Войти
Закрыть

Води суходолу

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 24. Води суходолу

  • Пригадайте, як на води суходолу впливає клімат.
  • Як на характері річок позначаються особливості рельєфу?

РІЧКИ. Найвологіша з усіх материків Південна Америка має повноводні річки, що живляться переважно рясними дощами. Вони густою мережею вкривають майже всю її територію. Анди є основним вододілом: річки, що беруть початок на їх східних схилах, течуть далі величезними рівнинами до Атлантичного океану, на західних схилах — витоки в основному коротких річок, які стікають у Тихий океан. Області внутрішнього стоку займають невеликі площі на посушливих плоскогір’ях в Андах. Найбільші річкові системи сформувалися на рівнинному сході материка.

Грандіозна Амазонка — найповноводніша річка земної кулі. Її річний стік становить 15 % стоку всіх річок. Витоками Амазонки є річки Мараньйон і Укаялі, що беруть початок в Андах. Пінистими потоками вони мчать по глибоких ущелинах, а на рівнині зливаються в один потік під назвою Амазонка. Вона перетинає найбільшу на планеті Амазонську низовину і впадає в Атлантичний океан. Її розміри вражають: за довжиною (6437 км) Амазонка є однією з найдовших річок світу, ширина річища в нижній течії дорівнює 20 км, а глибина — 50 м, у гирлі ширина сягає 80 км, а глибина — 90 м!

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Амазонка має найбільший у світі басейн, який дорівнює площі Австралії — понад 7 млн км2. У річку впадають більш як 500 великих приток, що утворюють величезну річкову систему. За рік Амазонка виносить стільки води в Атлантичний океан, що за 12 днів можна було б наповнити Азовське море.

Мал. 96. Басейн Амазонки

Амазонка — типова рівнинна річка. На відміну від Нілу, вона має багато повноводних і лівих, і правих приток. Коли настає сезон дощів у Північній півкулі, основну масу води приносять ліві притоки. Коли сезон дощів починається у Південній півкулі, то більше води дають праві притоки. Тому Амазонка повноводна цілорічно. У період дощів рівень води піднімається на 15 м. Річка розливається, затоплює великі площі, утворюючи непрохідні болота. Цікаво, що Амазонка не утворює дельти, оскільки відклади в гирлі розмиваються її потужною течією. Розмивають їх і морські припливи та відпливи. Амазонка судноплавна майже по всій протяжності. Навіть на відстані 1700 км від гирла глибина річки становить 50 м. Це дає змогу плавати по ній навіть океанським суднам.

Мал. 97. Русло Амазонки звивається по плоскій низовині

Поророка

На Амазонці спостерігається дивовижне явище. Припливна хвиля, що з Атлантичного океану вільно входить в широке гирло річки, піднімається вгору проти течії аж на 1400 км. Вода котиться 5-метровою стіною зі швидкістю поїзда і страшенним гуркотом. Хвиля руйнує береги, валить дерева, перевертає судна. Індіанці називають це явище поророка — «гуркотлива вода».

Подорож у слово

Назви річок Амазонка, Парана і Ориноко перекладаються з мов різних індіанських племен однаково — Велика вода.

Парана — друга за величиною річка Південної Америки (4400 км). Разом з притоками вона перетинає Бразильське плоскогір’я, утворюючи пороги і кілька великих водоспадів. Найбільший з них — Ігуасу — на одній з приток Парани. Його вважають одним із наймальовничіших у світі. Скелясті острівці розділяють річковий потік завширшки 4 км на 275 потоків, які спадають з висоти 72 м. Для збереження водоспаду і субтропічних лісів, що його оточують, там створено Національний парк Ігуасу. Він належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. У нижній течії Парана — типова рівнинна річка. На відміну від Амазонки, вона перетинає кілька кліматичних поясів, тому в сезон дощів рівень води в ній піднімається, а в сухий — вона сильно міліє.

Мал. 98. Парана і водоспад Ігуасу

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найвищий водоспад світу Анхель має висоту 1054 м. Легенда про величезний, спадаючий «просто з неба» водоспад була відома ще з XVI ст. Проте побачити його вдалося тільки в 1935 р. льотчику Джеммі Анхелю під час польоту. Цей водоспад у 21 раз вищий за Ніагарський. Висота падіння води така, що потік перетворюється на водяний пил, не досягаючи дна провалля. А внизу, утворившись ніби з нічого, вирує річка.

Водоспад Анхель

Ориноко — третя за довжиною (2730 км) річка Південної Америки. Рівень води в ній залежить від сезону дощів. Різниця між літнім і зимовим рівнем води сягає 15 м. Витоки річки лежать на схилах Гвіанського плоскогір’я, в області рясного цілорічного зволоження. Вони мають велику кількість порогів. Лише на заболоченій Оринокській низовині Ориноко стає судноплавною. Океанські судна піднімаються на 400 км від гирла, поки відчутні морські припливи. У басейні Ориноко на річці Чурун розташований найвищий водоспад світу — Анхель. За 150 км до впадіння в Атлантичний океан Ориноко розпадається на рукави і утворює велику заболочену дельту.

Мал. 99. Річка Ориноко

ОЗЕРА. Озер у Південній Америці мало. Найбільші з них — Маракайбо й Тітікака.

Подорож у слово

Назви південноамериканських озер означають: Маракайбо — Земля Мари (Мара — ім’я вождя, який правив у XVI ст.), Тітікака — Скеля біля місця видобування руди (з мови індіанців кечуа тіті — місце видобування руди, кака — скеля).

Маракайбо лежить на узбережжі Карибського моря і сполучене з ним вузькою протокою, тому має назву озеро-лагуна. Під час припливів в озеро можуть заходити морські судна. Озерна улоговина має тектонічне походження, тому глибини сягають 250 м. Вода в озері прісна, лише під час припливів дещо осолонюється. Береги низькі й заболочені. Маракайбо — унікальне за запасами нафти. На його дні пробурено понад 6 тис. нафтових свердловин.

В Андах на висоті 3800 м лежить озеро Тітікака — найбільше з високогірних озер світу. У нього впадає багато річок, а витікає тільки одна. Тому вода в озері прісна. Береги круті й порізані. Озеро досить глибоке — 304 м. Незважаючи на значну висоту над рівнем моря, температура води в ньому протягом року становить +14 °С. Тому озеро пом’якшує клімат навколишньої місцевості. На озерних мілководдях росте тростина тотора. Перегниваючи, вона опускається на дно, і на ній починають рости нові рослини. Поступово утворюються тростинові острови. Іноді вітри і хвилі відривають такий острів від дна, і він стає плаваючим. На таких островах живуть індіанці. Вони час від часу додають на поверхню острова нові шари свіжонарізаної тростини, підтримуючи таким чином плавучість острова.

Мал. 100. На озері Тітікака живе індіанське плем’я уру, яке будує з тростини не тільки човни, а й будинки

Води суходолу Південної Америки відіграють велику роль у житті населення. На низовинних рівнинах річки судноплавні. На річках з гірським характером течії збудовані електростанції. У засушливих місцях воду використовують для зрошення. Річки й озера багаті рибою.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Вологий клімат Південної Америки сприяє утворенню густої мережі повноводних річок.

• Анди слугують не тільки гігантським кліматорозділом, а й вододілом Південної Америки.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. На який з океанів припадає більша частина поверхневого стоку?
  • 2. Який тип живлення переважає в річок Південної Америки?
  • 3. Чому Амазонка повноводна цілорічно? Зіставте її з африканською річкою Конго. Чим вони подібні?
  • 4. Розкажіть про особливості великих озер Південної Америки.
  • 5. Яку роль відіграють річки й озера в природі та житті людини?
  • 6. Вода в Амазонці має колір кави з молоком. Її притоки різноколірні: є «білі» (Ріу-Бранку) і «чорні» (Ріу-Негру). Поміркуйте, що надає притокам такого забарвлення.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Озеро Тітікака інки вважали священним. За легендами, на його дні стоять затоплені храми, в яких сховано золото. Це спонукало відомого океанолога Жака-Іва Кусто за допомогою підводного апарата дослідити дно. Дізнайтесь, що виявили дослідники на дні. (Ключові слова: легенда озера Тітікака.)

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду