, ви дізнаєтеся, хто і коли їх відкрив та як відбувалися подальші дослідження. Ви дістанете уявлення про рельєф, клімат, води суходолу, рослинність і тваринний світ усіх континентів. Ви розширите свої знання про Світовий океан та його вплив на нашу планету і господарську діяльність людини.

Суходіл і водні простори вже давно освоєні землянами. Люди живуть і працюють на рівнинах і в горах, серед лісів і степових просторів, у холодній тундрі і спекотних пустелях. Вони зводять будинки, будують фабрики й заводи, виплавляють метал, виробляють машини, вирощують різні рослини, розводять тварин, виловлюють рибу. Це також вивчає географія материків і океанів. Тому ви розширите свої знання про країни, що розташовані на материках, життя і господарство народів, які їх населяють.

Цей курс поповнить ваші знання про складові географічної оболонки Землі: літосферу, гідросферу, атмосферу, біосферу.

ОКЕАНИ. МАТЕРИКИ. ЧАСТИНИ СВІТУ. Площа всієї поверхні нашої планети — 510 млн км2. Ви вже знаєте, що більша частіша Землі покрита водою океанів і морів (мал. 1). Океани — це улоговини на поверхні планети, заповнені водою. Всіх океанів чотири — Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий. Разом з морями вони утворюють єдиний водний простір Землі — Світовий океан.

Мал. 1. Співвідношення суходолу і води на нашій планеті

Материки — це великі ділянки суходолу, що виступають над рівнем океану. Материків на Землі шість — Євразія, Африка, Австралія, Південна Америка, Північна Америка, Антарктида. Вони мають різні розміри та обриси берегової лінії. В океанах розмішуються значно менші за розмірами ділянки суходолу — острови.

Подорож у слово

Материк і континент — слова-синоніми. Вони рівнозначні (материк = континент) й означають великі ділянки суходолу, що омиваються морями та океанами. Материк — слово слов’янське, що виникло від матьора земля, тобто корінна твердь. Слово континент має латинське походження й означає суцільний суходіл, тверда земля.

Увесь земний суходіл ділять ще на шість частіш світу: Європа, Азія, Африка, Америка, Австралія з Океанією, Антарктида. Події на частини світу виник історично. у ході пізнання людством Землі. Розрізняють на Землі також Старий світ (Європа. Азія і Африка) і Новий світ (Америка). До Нового світу не належить Австралія і Антарктида, хоча їх, як ви пам’ятаєте, відкрити набагато пізніше. Цей поділ теж склався історично і з наукою мало пов’язаний.

Мал. 2. Співвідношення площ материків і океанів на Землі

СПІВВІДНОШЕННЯ ТА РОЗПОДІЛ МАТЕРИКІВ ТА ОКЕАНІВ НА ЗЕМЛІ. Якщо уважно придивитися до карти світу; то можна помітити, що майже увесь суходіл зосереджений на північ від екватора, тоді як моря й океани — на південь від нього. Своєрідна материкова півкуля охоплює широку смугу суходолу довкруж Північного Льодовитого океану. Там розміститися найбільші за площею материки (Євразія, Африка, Північна Америка і значна частина Південної Америки). Там зосереджено 7/8 усього суходолу Землі Океанічну півкулю утворює Тихий океан разом з південними частинами Атлантичного та Індійського. Там розташовані тільки два найменші материки — Австралія і Антарктида, що становлять лише 1/8 частину всього суходолу (мал. 3).

Мал. 3. Материкова та океанічна півкулі Землі

Певні закономірності є й у взаєморозташуванні ділянок суходолу та водних просторів — вони протистоять одна одній. Користуючись глобусом, у цьому легко переконатися. Якщо подумки через будь-яку точку суходолу провести діаметр через земну кулю, то протилежна (антиподна) точка виявиться в океані або морі. Так, помітно, що Антарктида лежить навпроти Північного Льодовитого океану, Європа й Африка — навпроти Тихого океану, Північна Америка — навпроти Індійського океану, Австралія — навпроти північної частини Атлантичного океану. Тобто материки і океани є антиподами. Лише Південна Америка своїм антиподом має суходіл на південному сході Азії. Помітно, що великі материки звужуються на південь.

Космічні гіпотези

Утворення океанічної півкулі деякі вчені пояснюють зіткненням Землі з великим небесним тілом, яке прийшлося на акваторію Тихого океану. Вся його западина нагадує гігантський кратер, подібний до таких самих на інших планетах Сонячної системи. Можна припустити, що удар величезного астероїда об Землю в районі Тихого океану не залишив там ніякого суходолу, окрім осколків островів. Удар був таким потужним, що на протилежній частині земної кулі виросли материки.

Такий розподіл та розташування материків і океанів зумовлені дією внутрішніх сил Землі: опускання земної кори в одних місцях урівноважуються її підняттями в інших. Це забезпечує рівновагу нашої планети в умовах її обертання навколо своєї осі.

Співвідношення площі материків (площі зазначено в млн км2)

МЕТОДИ ГЕОГРАФІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ. Про деякі методи — способи досліджень тих чи інших об’єктів або явищ природи і суспільства — ви дізналися у 6 класі. Ви вже знаєте про спостереження, описовий та експедиційний методи. Картографічний метод полягає у визначенні місцезнаходження природних об’єктів (річок, озер, гірських хребтів), а також міст і країн та нанесенні їх на карту.

Існує чимало й інших способів географічних досліджень. Наприклад, в останнє сторіччя географи використовують аерокосмічний метод — вивчення поверхні Землі за фотознімками, зробленими з літаків і космічних апаратів. За допомогою методу моделювання, використовуючи комп’ютерну техніку, передбачають зміни у навколишньому середовищі. Палеогеографічний метод дає змогу довідатися про природу давніх геологічних епох шляхом вивчення гірських порід, решток рослин і тварин. Про нього ви дізнаєтеся в наступних параграфах підручника.

ЗНАЧЕННЯ ЗНАНЬ ПРО МАТЕРИКИ ТА ОКЕАНИ. Чи потрібно пересічній людині, не географу, знати інші материки?

Щоб орієнтуватися в сучасному світі, кожна людина має знати географічні назви основних природних (гір, рівнин, річок, озер, морів, островів) і соціальних (міст, сіл, морських портів та ін.) об’єктів на карті не тільки своєї країни, а й інших країн та материків. Вона має уявляти відмінності рельєфу, клімату, вод, ґрунтів, рослинності, населення, культури, релігії, господарства на різних континентах. Природні особливості того чи іншого регіону світу впливають на рішення, які ухвалюють окремі люди, компанії, уряди держав. Але у свою чергу впливає на виробництво товарів, торгівлю, перевезення, послуги та ін. Подібні знання про світ необхідні дія сприйняття національних і міжнародних подій. Навіть звичайний опис місць різних куточків Землі дія людини має таке саме значення, як таблиця множення в математиці або періодична таблиця елементів у хімії.

Географічні знання дають відповіді на запитання: як організовано простір, хто і як це робить, які наслідки цих дій? Географія дає людині тверде розуміння. шо долі людства й природи — єдині. Воно ґрунтується на знаннях про цілісність географічної оболонки, взаємозв'язки всіх її географічних об'єктів, про неповторність будь-якого куточка Землі.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Основними об'єктами вивчення географи материків і океанів є материки та океани нашої планети — особливості їх природи, а також країни та народи, які їх населяють.

• На Землі розрізняють: чотири океани — Тихий. Атлантичний. Індійський. Північний Льодовитий: шість материків — Євразія. Африка. Австралія. Південна Америка. Північна Америка. Антарктида: шість частин світ)· — Європа. Азія. Африка, Америка, .Австралія з Океанією. Антарктида.

• Основними методами географічних досліджень є описовий, експедиційний, картографічний. аерокосмічний, палеогеографічний, метод моделювання.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Що вивчає географія материків і океанів?
  • 2. Яким є співвідношення на поверхні Землі площ материків і океанів?
  • 3. Які особливості спостерігаються у розподілі та розташуванні ділянок суходолу і океанів на земній поверхні?
  • 4. За допомогою яких методів здійснюють географічні дослідження?
  • 5. Поміркуйте, які методи досліджень міг використовувати Фернан Магеллан під часового навколосвітнього плавання.

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Зіставте розподіл материків і океанів у Північній і Південній півкулях Землі. Скільки материків розміщено в кожній півкулі? Використовуючи дані про їх площу (див. с. 7), обчисліть (приблизно) площу суходолу, що припадає на Північну й на Південну півкулі. У скільки разів (або на скільки) суходолу більше водній із півкуль?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду