Войти
Закрыть

Клімат Північної Америки

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 32. Клімат Північної Америки

Пригадай або здогадайся

  • 1. У яких кліматичних поясах розміщена територія Північної Америки?
  • 2. Як океани, що омивають Північну Америку, можуть впливати на клімат материка?

Вплив географічних чинників на загальні риси клімату материка

Залежність клімату від широти і рельєфу. Клімат Північної Америки формується під упливом багатьох чинників (мал. 2.208). Визначальний вплив серед них має географічна широта — розміщення материка в різних теплових поясах. Це зумовлює надходження неоднакової кількості тепла в різні його райони. Так, середня температура січня на півночі материка становить -35 °С, а в Центральній Америці — +24 °С; температура липня на півночі досягає +5 °С, а на півдні — +25 °С.

Другим важливим географічним чинником клімату є особливості простягання гірських країн. Вони значною мірою визначають характер атмосферної циркуляції над материком. Територія, яка розташована на південь від паралелі 30° пн. ш., перебуває під упливом північно-східних пасатів, що впродовж року рівномірно приносять на рівнини і навітряні схили підвищень велику кількість опадів — від 1 000 до 2 000 мм і більше (мал. 2.209).

У помірних широтах переважають західні вітри з Тихого океану. Однак вплив вологи і температур поширюється тільки на вузьку узбережну смугу. Морські повітряні маси, перейшовши через високі Кордильєри, втрачають вологу та своєрідні температурні властивості. Як наслідок у внутрішніх районах материка спостерігаються вищі літні температури, нижчі зимові та менша вологість.

Мал. 2.208. Метеорологічна станція на острові Ньюфаундленд

Мал. 2.209. Надмірні опади можуть спричиняти катастрофічні паводки на річках

Мал. 2.210. Наближення торнадо і його наслідки

Через відсутність гірських систем широтного напрямку холодні арктичні повітряні маси доходять аж до берегів Мексиканської затоки, а тропічні — далеко на північ. Це зумовлює велику мінливість погоди на рівнинах, особливо взимку, спричиняє виникнення час від часу на Центральних рівнинах Північної Америки потужних атмосферних вихорів — торнадо (мал. 2.210).

Вплив океанічних течій. Певний вплив на клімат Північної Америки чинять морські течії. Аляскінська тепла течія пом’якшує зимові температури північно-західного узбережжя і приносить сюди насичене вологою повітря. Холодна Каліфорнійська течія знижує літні температури у прибережних районах і не сприяє утворенню опадів. Значною мірою впливає на клімат Північної Америки холодна Лабрадорська течія, знижуючи температуру повітря на північному сході. Вплив теплої течії Гольфстрім позначається на кліматі тільки південно-східної частини материка, бо у вищих широтах вона повертає на північний схід.

Усі ці чинники зумовлюють різноманітність клімату Північної Америки і формування кількох кліматичних поясів та областей.

Особливості кліматичних поясів та областей

Клімат північної частини материка. Канадський Арктичний архіпелаг, Гренландія і північне узбережжя материка майже до Полярного кола розташовані в арктичному кліматичному поясі, де тільки в узбережних районах літні температури піднімаються до +5 °С, а на островах — трохи вище від 0 °С (мал. 2.211). Взимку ж температури не перевищують -35 °С. Далі на південь, до 60° пн. ш. на заході і 63 °С пн. ш. на сході, лежить субарктичний кліматичний пояс із теплішим літом (від +5 °С до +12 °С) і м’якшою зимою (-25 °С), особливо на заході та сході, де відчувається пом’якшувальний вплив океанів. Опадів, як і в арктичному поясі, буває мало (до 300 мм), але через малу випаровуваність клімат досить вологий.

Мал. 2.211. Метеорологічна станція на одному з островів Канадського архіпелагу

Мал. 2.212. Кліматична діаграма Оттави — столиці Канади, яка розташована поблизу межі континентального і мусонного типів клімату

На південь від субарктичного поясу розташований помірний кліматичний пояс, південна межа якого проходить приблизно по 40° пн. ш., відхиляючись на західному узбережжі на північ до 45° пн. ш. Помірний кліматичний пояс поділяється на області морського клімату (тихоокеанське узбережжя), помірно континентального клімату (Кордильєри), континентального клімату (внутрішні райони від Аппалачів до Кордильєр) і мусонного клімату (східне узбережжя). У першій області зима тепла (0 °С), літо прохолодне (+16 °С), багато опадів (1 500 мм), особливо взимку. У другій області клімат прохолодніший зимою (-8 °С) і тепліший літом (+19 °С), з меншою кількістю опадів (500—600 мм). Континентальний тип клімату характеризується досить холодною зимою (до -24 °С) і спекотним літом (до +24 °С), з незначною вологістю (опадів до 500 мм). Четверта область характеризується холодною зимою (до -20 °С), прохолодним літом (до +18 °С) та великою кількістю опадів (500-1000 мм і більше) (мал. 2.212).

Чи відомо тобі?

Сезон ураганів у південній частині Північної Америки зазвичай триває з 1 червня по 30 листопада. За рік буває до 20 штормів, з яких половина переростає у торнадо й урагани. Один з найбільш руйнівних ураганів в США за всю історію спостережень сформувався у серпні 2005 року в районі Багамських островів. Він отримав назву «Катріна».

Клімат південної частини материка. Південна частина материка, приблизно між 40—30° пн. ш., лежить у субтропічному кліматичному поясі, який охоплює області середземноморського, континентального й субтропічного вологого кліматів. В області середземноморського клімату (західне узбережжя) зима тепла та дощова, а літо спекотне і бездощове. На Атлантичному узбережжі й на півночі Флориди панує субтропічний вологий клімат з додатними температурами впродовж року і великою кількістю опадів (1000—2000 мм). У внутрішніх областях цього поясу клімат континентальний зі спекотним літом, теплою зимою і меншою кількістю опадів, які бувають зазвичай теплої пори року.

 

Мал. 2.213. Штормовий вітер на узбережжі півострова Флорида

Вузька частина материка (між 30° і 13° пн. ш.) та острови Карибського моря лежать у тропічному кліматичному поясі, в якому спекотне, вологе літо (+25 °С) змінюється теплою зимою (понад +20 °С). Опадів буває від 500 до 1000 мм на рік. У внутрішніх районах Мексиканського нагір’я і на півострові Каліфорнія клімат дуже посушливий, пустельний (опадів менш ніж 300 мм на рік). У приатлантичній частині півдня материка досить часто бувають сильні штормові вітри (мал. 2.213). У тропічних широтах океану шторми можуть перетворюватися на смерчі, які насуваються на суходіл у вигляді торнадо.

Територія Панамського перешийка, на південь від 13° пн. ш., лежить у субекваторіальному кліматичному поясі, де впродовж року панують високі температури (до +30 °С) і буває до 3 000 мм опадів на рік, більша частина яких припадає на літо.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які чинники відіграють визначальну роль у формуванні клімату Північної Америки?
  • 2. Яка роль океанічних течій у формуванні клімату материка?
  • 3. Які особливості клімату північної частини материка?
  • 4. Які особливості клімату південної частини материка?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Що є спільного та відмінного у кліматі помірних поясів Північної та Південної Америки?
  • 2. Відшукай інформацію про торнадо, які пройшли останнім часом у Північній Америці.

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду